Life

Povestea medicului care a realizat prima operație de schimbare de sex din România. De ce a discutat mai întâi cu un preot

Medicul Ioan Lascăr, detalii despre prima operație de schimbare de sex din România. A mers la tatăl lui, preot de meserie, să ceară sfaturi.
31.10.2022 | 10:06
Povestea medicului care a realizat prima operatie de schimbare de sex din Romania De ce a discutat mai intai cu un preot
Povestea medicului care a realizat prima operație de schimbare de sex din România. Foto Captură Youtube
ADVERTISEMENT

Ioan Lascăr este medicul care a realizat prima operație de schimbare de sex de la noi din țară. Aceasta a mers să discute cu un preot.

Povestea medicului care a realizat prima operație de schimbare de sex din România

Ioan Lascăr a realizat prima operație de schimbare de sex de la noi din țară în 1996, pentru un bărbat care a vrut să devină femeie.

ADVERTISEMENT

După ce medicul s-a confruntat cu o atenție sporită din partea mass media, dar și a preoților, medicul s-a dus să vorbească cu un preot, nimeni altul decât propriul său tată.

Tatăl acestuia i-a spus că dacă este dorința omului și datorită acestei schimbări poate să își găsească un rost în viață, atunci ar trebui să îl ajute și să îi facă operația de schimbare de sex.

ADVERTISEMENT

Ce i-a spus preotul medicului care voia să facă prima schimbare de sex din țară

Totuși, tatăl medicului i-a cerut un singur lucru, având în vedere că atunci urma Săptămâna Patimilor: să nu facă operația chiar în Săptămâna Mare.

„Și atunci m-am gândit să mă consult cu tatăl meu, care a fost preot, o persoană extrem de erudită, și m-am dus acasă la părinți și i-am explicat tatălui meu cam care sunt termenii problemei și mi-a spus:

ADVERTISEMENT

„Dacă omului acestuia îi face bine acest lucru, dacă îl ajută să se împlinească, să își găsească rostul în existență și dacă Dumnezeu îți dă capacitatea și puterea să faci acest lucru, atunci fă-o dacă e în interesul omului’.

Eram în ajunul Crăciunului, urma săptămâna mare și cică: „Numai nu face săptămâna asta’”, a povestit medicul la podcastul ‘ALTCEVA cu Adrian Artene’.

ADVERTISEMENT

Medicul a mai explicat și că pacientul care a beneficiat de prima operație de schimbare de sex din țară a trebuit să treacă ărin mai mulți ani de evaluări psihiatrice.

„Atunci când am operat primul caz era o noutate. Chiar o surpriză pentru sistemul de sănătate din România și pentru a opera în deplină siguranță, pacientul a trebuit să parcurgă niște etape obligatorii, adică evaluări psihiatrice pe parcursul mai multor ani”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT