Sport

Povestea lui Mikkel Hansen, omul momentului în handbalul masculin! Ce salariu are la PSG

17.03.2021 | 19:31
Povestea lui Mikkel Hansen omul momentului in handbalul masculin Ce salariu are la PSG
Povestea lui Mikkel Hansen, omul momentului în handbalul masculin! Ce salariu are la PSG (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Liderul naționalei Danemarcei a câștigat unu nou titlu mondial în Egipt și intră în galeria de onoare a numelor uriașe din istoria handbalului. Mikkel Hansen este sportivul momentului în handbalul mondial.

Liderul naționalei Danemarcei și-a condus echipa spre un nou titlu mondial, al doilea consecutiv. Mikkel Hansen a revoluționat naționala nordică. Cu el în echipă, Danemarca a reușit tripla istorică: campioană europeană, campioană mondială și campioană olimpică. Generația de aur a danezilor a demonstrat și la CM din Egipt că este imbatabilă cu Hansen în teren. Căpitanul a fost ales MVP-ul turneului final și este aproape de a fi numit pentru a patra oară handbalistul anului, număr de titluri deținut doar de… Cristina Neagu la feminin!

ADVERTISEMENT

Și dacă la nivel de națională a câștigat tot ce se putea, Hansen caută gloria la echipa de club, nereușind niciodată să se impună în Liga Campionilor. Ajuns la 33 de ani, Hansen ne arată că încă are multe de demonstrat în handbalul mondial și că va fi și anii viitori unul dintre protagoniștii sportului de pe semicerc.

Așchia nu sare departe de trunchi olimpic

Mikkel Hansen este fiul lui Flemming Hansen, un handbalist care a jucat de 120 de ori în naționala Danemarcei. Tatăl lui Mikkel a participat și el la Jocurile Olimpice alături de națională, în 1984 la Los Angeles. La trei ani după acea ediție a Jocurilor s-a născut Mikkel. A crescut ca fiul lui Flemming Hansen, însă nu a trecut mult până când acesta a devenit cunoscut ca „tatăl lui Mikkel”.

ADVERTISEMENT

Cu un fizic impunător și o înălțime de 1,92 metri, Mikkel a fost o mare speranță. Fabrica de talente de la GOG Gudme, fostă adversară a lui Dinamo în Champions League, avea să îl lanseze pe tânărul Hanssen în cariera stelară din handbal. Încă de la primele antrenamente, Mikkel arăta că este făcut „dintr-un alt material”: încheietura foarte flexibilă, cotul i-a fost comparat cu un piston, iar puterea cu care trăgea la poartă era… neconvențională! Având un bagaj genetic impresionant, Mikkel a devenit legendă grație unei voințe extraordinare nu numai în pregătirea specifică.

„Cunosc foarte puțini jucători care se antrenează atât de intens ca și Mikkel”

Peter Bredsdorff-Larsen este un fost antrenor din staff-ul naționalei Danemarcei și spunea că, pe lângă talentul uriaș pe care îl avea, Mikkel nu ajungea niciodată la acest nivel dacă nu avea și o dorință extraordinară de a se antrena: „Este unic, nu doar datorită calităților sale, dar și datorită eforturilor pe care le făcea la antrenament. Cunosc foarte puțini jucători care se antrenează atât de intens ca Mikkel”.

ADVERTISEMENT

Iar una dintre experiențele grăitoare despre dedicarea lui Hansen este un episod dintr-o mică sală din Gudme: s-a antrenat atât de mult și arunca atât de mult la poartă încât la un moment dat, după sute de aruncări, poarta a cedat și s-a rupt.

Campionul Danemarcei la 18 ani, a debutat doi ani mai târziu în națională

Mikkel Hansen a devenit campionul Danemarcei la doar 18 ani, în 2005, alături de GOG Gudme și a debutat în echipa națională în 2007, într-un meci Danemarca – Suedia 34-33, în care a marcat 7 goluri. Un an mai târziu a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing și a dat un gol care a făcut înconjurul lumii, reușind să aducă victoria echipei sale în ultima secundă a meciului cu Rusia cu o aruncare de la 9 metri direct pe poartă. Avea să fie momentul în care Mikkel Hansen devenea un fenomen global. Chiar dacă Danemarca avea să se oprească atunci în sferturile de finală, se năștea un star al handbalului. Și cei de la Barcelona și-a dat seama primii de asta…

ADVERTISEMENT

Transfer la Barcelona, apoi o mutare surpriză la Copenhaga

… așa că danezul a fost transferat de Barcelona în 2008, acolo unde a evoluat timp de două sezoane, până în 2010. A ratat de două ori la rând titlul în Spania și apoi a venit o ofertă foarte tentantă de la AG Copenhaga, pe care a acceptat-o.

