Fotbal international

Povestea lui Luka Romero, cel mai tânăr jucător din istoria Ligii spaniole. A debutat cu Real Madrid, la 15 ani și 219 zile

25.06.2020 | 15:13
Povestea lui Luka Romero cel mai tanar jucator din istoria Ligii spaniole A debutat cu Real Madrid la 15 ani si 219 zile
ADVERTISEMENT

Numele puștiului Luka Romero a făcut în câteva ore înconjurul planetei. În epoca internetului și a smartphonului, acest lucru a fost ca o joacă de copil, așa cum pare la prima vedere și noul recordman de vârstă din istoria Ligii spaniole.

La numai 15 ani și 219 zile, Luka Romero, născut din părinți argentinieni pe pământul Mexicului și mutat în Spania încă de la vârsta de 3 ani împreună cu familia, a dărâmat recordul care rezista de 80 de ani în privința celui mai tânăr debutant în Primera Division.

ADVERTISEMENT

Momentul istoric a avut loc miercuri seară, în minutul 83 al meciului Real Madrid – Mallorca, scor 2-0. Antrenorul insularilor, Vicente Moreno, a considerat că soarta partidei fusese deja pecetluită și a decis să îi ofere lui Luka Romero cel mai frumos cadou posibil, debutul în La Liga.

Luka Romero a devenit cel mai tânăr jucător din istoria Ligii spaniole

Tânărul jucător și-a exprimat pe Twitter entuziasmul pentru debut, chiar dacă echipa a pierdut, recunoscând că a trăit un moment memorabil, inegalabil și că niciodată nu va uita această zi.

ADVERTISEMENT

Luka Romero poate juca atât ca mijlocaș ofensiv, cât și ca atacant, având o tehnică și o viteză excelente, fapt care a fost remarcat încă de când împlinise abia 10 ani și marca pentru categoria sa de vârstă 230 de goluri în 108 meciuri pentru Mallorca.

A rupt un record vechi de 80 de ani

La 15 ani şi 219 zile, Romero a depăşit un record vechi de 80 de ani: cel mai tânăr jucător din prima ligă spaniolă fusese până miercuri Francisco Bao Rodríguez ‘Sansón’, care a jucat pentru prima oară la Celta în 1939-40, la 15 ani și 255 de zile.

ADVERTISEMENT

Iar la Mallorca precedentul recordman s-a numit Sebastian Nadal, în sezonul 1978-79, dar vorbim de campionatul ligii a treia, jucătorul intrând pe teren la vârsta de 15 ani și 11 luni.

E poreclit Messi mexican

Poreclit “Messi mexican”, Romero a debutat chiar în ziua în care vedeta Barcelonei a împlinit 33 de ani. El s-a născut în 2004, adică exact în anul în care decarul catalanilor debuta în echipa condusă atunci de olandezul Frank Rijkaard, dar făcea parte din lotul echipei B.

ADVERTISEMENT

Născut în Mexic, din părinţi argentinieni, Romero a ajuns în Spania încă de la vârsta de 3 ani. A început fotbalul la 7 ani pentru o echipă din Ibiza, Sant Jordi, apoi, în 2015, a mers la Academia celor de la Mallorca.

A fost și la Academia Barcelonei

Șocant este că  că mijlocaşul a fost în 2011 şi în probe la Barcelona, dar oficialii clubului şi-au dat seama că nu îl pot aduce la Academia La Masia din cauza unor probleme birocratice. Un jucător sub 10 ani nu poate fi înscris la o Academie de fotbal în Catalonia decât dacă locuieşte în regiune, cum a fost posibil la Messi.

Romero are un frate geamăn, Tobias, care joacă pe post de portar. Tatăl lor, Diego, este de asemenea fotbalist, evoluând la mai multe formaţii din ligile inferioare spaniole. În prezent e4l este încă activ la Son Veri, deşi a ajuns la 45 de ani.

ADVERTISEMENT