Fotbal international

Union Berlin, clubul celor mai frumoși suporteri din Germania. Promovare istorică pentru echipa anti STASI

28.05.2019 | 15:37

Luni seară s-a consemnat un moment istoric pentru hrisovul fotbalului german. Union Berlin a reușit să facă 0-0 pe teren propriu cu Stuttgart și cum remizase și în turul meciului de baraj, dar cu goluri, 2-2, a atins cel mai important nivel de când s-a înființat echipa, în 1906, reușind să promoveze, în premieră, în Bundesliga. Din toamnă va juca împotriva coloșilor Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Leipzig sau Leverkusen.

Povestea lui Union Berlin, clubul cu cei mai frumoși suporteri

Povestea acestui club din sudul Berlinului merită cu prisosință să devină scenariu pentru un film. Pentru că într-o lume strivită doar de dictatura banului, în care petrodolarii invadează tot mai mult și fotbalul, Union Berlineste înainte de toate cea mai frumoasă poveste de dragoste oferită de suporteri. Pentru că într-adevăr ceea ce fac și mai ales ce au făcut fanii berlinezilor este greu de imaginat.

Acum basmul a atins momentul maxim, fără Feți frumoși și Ilene Cosânzene, dar cu un grup de jucători care au primit injecție de iubire pentru culoarea roșie din ADN-ul fanilor. Nu va fi deloc ușor în Bundesliga, acolo unde ștacheta se ridică la cote amețitoare pentru a avea oxigenul necesar supraviețuirii, dar suporterilor nu le pasă. Ei cântă ,mereu, dansează și vibrează la unison pentru Union.

Sângerez pentru Union

Istoria clubului cunoaște multe momente în care aportul acestor oameni pe care îi leagă un singur lucru comun, pasiunea pentru Union, a fost dincolo de orice limite ale imaginației. Când clubul, cu grave probleme financiare, se pregătea să pună lacătul la porți, o mare de oameni îmbrăcată în roșu s-a organiyat ad/hoc și sub deviza Sângerez pentru Union a mers și a donat sânge la băncile de sânge. Jertfa lor a avut două rezultate minunate: în primul rând a salvat numeroase vieți aflate pe muchea dintre dincolo și aici și în al doilea rând a salvat clubul de la faliment.

Altă dată, s-a pus problema refacerii stadionului, care rămăsese în urmă ca structură față de cerințele FIFA. Sec căutau sponsori, cine să îl construiască în schimbul de a primi numele arenei. Nici vorbă! A început cea mai spectaculoasă campanie de strâns materiale și bani de către fani, care au prestat 140.000 de ore de muncă și stadionul a renăscut ca Pasărea Phoenix.

Benjamin Kohler a avut cancer și fanii i-au plătit prelungirea contractului

Benjamin Kohler, contract reînnoit deși avea cancer

Alt exemplu. Unul dintre jucători, Benjamin Kohler, a fost depistat cu cancer. Nu numai că nu a fost lăsat în plata Cerului, ci a doua zi i s-a reînnoit contractul, îmbunătățit și astăzi este vindecat și face parte din lotul echipei. Cine i-a plătit noul contract? Ați ghicit, aceiași suporteri incredibili, care în vremea vechiului RDG erau singurii care intrau pe stadion și cântau împotriva temutei securități, STASI, motiv pentru care Union Berlin a avut mult de suferit în plan sportiv.

Dar cel mai frumos moment de viață, de iubire, de fraternizare, din partea suporterilor are loc anual, pe data de 23 decembrie. Fanii fac Crăciunul pe stadion și atmosfera creată este absolut senzațională. La anul, fie și pentru un sezon, suporterii care vor merge din toată Bundesliga la Berlin, pentru meciurile cu Union, pot primi lecții gratuite de ceea ce înseamnă fotbalul necontaminat de petrodolari și de multinaționale, fotbalul trăit cu adevărat în tribune, indiferent cât este scorul pe teren.

Union Berlin, unicul loc unde Crăciunul se serbează în tribunele unui stadion