Fotbal international

Povestea lui Sadio Mane, starul care în timpul liber muncește să ridice școli și împarte bani și haine oamenilor din Senegal

16.12.2019 | 17:12
Povestea lui Sadio Mane starul care in timpul liber munceste sa ridice scoli si imparte bani si haine oamenilor din Senegal
Sadio Mane și povestea sa cu adevărat impresionantă. Atacantul lui Liverpool este campion al operelor caritabile
ADVERTISEMENT

Saio Mane e un tip cu adevărat fantastic, iar povestea lui este una cu adevărat exemplu de modestie: deși multimilionar, atacantul lui Liverpool nu are mașini sau haine de lux, însă dă o grămadă din salariul de 100.000 de euro pe săptămână pentru acte caritabile. 

Povestea lui Sadio Mane. Se ducea la fotbal pe furiș și a ajuns să marcheze cel mai rapid hattrick din istoria Premier League

Părinții nu l-au lăsat la fotbal, voiau să se facă profesor. Când l-au descoperit că se duce la clubul de fotbal, au venit să-l ia acasă și i-au interzis să mai calce pe acolo. Ziceau că nimeni din satul lor nu s-a făcut fotbalist și că e pierdere de timp. ”Eu le spuneam că am o șansă și că așa e singura posibilitate pentru mine să ajung să îi ajut financiar. Ei, nu și nu. Așa că m-am dus fără să știe nimeni”, și-a amintit Mane.

ADVERTISEMENT

La 15 ani a semnat cu Generation Foot Academy, din capitala Senegalului, Dakar, cea mai mare ”fabrică” de talente din vestul Africii. A fost și momentul în care părinții au decis să pună piciorul în prag și să-l ia acasă. Dar nu se mai putea. Semnase deja, i se oferiseră cazare, masă și teren de antrenament. Părinții nu au mai avut ce să-i facă.

Doi idoli a avut Mane: primul, El Hadji Diouf. Cea mai mare vedetă a Senegalului în momentul în care Sadio era copil, omul care a dus naționala țării sale pentru prima oară în istorie la un Campionat Mondial. Al doilea, Ronaldinho. ”Ce mi-a plăcut la amândoi era faptul că erau extrem de tehnici. Driblau fără probleme și, mai ales, o făceau mereu cu zâmbetul pe buze. Asta am încercat să copiez și eu”, povestea Mane.

ADVERTISEMENT

În fiecare dimineață se roagă. De altfel, este un tip extrem de religios, el construind și două moschei în Senegal, una în capitală și una în satul său natal.

În 2015 a marcat cel mai rapid hattrick din istoria Premier League. A reușit performanța în doar 2 minute și 53 de secunde. Juca pentru Southampton, într-un meci cu Aston Villa.

ADVERTISEMENT

Dacă Sadio ar fi fost brazilian sau din Europa nu ar fi existat nicio dezbatere pe tema celui mai bun din acest an. El ar fi trebuit să câștige trofeul și nu spun asta pentru că suntem colegi în naționala Senegalului, ci pentru că asta simt oamenii care se uită la fotbal. Cu toții știm că Messi este cu adevărat bun, poate chiar cel mai bun, dar nu în sezonul trecut, să fim serioși”

Cheikhou Kouyate, mijlocașul lui Crystal Palace

Nu suportă play-station-ul! E o raritate printre fotbaliști, care se știe că sunt ”disperați” după jocurile pe consolă, mai ales după FIFA. Cel mai bun prieten al lui este colegul de la Liverpool, Naby Keita. Mijlocașul din Guineea e tot timpul acasă la Sadio. Ce fac? ”Ne uităm la fotbal, la meciuri. Comentăm ce se întâmplă, vedem cum se joacă, învățăm. Câteodată ne mai uităm și la Game of Thrones”, dezvăluie Keita.

”Nu știu nici să-mi fac cartofi prăjiți cu ouă!”

Clubul său preferat e Olympique Marseille. E atât de ”înrăit” încât urmărește și acum, cu regularitate, meciurile formației din sudul Franței. ”Când eram mic, în Senegal la televiziuni era cel mai urmărit campionat. Toată lumea visa să joace la PSG, la Bordeaux sau la Marseille. Eu am devenit fanul lui OM. Mă uitam la toate meciurile, nu ratam nimic. Și acum îi urmăresc”, povestea Mane într-un interviu pentru four-four-two. Interesant este că, exact ca majoritatea tinerilor fotbaliști africani, primul său club profesionist a fost unul din Franța. Numai că nu a fost Marseille, ci Metz.

ADVERTISEMENT

Are bucătar personal încă de pe vremea când era la Red Bull Salzburg. ”Nu știu să gătesc nimic, habar n-am cum se folosesc ingredientele. Aș muri de foame dacă m-ai lăsa singur vreo lună de zile. Și pentru un fotbalist știu cât de importantă e alimentația, așa că mi-am angajat bucătar. Vine și îmi gătește în fiecare zi. Cred că singurul fel de mâncare pe care aș ști să mi-l fac ar fi terciul. În rest, nici măcar cartofi prăjiți cu ouă”, povestește Mane.

Mane e extrem de implicat în acte de caritate. ”Construiesc școli, un stadion și donez haine pentru oamenii din Senegal”, s-a rezumat să spună Mane când a fost întrebat despre opera sa de ajutorare pentru cei din țara sa. Chiar a muncit cu propriile mâini la școala pe care a construit-o (din banii săi) în Bambali, locul unde s-a născut. Sadio a făcut și un program special pentru familiile din cea mai săracă regiune a Senegalului: le dă câte 70 de euro pe lună pentru a le suplimenta bugetul familial.

  • 4 este locul pe care Mane l-a ocupat în ierarhia Balonului de Aur în acest an, după Messi, van Dijk și Ronaldo 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT