Fotbal intern

Povestea neștiută a familiei lui Gică Hagi, spusă de fiica lui, Kira: „Străbunicul meu a fost închis în lagărul de la Aiud”

11.08.2019 | 14:41
Povestea nestiuta a familiei lui Gica Hagi spusa de fiica lui Kira Strabunicul meu a fost inchis in lagarul de la Aiud
Kira Hagi. Foto: facebook Kira Hagi

Nu doar Ianis Hagi îl face mândru pe „Rege”. Fiica lui, Kira, este o excelență actriță și va juca un rol important în filmul „Între chin și amin”, în regia Toma Enache. Pelicula vorbește pentru prima dată despre unul dintre subiectele uitate ale istoriei românești, fenomenul de reeducare de la Pitești. Kira Hagi joacă rolul surorii personajului principal și pentru acest rol a fost ajutată de bunicul său, tatăl Marilenei Hagi. Asta pentru că în familia soției „Regelui” au fost oameni închiși în lagărul comunist.

Kira Hagi vorbește despre străbunicul care a făcut închisoare politică în timpul comunismului

Invitată la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, Kira Hagi a vorbit despre povestea străbunicului ei, cel care a fost închis în lagăr la Aiud și despre relația cu bunicul ei, cel care i-a povestit despre ce s-a întâmplat cu tatăl său în acea perioadă neagră. Astfel, tatăl Marilenei Hagi și al Luminiței Popescu, Dima Vlahbei, adică bunicul Kirei și al lui Ianis Hagi, a avut tatăl închis în pușcăria de la Aiud timp de 15 ani. Asta după ce a fost ținut prizonier de război în Siberia. Bunicul soției „Regelui” avea să își găsească sfârșitul la închisoare…  „Străbunicul meu a fost închis în lagărul de la Aiud și în timp ce filmam și mă ducea bunicul (n.r. tatăl Marilenei Hagi) la Jilava a fost un moment de vindecare pentru amândoi în care mi-a povestit toate suferințele prin care a trecut el. Știam povestea, dar o știam vag. Este un moment dificil pentru că nu toată lumea a trecut prin așa ceva.”

Nu doar străbunicul din partea mamei a avut probleme cu comuniștii, ci și unchiul bunicii, susține Kira: „Unchiul bunicii mele a fost și el închis la Pitești, i-am luat un interviu și caseta a rămas.” Regizorul Toma Enache l-a cunoscut și el pe acest unchi, care s-a stins din viață însă înainte ca filmul să fie lansat: „El acum nu mai este și m-a impresionat povestea lui. Se uita la soția lui și spunea ”iată ce frumoasă e”. Când stătea la Pitești, primea cereri de divorț false și el nu le semna și spunea că „nu e adevărat, ma așteaptă acasă în fiecare zi”.

Când se va lansa filmul „Între chin și amin” în care joacă Kira Hagi și în care se vorbește de fenomenul Pitești

Kira a povestit și despre trăirile din ultimele luni ale bunicului ei, tatăl lui Marilenei Hagi: „Bunicul meu era foarte fericit că se va spune despre experimentul Pitești. Bunicul meu a suferit foarte mult, a fost și la canal. Oricine poate spune că nu este ușor să fim vulnerabili să povestim despre un moment din viața noastră în care suntem umiliți, forțați… A fost un moment foarte greu și îi mulțumesc lui Toma că m-a adus în acest proiect”.

În „Între chin și amin”, Kira Hagi joacă în film rolul tinerei Tana, sora personajului principal, Tase Caraman. Acesta este un tânăr compozitor talentat care ajunge la penitenciarul Pitești pentru „reeducare”. Filmul urmărește trăirile sale din spatele gratiilor și modul în care reușește să supraviețuiască torturilor de nedescris la care este supus.

Filmul propune o distribuție interesantă, de la actori tineri precum Vali Popescu, Ana Pârvu, Kira Hagi, Ciprian Necula, Bogdan Sălceanu, până la actori de marcă precum Constantin Cotimanis, Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Victoria Cocias, Petrică Moraru, Alexandru Mereuţă şi regretatul om de cultură George Stanca. Pelicula va avea premiera pe 1 octombrie, la Cinema Pro din București.

*corecție: în prima fază era scris faptul că actrița ar fi vorbit de bunicul din partea tatei. De fapt era vorba despre bunicul din partea mamei

Tags: