Cu toate că avea doar patru clase, Elena Ceaușescu și-a dorit să rămână în istorie ca ”savant de renume mondial”. În 1967, ea a devenit doctor în chimie cu teza de doctorat ”Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. În realitate, ”tovarășa” avea cunoștințe limitate în chimie, iar lucrarea fusese scrisă de cei mai buni specialiști pe care țara îi avea la acel moment.
Au existat și oameni care s-au împotrivit realizărilor ”mărețe” ale Elenei Ceaușescu, iar asta avea să-i coste inclusiv viața. Este și cazul unui inginer, care ar fi dispărut fără urmă, pentru simplul motiv că nu a vrut să-i predea ”tovarășei academician” proiectul la care lucra.
Anton Gradinschi, unul intre foștii șoferi ai cuplului Ceaușescu, e de părere că inginerul ar fi fost asasinat, iar trupul său ar fi fost ascuns într-o cisternă cu produse abrazive. Ordinul ar fi fost dat chiar de Elena Ceaușescu, pe care Gradinschi o descrie ca fiind ”răutăcioasă” și căreia ”nu-i plăcea să ajute pe nimeni”.
”Despre ea se spune, la asta nu am fost de față, dar mi-au povestit băieții de la Securitate, cu care ne intersectam zilnic, faptul că nu ar fi fost deloc străină de dispariția misterioasă a unui inginer.
Era vorba despre un proiect al acestuia privind producerea de piele întoarsă și ea l-a chemat pentru a-i cere să cedeze proiectul. Omul a refuzat, era foarte bun pe treaba lui, îl știam și noi și i-a răspuns că are brevet de invenție și nu poate ceda munca lui.
Un lucru e sigur. În foarte scurt timp nu l-a mai văzut nimeni, iar o cisternă cu produse abrazive a fost brusc încărcată, deși nu ar fi trebuit, și unii au făcut legătura dintre brusca dispariție și umplerea neașteptată a cisternei, Repet, nu am văzut eu personal, dar știți cum se spune că nu iese fum fără foc”, a dezvăluit Anton Gradinschi pentru revista Taifasuri.
Întrebat de jurnalistul Sorin Dumitrescu dacă există dovezi că bărbatul a fost asasinat, iar trupul său a fost aruncat în cisternă, fostul șofer a explicat:
”Repet, nu a văzut nimeni așa ceva, dar dumneavoastră cum legați dispariția inginerului de faptul că o cisternă care trebuia să stea goală, brusc a fost încărcată? Nu ai cum să nu faci conexiunea. Cert este că, după aceea, Elena Ceaușescu a preluat dosarul cu lucrarea”, a mai povestit fostul șofer.
Elena Ceaușescu deține și astăzi zeci de brevete de invenții, înregistrate începând cu anul 1962 și până în 1989. Pe baza eforturilor sale din cercetare, Elena a primit distincții și medalii din aproape 40 de state, majoritatea din aria de influență comunistă.
Lucrările sale au fost, însă, traduse, și la edituri prestigioase din Occident, inclusiv în SUA. Inclusiv profesorul Paul F. Flory, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie a vorbit în termeni elogioși despre Elena Ceaușescu, pe care a cunoscut-o la un congres internațional găzduit de București, în 1983.
Evident, totul făcea parte dintr-un uriaș cult al personalității dezvoltat de soții Ceaușescu încă din primii ani după ce au ajuns la putere. În spatele lor se afla un întreg aparat de represiune care îi controla pe toți cei care încercau să se opună regimului.
O dovadă a faptului că Securitatea organiza și coordona asasinate este și un document desecretizat de SIE în anul 2007, numit ”Plan de măsuri” și adoptat în 1980. Este vorba de acțiunea îndreptată împotriva foștilor redactori ai postului de radio Europa Liberă, morți după o ”ciudată epidemie de cancer”, în anii următori. Și Noel Bernard, fostul director al postului, avea să moară în condiții suspecte, în februarie 1981.