Sporturi

Povestea lui Katelyn Ohashi. Coșmarul unei gimnaste de top din reprezentativa Statelor Unite

21.01.2019 | 12:59
Povestea lui katelyn ohashi. A fost înaintea lui Simone Biles la Copa America 2013, dar a abandonat, pentru că nu mai suporta insultele și privațiunile din lotul SUA

Katelyn Ohashi are o poveste cu adevărat cutremurătoare și care nu face altceva decât să mai aducă încă un deget acuzator pentru practicile barbare utilizate în gimnastica de performanță din Statele Unite. Are acum 21 de ani (s-a născut pe 21 aprilie 1997 la Seattle) și de mică a fost îndrumată către acest sport care astăzi a făcut din SUA una dintre marile puteri, așa cum România Nadiei Comăneci a dominat în anii 80-90 ai secolului trecut.

Katelyn Ohashi promitea să devină o stea a gimnasticii din SUA
Katelyn Ohashi promitea să devină o stea a gimnasticii din SUA

Katelyn a fost considerată întotdeauna ca o sportivă cu mari calități, care poate urca până în vârful piramidei și în 2013, când a participat la Copa America s-a aflat chiar acolo, deoarece a reușit să iasă prima în fața celei mai valoroase gimnaste a SUA, Simone Biles și specialiștii îi prevedeau o strălucită carieră. Numai că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum se preconizase.

Povestea lui Katelyn Ohashi, sportiva cu patru note de 10 în carieră

Katelyn nu mai face parte de doi ani din elita gimnasticii americane și concurează acum doar într-o echipă universitară, la UCLA Bruins, echipa universității din Los Angeles și și-a redescoperit zâmbetul și fericirea. Pentru că aici a reușit la concursuri, în special în proba de sol, să obțină și note de 10, pentru care nu a trebuit să își bată joc de corpul ei, așa cum se întâmpla pe vremea când lucra cu rusul Valeri Liukin.

Pur și simplu lui Katelyn, care a avut măcar șansă să nu fie abuzată sexual de diabolicul doctor al echipei americane, Nassar, în locul bucuriei de a lupta pentru medalii a început să îi crească în subconștient o tot mai mare repulsie pentru tot ceea ce făcea, pentru că privațiunile la care a trebuit să se supună săreau cu mult peste ștacheta inumanului, iar cuvintele pe care le auzea erau aproape în totalitate insulte.

Se scula la 13 ani cu gust de sânge și de fier în gură

La vârsta de 13 ani, când alte fete au ocupații specifice adolescenței, Ohashi scria în jurnalul mărturie a teribilului tratament la care era supusă împreună cu colegele ei, că se scoală în fiecare zi având în gură gust de sânge și de fier și că se simte complet dezgustată de propriul ei corp. “Când eram în lotul de elită fiecare zi o trăiam doar în alb și negru, iar acum toate zilele le trăiesc în cele mai frumoase și mai vesele culori”.

Astăzi repulsia și rușinea cu propriul corp a luat sfârșit, iar la UCLA a întâlnit omul care i-a redat zâmbetul și bucuria de a face gimnastică fără a se umili și fără a suporta privațiuni greu de imaginat pentru un om normal. Acest om se numește Valerie Kondos Field, o fostă dansatoare de balet, ale cărei principii pentru fetele sale se bazează doar pe a face sport pentru a fi fericit.

Se urca pe cântar de trei ori pe zi

Cât timp s-a aflat în lotul de elită a trăit permanent cu obsesia și amenițarea de a nu se încadra în greutatea care i se cerea. Se urca pe cântar de trei ori pe zi și conta fiecare gram în plus acumulat sau fiecare gram în minus când se mai întâmpla și așa ceva. De multe ori simțea că bulimia e singura soluție și ajunsese să aibă o greață totală față de verdețurile care i se băgau pe gât atunci când depășea greutatea.

Povestea lui katelyn ohashi. Acum concurează la Los Angeles pentru Universitatea UCLA și e fericită
Povestea lui katelyn ohashi. Acum concurează la Los Angeles pentru Universitatea UCLA și e fericită

Când cântarul arăta altceva decât i se cerea începeau abuzurile verbale de genul “Tu nu te vezi că ai ajuns cât un elefant sau cât o purcică”. La 16 ani însă coșmarul s-a încheiat, după o accidentare. Atunci Katelyn s-a decis să pună capăt nefericirii pe care o trăia zi de zi. A abandonat lotul de elită și a decis să ia pauză, pentru a se redescoperi ca om și ca fată tânără, cu dreptul la viață.

La Los Angeles a redescoperit bucuria vieții

Apoi a urmat pasul decisiv, înscrierea la facultatea de la UCLA, la secția sociologie și, deși la început nu a vrut, cooptarea în rândul Bruins, fetele din echipa de gimnastică a Universității. Așa a putut Katelyn să afle că gimnastică se poate face nu doar cu privațiuni și insulte, ci și cu bucurie și cu zâmbetul pe buze. Acum norul spaimelor s-a risipit și fosta performeră se bucură din plin de fiecare zi din viața ei.