Sport

Povestea Iuliei Dumanska, eroina oltenilor: ucraineanca, adoptată la 14 ani de români

12.05.2018 | 01:02
Povestea Iuliei Dumanska eroina oltenilor ucraineanca adoptata la 14 ani de romani

Iulia Dumanska a fost fără îndoială eroina Finalei Cupei EHF, dintre SCM Craiova și Kristiansand. câștigată de oltence cu scorul de 30-25. Portărița naționalei României a reușit două parade excelente în finalul partidei cu care a reușit să aducă victoria oltencelor în ultimul act al celei de-a doua competiții intercluburi europene.

Iulia Dumanska a ajuns la 14 ani în România și a avut o ascensiune extraordinară și a câștigat titlul de cel mai bun portar la toate turneele juvenile, grație căreia a ajuns să fie succesoarea Luminiței Huțupan și Paulei Ungureanu în poarta naționalei României. Handbalista de 21 de ani şi-a primit cetăţenia română în martie 2016.

Iulia Dumanska, crescută de profesorul Ioan Marta la Baia Mare

Iulia Dumanska s-a născut pe 15 august 1996 la Horodenka, în nordul Ucrainei, şi a început să joace handbal la 11 ani. În 2011, actuala portăriţă a lui SCM Craiova a fost descoperită de soţii Ion și Ioana Marta şi a fost adusă la Baia Mare, unde a început să joace la CS “Marta”.

“Când avea 14 ani, am făcut un turneu internațional la Baia Mare cu 8 echipe. Au venit atunci și trei din Ucraina. Iulia ne-a sărit imediat în ochi. Avea acel lucru pe care nu-l au mulți copii, talentul se vedea cu ochiul liber. Am dorit să mai aduc împreună cu ea două jucătoare, un inter și un centru. Dar doar ea a acceptat. Când i-am propus, i-am văzut lacrimile din ochi”, mărturisește, intr-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, profesorul Ioan Marta, cel care alături de soția sa au avut grijă de handbalista care acum este campioană EHF!

Iulia Dumanska, un sezon la Neptun Constanţa

Debutul în liga naţională a venit în sezonul 2013-14, când a fost împrumutată la Neptun Constanţa, unde a început să joace sub comanda lui Ion Crăciun. Plecarea Iuliei Dumanska a însemnat o lovitură grea pentru CS “Marta” Baia Mare, care a nu a mai găsit un portar de talia jucătoarei venite din Ucraina. După un sezon petrecut la malul mării, handbalista s-a întors la Baia Mare şi a semnat cu HCM Baia Mare, alături de care a fost vicecampioană a României în 2015 şi 2016.

Iulia Dumanska, medalie de bronz cu naţionala de tineret a României

După ce a primit cetăţenia română, Iulia Dumanska a putut să fie chemată la echipa naţională, iar în 2016 a bifat primele selecţii la “tineret”, unde a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia. În acelaşi an, handbalista a făcut pasul spre echipa mare, unde a reuşit să bifeze 14 selecţii până în prezent şi alături de care a fost prezentă la Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania, disputat în decembrie 2017.

Nu a fost singura prestație extraordinară pentru ucraineanca naturalizată pentru naționala României. Superba jucătoare, născută în Horodenka, Ucraina, a impresionat la Mondialul de anul trecut, unde a ținut poarta închisă timp de 18 minute în meciul cu Spania.

21 de ani are Iulia Dumanska. Va împlini 22 pe 15 august

Parcursul SCM Craiova până în finala Cupei EHF:

24-19 şi 24-26 cu DVSC Debrecen (Ungaria) – play-off

22-25 şi 18-17 cu Brest Bretagne (Franţa) – grupe

23-17 şi 29-25 cu Randers (Danemarca) – grupe

26-28 şi 30-24 cu Kuban Krasnodar (Rusia) – grupe

23-25 şi 26-23 cu Lada Togliatti (Rusia) – sferturi

23-22 şi 18-18 cu Kastamonu Belediyesi (Turcia) – semifinale

22-26 şi 30-25 cu Vipers Kristiansand (Norvegia) – finală

Lotul SCM Craiova

Portari: Yulia Dumanska, Florentina Stanciu, Cristina Lung.

Extreme stânga: Valentina Ardean Elisei, Carmen Şelaru.

Interi stânga: Cristina Florianu, Jelena Trifunovic.

Centri: Ana-Maria Ţicu, Andreea Rădoi, Andreea Pricopi, Lorena Stoican.

Interi dreapta: Nicoleta Tudor, Patricia Vizitiu.

Extreme dreapta: Zeljka Nikolic, Alexandra Colac.

Pivoţi: Bobana Klikovac, Teodora Popescu.