Fotbal intern

Povestea neștiută a lui Costache. Cum a ajuns eroul de la tineret la Dinamo pentru doar 20.000 de lei

18.11.2020 | 15:11
Povestea nestiuta a lui Costache Cum a ajuns eroul de la tineret la Dinamo pentru doar 20000 de lei
Povestea neștiută a lui Costache. Cum a ajuns eroul de la tineret la Dinamo pentru doar 20 de mii de lei. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Valentin Costache (22 de ani) a fost eroul meciului cu Danemarca U21. Naționala noastră de tineret s-a calificat la Campionatul European după ce a remizat în compania nordicilor, scor 1-1, golul „micilor tricolori” fiind înscris de atacantul lui CFR Cluj.

Costache a ajuns în Gruia în luna ianuarie a anului 2018, atunci când CFR Cluj a plătit 700 de mii de euro pentru transferul său de la Dinamo.

ADVERTISEMENT

Gabriel Răduță, cel care a condus timp de opt ani frâiele Academiei Dinamo, a dezvăluit cum a ajuns Valentin Costache în Ștefan cel Mare în vara lui 2014.

Cum a ajuns Valentin Costache la Dinamo

Cu Răduță la timonă, Dinamo a cucerit nouă trofee la nivel național în 18 finale disputate la juniorii A, B și C.

ADVERTISEMENT

„La 16 ani l-am adus pe Costache la Dinamo. Juca la SS2, l-am văzut în meciul direct cu noi, finala campionatului municipal la grupa ’98. Ne-a dat două goluri, am pierdut cu 3-1. A venit magazionerul la mine, Toma Radu: ‘Domnu’ Gabi, vă place copilul ăla?’, ‘Da, chiar îmi place, cum să nu-l remarci?!’, ‘Vreți să vi-l aduc să vorbiți cu el?’. I-am zis că da. 

Am discutat, mi-am dat seama din prima că va ajunge sus. Am vorbit cu domnul Negoiță și a plătit 20 de mii de lei. Culmea este că la acel meci Denis Ciobotariu l-a avut în marcaj, iar acum sunt colegi.

ADVERTISEMENT

A avut un parcurs bun la juniorii lui Dinamo, a fost bine instruit de antrenorii de la Academie, dar și el a fost, este, un copil muncitor și cuminte. La echipa mare a lui Dinamo, a plecat în cantonament, vara, cu „Guriță”. Nu-l știau, nu prinsese nici lotul de 28, nici el, nici Ciobotariu, dar am vorbit cu domnul Negoiță, juniorii A tocmai deveniseră campioni naționali în vara 2017, și i-am spus să vorbească să le dea o șansă. 

M-a sunat apoi patronul că îi spusese Cosmin Contra după o săptămână de pregătiri: ‘Domne, copilul e fantastic!’. Apoi, a jucat la toți antrenorii. Și a intrat în circuitul băieților mari.

ADVERTISEMENT

A prins un tren și nu s-a mai dat jos din el. După, s-a transferat la CFR Cluj unde Dan Petrescu a avut un rol foarte important în ascesiunea lui. Nu vedeți că el și Ciobotariu au adus un milion de euro lui Dinamo. Și vedeți că arată fizic impecabil. Mă bucur că Dinamo București este parte din performanțele echipei naționale. În lotul lărgit mai sunt Ricardo Grigore, Ion Gheorghe, Constantin Dima, Robert Moldoveanu, Mihai Neicuțescu, Andreas Mihaiu, toți crescuți de academia noastră. 

Din păcate pentru noi, ei joacă la alte echipe acum, majoritatea. Dacă aveam o strategie bună și aveam mai multă grijă de acești copii, talentați, crescuți în spiritul lui Dinamo, acum nu am fi trăit cu frica morții! Nedelcearu! Am uitat de alt copil crescut la Dinamo, care e deja la echipa mare a României. Dinamo s-ar fi putut autofinanța din produsele academiei”, a declarat Gabriel Răduță pentru gsp.ro.

Valentin Costache are șapte selecții și două goluri pentru reprezentativa condusă în prezent de Adrian Mutu.

„Este meritul antrenorilor de la Academie, dar și al lui Adrian Mutu, care i-a găsit poziția ideală în teren și l-a băgat să joace. S-a văzut și munca de opt ani de la Dinamo. Felicitări lui Adi, lui Mihai Stoichiță, că a avut ochi la antrenor și încredere în el când mulți erau sceptici

De la Dinamo mai vin foarte mulți copii buni, din spate , sa țineți minte aceste nume: Măgureanu, Crețu, Lazăr, Longher, Borcea, Bani, Tălmaciu, Florescu, Ionescu, Amzar, Floarea, Mitrovici, Spânu, Mitran, Stan, Zamfir, Giafer, Țone, Dinu, Eșanu, Fara. Toți vor fi la Liga 1”, a adăugat Răduță.

Pariul lui Adrian Mutu: „Îl știu de mic”

La finalul meciului cu Danemarca, selecționerul naționalei de tineret a fost extrem de mulțumit de fotbaliștii pe care i-a trimis în teren. „Briliantul” l-a remarcat în special pe autorul golului, Valentin Costache, cel pe care l-a titularizat în postura de atacant central.

 „Dacă aș fi avut la dispoziție toți jucătorii, mi-ar fi fost foarte greu să aleg echipa de start. Și Mățan e într-o formă foarte bună, și Costache, în care am mare încredere. Eu cred că ăsta e postul lui, îl știu de mic. Eu l-am luat și la Dinamo de la juniori când eram președinte. Sunt băieți extraordinari și sunt plini de talent”, a declarat Adrian Mutu la finalul meciului cu Danemarca U21, scor 1-1.

La echipa de seniori a lui Dinamo, Valentin Costache nu a apucat să evolueze decât în 21 de meciuri, perioadă în care a marcat patru goluri și a oferit cinci pase decisive. La CFR Cluj însă, atacantul a îmbrăcat de 80 de ori tricoul campioanei României, pentru care a înscris nouă goluri și a dat opt assist-uri.

ADVERTISEMENT
Tags: