Fotbal intern

“Nu m-a interesat cine e Gentile. Eu eram Ilie Balaci de la Craiova”

România a cîştigat ultima partidă oficială împotriva Italiei în 1983, atunci cînd elevii pregătiţi de Mircea Lucescu au învins pe fostul stadion "23 August" cu scorul de 1-o prin golul...
17.11.2015 | 17:45

România a cîştigat ultima partidă oficială împotriva Italiei în 1983, atunci cînd elevii pregătiţi de Mircea Lucescu au învins pe fostul stadion “23 August” cu scorul de 1-o prin golul reuşit de Boloni.

 

Palmaresul împotriva Italiei ne este unul total nefavorabil. Însă chiar şi aşa, în inimile şi în amintirea suporterilor români nu are cum să nu rămînă ultima victorie într-un meci oficial împotriva adversarilor din Peninsulă, deşi a trecut de la vremea respectivă foarte mulţi ani. S-a întîmplat în 1983, atunci cînd naţionala lui Balaci şi Boloni a reuşit să cîştige , la Bucureşti, cu scorul de 1-0, prin golul fostului mijlocaş al Stelei, reuşit din lovitură liberă.  FANATIK.RO a luat legătura cu trei dintre eroii de atunci, Balaci, Cârţu şi Cămătaru cei care ne-au povestit cum au trăit meciul, dar şi cum a pregătit Mircea Lucescu partida respectivă.

ADVERTISEMENT

 “Eu eram Balaci de la Craiova”

Cel mai bun fotbalist al partidei România-Italia, Ilie Balaci, a mărturisit pentru FANATIK.RO cum a trăit meciul  jucat împotriva campioanei mondiale en-titre de la vremea respectivă.

.”Era o partidă foarte importantă pentru noi, iar dacă voi credeţi că m-a interesat atunci cine e Gentile vă înşelaţi. E adevărat că nea Mircea mi l-a prezentat pe hârtie ca pe cel mai bun fundaş al lor, dar am intrat în acel meci cu gîndul că sînt un fotbalist mai bun ca adversarul meu, chiar dacă eu nu eram campion mondial. Eu eram doar Balaci din Bistreţ. Eram Balaci de la Universitastea Craiova, echipa care eliminase Fiorentina italienilor. Am zis că dacă îmi fac jocul meu obişnuit, nu am cum să nu ies victorios de pe teren. Faza golului pe care Loţi l-a înscris nu a fost întîmplătoare.

ADVERTISEMENT

Noi am exersat loviturile alea libere o săptămînă întreagă pînă ne-am săturat. Eu eram obişnuit cu jocul italienilor, deoarece Universitatea Craiova întîlnise şi eliminase Fiorentina în Cupa UEFA. Meciul împotriva Italiei a fost unul dintre meciurile alea adevărate care te fac să te simţi fotbalist, nu jucător de fotbal. Astea sînt jocurile adevărate. Partida care se joacă acum între România şi Italia de la Bologna este doar un joc de palmares”, a spus Balaci.

 

“Trebuia să fiu Paulo Rossi al României”

Contactat telefonic de către FANATIK.RO, Rodion Cămătaru a comentat şi el la rîndul său jocul cu Italia din 1983. “Acel meci a intrat în istoria fotbalului românesc. Nea Mircea mi-a spus să intru pe teren şi să demonstrez că eu sînt Paulo Rossi al României. Mi-a spus că celebrul de pe atunci atacant al italienilor nu este cu nimic mai prejos de cît mine. Mi-a transmis să mă bat cu fundaşii italieni pînă la limita regulamentului. Trebuia să scot tot ce se poate din baloanele care ajungeau la mine. Am primit pe hîrtie tot ce trebuia să ştiu de fundaşii lor centrali, cum joacă, ce fac pe teren, unde sînt mai rudimentari, absolut tot”, şi-a amintit Cămătaru cel care ne-a mărturisit că aşteaptă ziua în care naţionala României va găsi din nou un atacat de profilul său.

ADVERTISEMENT

“Nu-l comparaţi pe Ivan cu mine. Nu puneţi presiune pe acest copil. E un atacant bun care sînt sigur că va reuşi în cariera lui. Însă trebuie să muncească dublu faţă de căt munceşte acum. Eu am fost un alt tip de atacant, iar el este un alt tip, deşi este destul de înalt”, a spus Cămătaru.

“80.000 de spectatori au rupt stadionul”

Contactat de către FANATIK.RO, Sorin Cârţu, care a strîns doar 7 selecţii la echipa naţională, deşi era unul dintre cei mai tehnici înaintaşi al ţării, ne-a dezvăluit cum a trăit acel meci.

ADVERTISEMENT

“A fost un meci care l-am trăit la intensitată maximă pînă să intru şi eu pe teren.Pe bancă a fost groaznic. Cînd Loţi Boloni a deschis scorul am simţit cum 80 de mii de spectatori de pe stadion au turbat. Apoi am avut şansa să intru şi eu pe teren cîteva minute. Am jucat vreo opt cu tot cu prelungiri. Am ştiut că voi fi rezervă, dar Mircea Lucescu ne-a pregătit şi pe noi cei de pe bancă la fel ca pe cei 11 care au întrat pe teren din primul minut. Ne-a tratat pe toţi la fel.

Ne-a făcut la toţi fişe individuale. Eu am jucat pentru naţionala României doar 7 meciuri, dar mă bucur că am fost pe teren în cea mai frumoasă victorie a echipei naţionale. Eu consider că acel meci este cel mai frumos joc pe care România l-a cîştigat în perioada mea de fotbalist”, a încheiat Cămătaru.

România -Italia 1-0

Boloni 23

România: Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu, Ungureanu – Augustin (70 Andone), Boloni, Klein – Balaci – Geolgău (87 Cîrţu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu

Italia: Zoff – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena), Conti – Bettega (70 Altobelli), Rossi. Antrenor: Enzo Bearzot.

 

 

 

ADVERTISEMENT