Lucrurile păreau că merg din ce în ce mai bine și la națională, Danemarca reușind să câștige titlul european la începutul anului 2012. Asta o făcea favorită pentru Jocurile Olimpice de la Londra, disputate câteva luni mai târziu, dar Danemarca a dezamăgit din nou. Hansen era la vremea respectivă cel mai bun jucător din lume, iar danezii, printre națiunile favorite la aur. Însă avea să fie ediția în care Franța, condusă de coechipierul și rivalul lui Hansen, Nikola Karabatic, avea să câștige aurul olimpic. …Danemarca, doar pe locul 6.

Prietenul și rivalul Nikola Karabatic

În 2012, PSG l-a transferat pe Mikkel Hansen, deja superstar al handbalului mondial. Iar rivalitatea acelor vremuri era Hansen – Karabatic, care au devenit coechipieri în 2015. Un duel explicat foarte bine de Hansen: „Karabatic este cel mai bun coechipier și adversar pe care l-am avut. Am fost mereu fascinat de el”.

Cu toate acestea și cu cei doi mari titani pe teren, PSG nu a reușit niciodată să câștige Liga Campionilor. Parisul a jucat o finală și în alte două ediții a reușit să încheie pe locul 3. Imbatabilă pe plan intern, PSG nu a reușit niciodată să își respecte renumele de favorită în competițiile internaționale. Asta deși Mikkel Hansen a devenit din ce în ce mai bun.

„Nikola Karabatic este cel mai bun coechipier și adversar pe care l-am avut” – Mikkel Hansen

În sfârșit, aurul olimpic! …La Rio de Janeiro

Iar Mikkel Hansen a reușit să își îndeplinească visul olimpic în 2016 la Rio de Janeiro. Dezamăgirile de la edițiile anterioare au fost șterse de o evoluție stelară în Brazilia. Mikkel Hansen a fost de neoprit. Cel mai bun marcator în faza grupelor, în sferturi, semifinale și în finală. Dacă în semifinala cu Polonia a marcat 8 goluri, a înscris de 10 ori în marea finală cu Franța, condusă de… Karabatic, și a câștigat titlul olimpic. O performanță extraordinară pentru interul stânga. Avea să fie prima medalie din istoria danezilor la handbal și era cea mai strălucitoare. Hansen a încheiat turneul cu 52 de goluri, fiind ales MVP-ul turneului. Băiatul din Helsinborg cucerea definitiv lumea.

Omul momentului în handbalul mondial

Mikkel Hansen și-a condus naționala spre noi succese în următorii ani. În 2019, Danemarca a devenit pentru prima dată campioană mondială pe teren propriu, la Herning. Hansen a marcat 7 goluri în finala cu Norvegia reușind să își mai treacă în palmares un titlu de MVP, la finalul turneului final având 72 de goluri, cele mai multe. Doi ani mai târziu, în Egipt, Danemarca avea să își păstreze titlul.

Deși a amenințat că nu va participa la Campionatul Mondial dacă se va permite prezența fanilor în tribune de teama infectării cu COVID-19, Hansen a fost prezent în Egipt după ce forul internațional a interzis prezența fanilor. Și acolo, Hansen a făcut ceea ce știe mai bine: și-a condus echipa spre un nou titlu. Ajuns la 33 de ani, Mikkel a câștigat totul cu naționala și mai are un singur obiectiv: Champions League cu PSG.

„Doar pentru că pot arunca o minge, nu înseamnă că sunt mai important decât orice alt cetățean din țară” – Mikkel Hansen

Pandemia a refuzat un duel Hansen – Dinamo

Dinamo a avut un excelent sezon 2019-2020 în EHF Champions League. Echipa lui Constantin Ștefan a terminat pe primul loc grupa și a câștigat play-off-ul pentru „optimi” cu Sporting Lisabona. Optimi care aduceau la București pe PSG, cu Mikkel Hansen în lot. Din păcate, duelul a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus și starul danezilor nu a mai evoluat în sala Dinamo. EHF a hotărât ca primele două clasate din grupele A și B să se califice în Final Four. PSG a dezamăgit din nou și Hansen a obținut doar bronzul.

Cel mai bine plătit handbalist din lume

Mikkel Hansen este cel mai bine plătit handbalist din lume. Interul stânga de la PSG încasează un salariu lunar de 120.000 de euro, ceea ce înseamnă că anual câștigă 1,44 milioane de euro. Salariile din handbal nu se compară cu fotbalul. „EL Mundo” a publicat contractul lui Leo Messi la Barcelona, iar starul argentinian câștigă nu mai puțin de 138 de milioane de euro anual de la clubul catalan.

  • 33 de ani are Mikkel Hansen, născut pe 22 octombrie 1987, la Helsingor
  • 1.400.000 de euro net este salariul anual al lui Hansen
  • 3 titluri de cel mai bun handbalist din lume are danezul Mikkel Hansen
ADVERTISEMENT