News

Povestea neştiută a Deltei Văcărești, paradisul din inima Bucureștiului. Reportaj Fanatik

16.11.2020 | 16:40
Povestea nestiuta a Deltei Vacaresti paradisul din inima Bucurestiului Reportaj Fanatik
Delta Văcărești surprins-o într-o imagine la apus de soare. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Delta Văcărești, paradisul din inima Bucureștiului, își trăiește fiecare zi cu o mândrie aparte. Este, dacă vreți, o fărâmă de aroganță a naturii, într-o luptă pierdută, pe alocuri, încă din începuturi cu asfaltul și betoanele pe care oamenii le-au inventat și extins până la sufocare. E o lecție a supraviețuirii și a regenerării într-un loc pândit de rechinii imobiliari cu un nesaț ieșit din comun. 

Și nu în ultimul rând, Delta Văcărești reprezintă o zonă de întâlnire a supereroilor. Da, citiți bine. Fără capă, fără vreo putere specială, oameni normali, oameni care încă mai cred în generozitate, umanitate și tot ce presupune bunătatea și blândețea pământului, s-au adunat aici, mulți dintre ei chiar nechemați, pentru a face bine.

ADVERTISEMENT

A face bine, benevol, într-o țară în care răul și-a câștigat dreptul de a pune stăpânire. Într-o societate care nu își găsește coordonatele, într-o luptă continuă între doi poli de putere și o politică murdară. Și totuși, printre toate aceste neguri, câțiva visători arată că România de mâine poate să existe frumos, demn și curat.

Delta Văcărești, paradisul din inima celui mai mare oraș

Este sâmbătă dimineață, puțin trecut peste ora 09.00 și toamna pare că și-a intrat în drepturi într-un oraș mare cu probleme la fel. Bucureștiul este amorțit și traficul nesperat de bun. Poliție multă, oameni puțini, străzi aproape goale.

ADVERTISEMENT

Suntem la doar câteva ore înainte ca noul primar al Capitalei, Nicușor Dan să anunțe amenajarea Parcului Natural Văcărești în parteneriat cu Guvernul României și Ministerul Mediului.

Descoperim Groapa Văcărești, așa cum este cunoscută de cei din zonă, acoperită de o ceață ușoară. Priveliștea pare decupată dintr-o peliculă veche în care personajele principale dispar pe rând. Coborâm cu atenție și căutăm primele semne ale unui parc natural, așa cum a fost el numit încă din 2016 prin hotărâre de guvern.

ADVERTISEMENT

Vegetația și-a pierdut verdele unei veri lungi și dificile, dar și-a păstrat supremația. Claxoanele rămân undeva departe și după alți câțiva pași în plus se așterne definitiv liniștea. Una atât de ciudată pentru o metropolă cât se poate de zgomotoasă.

Delta Văcărești, locul unde se întâlnesc supereroii

Stuful ne însoțește peste tot și ne deschide noi oportunități de cunoaștere arătându-ne bogăția naturii. Deasupra noastră zboară lebede, rațe și gâște sălbatice. Este aproape incredibil cum în adâncul unui oraș în care se întâmplă atât tumult și frământare regăsești asemenea libertate și natură.

ADVERTISEMENT

O vulpe cu mustăți lungi ne taie calea în curând și ne lămurește și zarva păsărilor. Înaintăm și nu mai durează mult până când începem să ne întâlnim cu supereroi. Singuri sau adunați în grupuri, de la vreo organizație, dar și fără să le ceară nimeni acest lucru, toți strâng resturi menajere.

 

Sunt oameni normali, oameni care au plecat de acasă într-o sâmbătă dimineață pentru a face curat într-un Parc Natural și pentru a aduce mâncare animalelor. Au venit cu copii, le explică, îi învață și îi îndrumă în viață. Sunt profesori, educatori, formatori. Sunt supereroii unei țări care nu o dată a rămas datoare la acest capitol.

Și-au inventat sisteme de adunat gunoaie, așa cum au văzut prin filme, cară după ei saci întregi de gunoaie și devin una cu mediul înconjurător. Copiii învață abecedarul vieții și al comuniunii cu natura cu zâmbetul pe buze. Sunt educați pentru un viitor pe care ar putea să-l ajute dacă nu să-l schimbe pentru totdeauna în bine.

Privesc cu nesaț la dansul lebedelor, râd cu gura până la urechi atunci când vreo vulpe ceva mai curioasă le taie calea, se bucură pentru fiecare gest pe care bogația libertății îl oferă. Sunt supereroii unei țări care s-a obișnuit să aștepte mereu o salvare, dar care nu face nimic pentru a se reforma, elibera și repara. Dar mai presus de toate sunt oameni. Oameni care s-au săturat de promisiunile aleșilor și au venit să curețe o bucată de Românie.

Unde este Parcul Natural Văcărești

Mai întâi de toate trebuie să știți că lacul Văcărești este un lac antropic aflat în cartierul cu același nume din sectorul 4. Are o suprafață de 189 ha și este cuprins între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței, mai exact între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator.

A fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care însă a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești. Au fost sistate însă după 1989, astfel că, în prezent, a rămas unul din marile proiecte neterminate ale perioadei comuniste.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Lacul Văcărești a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmbovița. Costurile pentru pomparea apei sunt foarte mari și, prin urmare, această soluție de aducere a apei din Dâmbovița este neviabilă. Soluția tehnică ar fi ca apa să fie adusă gravitațional din râul Argeș, de la 27 de km de București, via Lacul Mihăilești.

Prin decretul nr. 143 din mai 1988 semnat de Nicolae Ceauseșcu se decidea începerea lucrărilor în zona “Amenajare Lac Vacărești”, iar la art. 16 a decretului se preciza că situația juridică a terenurilor va fi reglementată ulterior printr-un alt act normativ.

Câteva sute de familii au rămas fără case, acestea fiind demolate de urgență. Lor li s-a luat terenul și s-a construit fără acte legale digul care înconjoară lacul.

Cum s-a ajuns la Parcul Natural Văcărești

În cei 30 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Locul este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare aparte. Vorbim despre aproape 94 de specii de păsări.

Stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru, dar și animale acvatice ca șerpi de apă sau tritoni trăiesc aici. De asemenea, în zonă și-au făcut casă vulpi, iepuri, vidre și bizami, toate supraviețuind într-un ecosistem stabil. Totodată, în timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, zona joacă un rol deosebit de important pentru o serie de specii de păsări migratoare rare.

Sursa foto – hepta.ro
Sursa foto – hepta.ro
Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.
Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Interesant este că după mai multe tentative, la începutul anului 2015, reprezentanții Grupului de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești au fondat Asociația Parcul Natural Văcărești. Aceasta a preluat demersurile de înființare a Parcului fiind depus dosarul final.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 349/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 371 din 13 mai 2016, s-a declarat zona naturală „Acumulare Văcărești” ca parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești” și s-a instituit regimul de arie naturală protejată. Acesta a devenit primul parc natural urban din România și prima arie naturală protejată din municipiul București. O arie nu o dată uitată de politicieni, dar în care oameni frumoși îmbracă mantia supereroilor.

ADVERTISEMENT
Tags: