Fotbal intern

Portretul celui mai bine plătit stelist. Poveste de Hollywood: omul care nu suportă “ghiauraşii”

În fotbalul modern poveştile multor tineri fotbalişti români au un numitor comun, în care zarva şi orele nedormite sînt termeni definitorii ai unei lumi cu mult zgomot, lumini de discobol şi...
09.01.2014 | 14:49
Portretul celui mai bine platit stelist Poveste de Hollywood omul care nu suporta ghiaurasii

În fotbalul modern poveştile multor tineri fotbalişti români au un numitor comun, în care zarva şi orele nedormite sînt termeni definitorii ai unei lumi cu mult zgomot, lumini de discobol şi amorţeala alcoolului simţită din plin la antrenamentul din ziua următoare. Excepţiile întăresc ipoteza, iar numele uneia dintre ele este, fără dar şi poate, Keşeru, fotbalistul care a “jonglat” de timpuriu cu raţiunea şi munca, de fiecare dată cînd a fost nevoit să mai parcurgă o etapă importantă în cariera sa. Jucătorul crescut de FC Bihor a făcut pasul spre fotbalul din Occident la doar 16 ani, Franţa devenindu-i “casa” în care s-a maturizat pe rînd,  la Nantes, Libourne-Sainte-Seurin, Tours, Angers şi Bastia. Ioan Andone a fost antrenorul care l-a chemat de la juniori pentru a se antrena cu echipa mare, pentru ca un an mai tîrziu, Ionuţ Popa să-l debuteze.

Copilăria. Educaţie din plin, răsfăţ mai puţin

Provenit dintr-o familie cu o situaţie financiară nu strălucită, Claudiu a fost văzut drept speranţa familiei Keşeru încă din vremea adolescenţei. Cel ce avea să devină mai tîrziu un atacant care să atragă ochii multor scouteri ai cluburilor din vest, a muncit din greu atît pe gazon, cît şi pe băncile şcolii. “Cînd l-am luat la prima echipă a Bihorului, m-am interesat de situaţia sa şcolară, eu aşa procedam. Pe mine m-a fascinat total, atît ca junior, cît şi ca puşti. Aveam la club mulţi jucători de perspectivă, dar le plăcea distracţia. Aveam un local în Oradea, «Miraj» se chema, acolo se ducea toată gaşca şi petreceau continuu «ghiauraşii». Claudiu era altfel decît ei, avea o educaţie ireproşabilă, el se distra pe gazon”, ne povesteşte Ionuţ Popa, antrenorul care i-a oferit debutul în Liga 1 pe 23 august 2003, într-un meci cu Petrolul, la doar 16 ani.

A impresionat la debutul în Liga 1

Numele puştiului cu mult bun simţ a devenit foarte rapid unul sonor în tot oraşul. De acest lucru îşi aminteşte şi Ioan Andone, tehnicianul care l-a chemat să se antreneze cu echipa mare în mandatul său: “De băiatul ăsta se ştia şi în club şi peste tot că este o mare speranţă la doar 15 ani ai săi, ca drept dovadă că l-a cumpărat Nantes imediat. Era peste nivelul colegilor lui astfel că a trebuit să-l aducem în prim plan”. Un an mai tîrziu, Popa l-a titularizat într-un meci pe teren propriu, cu Petrolul, «ardeleanul pur sînge», cum îl numeşte acesta, a impresionat de la primul meci prin precizia paselor şi forţa şutului, reuşind atunci să trimită în bara transversală de la 30 de metri. “Nu degeaba în 2004, după un meci cu Timişoara în care a şi înscris ţin minte, Nantes l-a şi luat”, a completat “Nea Popică”, aşa cum e alintat de către elevii săi tehnicianul care nu vrea să mai revină în fotbal.

Franţa, visul familiei

Oferta “canarilor” nu a fost doar oportunitatea lui Keşeru de a se întrece cu juniorii-minune ai cluburilor din Ligue 1, ci şi şansa familiei de a duce o viaţă lipsită de griji. “Îmi zicea taică-su, «Domnu’ Popa, cred că băiatul meu ne-ar putea asigura un trai bun». I-am şi răspuns atunci că am încredere că aşa se va întîmpla”. Aşa a şi fost, Claudiu nu a avut un salariu mai mic de 500.000 de euro în Hexagon, iar familia l-a însoţit în aventura sa. Între timp, tatăl jucătorului a decedat, iar lucrul acesta l-a marcat pe Claudiu. “Mă sunase într-o zi, era supărat tare. L-am îmbărbătat, nu-l mai auzisem vreodată aşa mîhnit”. Noua achiziţie a Stelei a avut mereu aproape un alt român, pe Viorel Moldovan, şi el adus în acelaşi an, tot la Nantes. “De fiecare dată am încercat să-l ajut, se sfătuia cu mine, era liderul generaţiei lui la club. Un jucător cerebral, foarte corect cu meseria lui”, ne-a mărturisit actualul antrenor al Rapidului.

Pasul către naţionala de tineret

Evoluţia bună de la Nantes B l-a propulsat pe Keşeru către prima formaţie a galben-verzilor. Loic Amisse l-a cerut la prima formaţie în decembrie 2004, iar bihoreanul a reuşit să întoarcă răsplata înscriind 3 goluri în 15 partide. Acesta a fost şi motivul pentru care selecţionerul naţionalei de tineret de atunci, Nicolae Manea, l-a chemat la lot la 18 ani. “Se demarca excelent, mi-a plăcut din start de el. Ca şi caracter era taciturn, cu mult bun simţ, educat, se vede că vine din Ardeal. Nu mi-a creat niciodată probleme cît a fost la tineret, nu se antura cu băieţii mai răi din lot”, a declarat directorul tehnic al giuleştenilor. Keşeru a marcat de 6 ori în 25 de partide pentru formaţia U21, devenind al cincilea cel mai selecţionat jucător.

Selecţia cu Andorra

Prima selecţie la naţionala mare a venit anul trecut, în partida din preliminariile Campionatului Mondial din 2014, cu Andorra în deplasare. Ca la fiecare debut, jucătorul care se transferase deja la Bastia a marcat după o pasă a lui Bogdan Stancu. Fără prea multe soluţii de atac, Piţurcă i-a oferit o şansă lui Keşeru, iar atacantul nu i-a înşelat aşteptările, însă pentru restul partidelor a rămas doar pe bancă.

12 goluri a marcat Keşeru în 74 de partide în Ligue 1

55 de goluri în 124 de partide a marcat românul în Ligue 2

Carte de vizită

 2002–2003 – FC Bihor, 15 partide, 3 goluri

2003–2004 – Nantes B, 11 partide, 8 goluri

2004–2010 – Nantes, 81 partide, 11 goluri

2008–2009 – Libourne (împrumut), 17 partide, 11 goluri

2009–2010 – Tours (împrumut), 12 partide, 7 goluri

2010 -2011  – Angers (împrumut), 14 partide, 4 goluri

2011–2013 – Angers, 100 partide, 33 goluri

2013–2014 – Bastia, 16 partide, 1 gol