News

Povestea nespusă a celor care au filmat crimele comise de poliția din SUA în ultimii ani. Drama prin care trec aceste persoane. Video

11.06.2020 | 21:50
Povestea nespusa a celor care au filmat crimele comise de politia din SUA in ultimii ani Drama prin care trec aceste persoane Video
ADVERTISEMENT

Imaginile cu polițiștii care comit abuzuri sunt tot mai dese și stârnesc reacții violente în societate. Cu toate acestea, puțină lume se gândește la persoana care a filmat și a făcut totul public, riscând enorm de cele mai multe ori.

Eroii din spatele telefoanelor, care au surprins abuzurile polițiștilor

Puțină lume știe că imaginile dure cu George Floyd au fost filmate de Darnella Frazier, o tânără în vârstă de 17 ani. Fata a reușit să surprindă momentul în care un polițist îl apăsa pe gât cu geunchiul și George Floyd se plângea că nu poate respira.

ADVERTISEMENT
Darnella Frazier, femeia care a filmat uciderea lui George Floyd
Darnella Frazier, femeia care a filmat uciderea lui George Floyd

Tânăra își ducea nepotul la un restaurant când a fost martoră la abuzul poliției. Din instinct, a filmat timp de 10 minute ceea ce vedea. Nu și-a imaginat niciodată că imaginile ei vor declanșa o serie de evenimente nemaivăzute în istoria recentă a Statelor Unite ale Americii, conform BBC.

A simțit că trebuie să filmeze. Întreaga mișcare a drepturilor civile s-a renăscut datorită acestui video”, a explicat avocatul femeii, Seth Cobin.

ADVERTISEMENT

Conform avocatului, tânără a rămas traumatizată și consideră că imaginile cu George Floyd omorât sunt, cu siguranță, cel mai „groaznic moment văzut vreodată”.

Femeia avut nevoie de consiliere psihologică, pentru că a fost acuzată foarte dur de mulți oameni că nu a intervenit, că s-a rezumat să filmeze crima. „Dacă nu eram eu, acei polițiști încă aveau slujbe și făceau alte probleme”, se disculpă Frazier, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Alte cazuri care au revoltat societatea americană, dar nu au schimbat nimic

În aceste condiții, mulți se gândesc dacă merită să își riști sănătatea pentru a filma astfel de scene. Dennis Flores a fost arestat de peste 70 de ori în New York, din 1990 până în prezent, pentru că a încercat să filmeze abuzurile comise de polițiști.

Primul caz de video devenit viral, care surprindea abuzurile polițiștilor, a fost filmat în 1991 în Los Angeles, California. Imaginile au surprins momentul în care Rodney King, un afro-american, era bătut cu bestialitate de „oamenii legii”.

ADVERTISEMENT

George Holliday este cel care a filmat scena, în secret, de pe balcon, cu o cameră performantă Sony. Imaginile au ajuns la TV și s-au transformat în revolte de stradă când bărbații au fost iertați de instanța de judecată, după un an.

George Holliday, bărbatul care a filmat un alt abuz
George Holliday, bărbatul care a filmat abuzul asupra lui Rodney King

Conform primului amendament al constituției SUA, cetățenii au dreptul să filmeze poliția. Fără telefoane inteligente, cetățenii puteau filma doar cu camere, așa cum a fost și cazul uciderii lui Eric Garner în 2014. La fel ca și restul victimelor, Garner era un afro-american care a murit sufocat.

Între timp, cel care a filmat, Ramsey Orta, s-a simțit hărțuit permanent de polițiștii pe care i-a filmat. A ajuns la închisoare, câțiva ani mai tărziu, pentru trafic de droguri. Bărbatul regretă că nu și-a văzut de „treabă” și preferă să nu fi filmat niciodată scenele controversate.

Ramsey Orta a filmat uciderea lui Eric Garner
Ramsey Orta a filmat uciderea lui Eric Garner

Feidin Santana e un alt erou care a încercat să filmeze un abuz al poliției, dar a ajuns să regrete acest gest. A surprins momentul în care un bărbat afro-american a fost împușcat în spate, fără motiv, de un polițist. Când a făcut public video-ul, viața lui s-a schimbat definitiv.

Nu mă așteptam să fie viral. A fost greu să mă obișnuiesc cu amenințările cu moartea”, a explicat Santana, conform BBC. În acest caz, polițistul a fost condamnat pentru crimă.

Feidin Santana a surprins o altă crimă cu sânge rece
Feidin Santana a surprins o altă crimă cu sânge rece

Revenind la cazul lui George Floyd, fata care a filmat totul se poate aștepta să fie parte din proces. Deși nu își dorește asta, nu vrea să fie un erou american, momentul în care a apăsat REC pe telefon i-a schimbat definitiv viața.

ADVERTISEMENT
Tags: