Sporturi

Povestea lui Stefanos Tsitsipas, câştigător de Turneul Campionilor la doar 21 de ani. Bunicul său a fost antrenor la Spartak Moscova, iar cariera i se datorează mătuşii

02.01.2020 | 11:21
Povestea lui Stefanos Tsitsipas castigator de Turneul Campionilor la doar 21 de ani Bunicul sau a fost antrenor la Spartak Moscova iar cariera i se datoreaza matusii
Stefanos Tsitsipas şi povestea lui: cum a ajuns că câştige Turneul Campionilor la doar 21 de ani
ADVERTISEMENT

Stefanos Tsitsipas este cu adevărat un copil-minune al tenisului, devenit certitudine după ce a reuşit, la doar 21 de ani, să se impună la Turneul Campionilor de la Londra deşi i-a avut ca adversari pe “monştrii” Federer, Nadal sau Djokovic. FANATIK vă prezintă povestea grecului care a produs marea surpriză.

Povestea lui Stefanos Tsitsipas, cel mai tânăr câştigător de Turneu al Campionilor de la Mc Enroe încoace

Era practic imposibil ca Stefanos Tsitsipas să nu ajungă sportiv, şi mai ales tenismen. Părinţii săi au jucat tenis, au devenit instructori de tenis şi chiar s-au cunoscut la un turneu de tenis. Dintre ei, mama a fost cea mai prolifică. Iulia Salnikov a ajuns numărul 1 în clasamentul juniorilor, lucru pe care avea să-l reuşească şi fiul ei, şi a reprezentat Uniunea Sovietică în Fed Cup.

ADVERTISEMENT

Starul familiei a fost însă bunicul lui Tsitsipas. Serghei Salnikov a fost un fotbalist cunoscut în URSS, cu trei titluri de campion şi patru cupe câştigate cu Zenit, Spartak şi Dinamo Moscova, plus cireaşa de pe tort, medalia de aur la Jocurile Olimpice în 1956. Salnikov a antrenat Spartak apoi şi chiar i-a fost dedicată o serie de timbre aniversare în URSS, fiind inclus în categoria “Legendele Sportului Sovietic”.

Tatăl lui Stefanos, Apostolis Tsitsipas, care îi este şi antrenor fiului, a povestit şi cum a decis băiatul său se se apuce de tenis. “S-a trezit într-o noapte, a venit la mine la pat, m-a trezit şi pe mine şi mi-a spus că a decis că vrea să se facă jucător de tenis. Tocmai fusese cu mine la un turneu în Franţa, atât de mult îi plăcuse”. Stefanos avea nouă ani.

ADVERTISEMENT

Un moment decisiv pentru el a fost în Creta, la Heraklion, când participa la un turneu “Futures”. L-a luat curentul în timp ce făcea baie în mare şi era gata să se înece. Tatăl s-au de-abia a reuşit să-l salveze.

“Din acel moment am devenit şi un jucător mai bun de tenis. Nu mi-a mai fost frică de nimic pe teren. Când mi se făcea teamă, mă gândeam la momentul ăla şi gata, dispărea orice formă de frică”, povestea Stefanos.

ADVERTISEMENT

În adolescenţă, era clar că Stefanos era un copil-minune al tenisului, însă era complicat să meargă la turnee. Banii părinţilor săi se terminaseră, salariile de instructori de tenis nu erau suficiente să acopere cheltuielile foarte mari ale unor astfel de deplasări.

Salvarea a venit de la sora geamănă a mamei sale, şi ea fostă jucătoare de tenis în URSS, devenită între timp o femeie de afaceri de succes.

ADVERTISEMENT

A auzit de la mama lui Tsitsipas de problemele nepotului şi i-a virat în cont sumele necesare până când puştiul a început să câştige bani destui din tenis pentru a-şi permite deplasările, lucru care s-a întâmplat în 2016, atunci când a ajuns în semifinalele tuturor celor patru turnee de Grand Slam la juniori.

  • 6.712.000 dolari a câştigat până acum din tenis Stefanos Tsitsipas
  • 6 este locul în clasamentul ATP pe care îl ocupă grecul

 

 

ADVERTISEMENT