Life

Povestea neștiută a românilor aflați pe Titanic. O mamă și fiul ei au ajuns din întâmplare pe vas și s-au salvat în ultima clipă din ghearele morții

Scufundarea Titanicului a fost una dintre cele mai mari tragedii din istorie. La bordul navei se aflau în total 2228 de călători.
26.11.2022 | 14:08
Povestea nestiuta a romanilor aflati pe Titanic O mama si fiul ei au ajuns din intamplare pe vas si sau salvat in ultima clipa din ghearele mortii
Cine sunt cei doi români care se aflau pe Titanic la momentul scufundării. Sursă foto: BZI / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La data de 10 aprilie 1912, vaporul Titanic a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, iar destinația era orașul american, New York.

Cine sunt românii care au reușit să se salveze de pe Titanic

În total, 2228 de persoane se aflau la bord, iar Titanic era cel mai mare vapor din lume la acel moment. Nimeni nu a luat însă în calcul o astfel de tragedie.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, la bordul navei se aflau puține bărci de salvare, care puteau transporta doar 1178 de persoane. Acesta este și motivul pentru care în urma scufundării Titanicului, 1514 persoane din diferite clase sociale, și-au pierdut viața. 

Tragedia a avut loc la doar patru zile de la plecare, atunci când vaporul Titanic s-a lovit de un aisberg, iar în doar câteva ore s-a și scufundat, pe 14 aprilie.

ADVERTISEMENT

Ce nu știu mulți să este că pe navă se aflau și doi români, care au reușit să se salveze. Este vorba despre Bella și Meir Moor, mamă și fiu.

Vasul Carpathia, primul care a ajuns la locul dezastrului și i-a salvat pe naufragiați, deținea un document în care s-a regăsit și numele celor doi, care confirmă faptul că ambii au reușit să scape cu viață.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns Bella și Meir Moor la bordul vaporului Titanic

Deși în pria fază, Bella și Meir Moor erau catalogați ca fiind cetățeni de origine rusă, o serie de cercetări ale fișierelor respective au demonstrat că mama și fiul ei erau în realitate doi evrei de origine română.

Ce este și mai interesant e modul în care aceștia au ajuns la bordul Titanicului.

Se pare că mama și fiul aveau bilete pentru vasul MS Adriatic, operat tot de compania White Star Line.

ADVERTISEMENT

Ghinionul lor a fost că din cauza unei greve spontane a angajaților, cei doi au fost transferați pe Titanic, care era deținut de aceeași firmă.

Bella, care era originară din România, a trăit o mare parte din timp în Rusia, însă voia să scape de persecuțiile asupra evreilor de la acel moment și a decis să plece cu fiul său în Statele Unite.

Soțul femeii era de profesie militar și s-a stins din viață cu puțin timp înainte ca Bella să își ia fiul și să plece în State. Bărbatul ar fi luptat în războiul ruso-japonez, relatează Antena 3.

Menționăm faptul că după tragedia din anul 1912 a luat naștere și celebrul film ”Titanic”, care s-a dovedit a fi un real succes.

ADVERTISEMENT