News

Povestea primei medalii olimpice din istoria României! Sportivii și-au făcut singuri echipamentul și au călătorit pe banii lor

11.01.2021 | 22:00
Povestea primei medalii olimpice din istoria Romaniei Sportivii siau facut singuri echipamentul si au calatorit pe banii lor
Povestea primei medalii olimpice din istoria României! Sportivii și-au făcut singur echipamentul și au călătorit pe banii lor. Sursa foto: FRR.Ro
ADVERTISEMENT

Prima medalie olimpică a României a fost obţinută de echipa naţională de rugby, la Jocurile Olimpice din 1924. “Tricolorii” au câştigat bronzul în competiţia care a adunat la start doar trei echipe: SUA, Franţa şi România. Episodul 6 din seria “Olimpicii României” îi are în centru pe primii medaliați ai României din istoria JO: naționala de rugby din 1924. 

România a participat prima dată la JO în anul 1900, a doua ediţie a Jocurilor Olimpice moderne, după Atena 1896. La acea ediţie a competiţiei, Alexandru Gheorghe Plagino a fost primul concurent din istoria țării noastre la Olimpiadă. Concurent în proba de tir, sportivul din Dumbrăveni a încheiat pe locul 13.

ADVERTISEMENT

A urmat o pauză de 24 de ani până când sportivii români au revenit la Jocurile Olimpice, în Paris 1924. De atunci și până în prezent, România a ratat doar două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară: Los Angeles 1932 și Londra 1948.

Povestea primei medalii olimpice din istoria României! Rugbiștii și-au plătit singuri călătoria

Prima medalie din istoria României la Jocurile Olimpice a venit însă în 1924, la Paris. Echipa de rugby a României s-a înscris în competiția care mai aduna la start alte două echipe: Franța și Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Dacă țara noastră nu ar fi participat la rugby, atunci competiția s-ar fi anulat, fiind obligatoriu ca trei națiuni să participe. Marea Britanie și-a anunțat, inițial, participarea, însă a renunțat și astfel cele trei națiuni aveau asigurate medaliile.

A fost un efort important din partea sportivilor. Rugbiștii au fost nevoiți să își plătească singuri călătoria de tren până la Paris și și-au confecționat singuri echipamentele. După câteva zile de călătorie, sportivii au ajuns la Paris. Până la JO, România a mai jucat un singur meci de rugby în întreaga istorie.

ADVERTISEMENT

Teodor Florin a marcat singurele puncte ale României! Sportivul, printre remarcații turneului

Pe data de 4 mai 1924, echipa României a întâlnit Franța. Țara gazdă avea să se impună cu 59-3, punctele echipei noastre fiind marcate de Teodor Florin. Francezii au înscris 18 încercări, însă în ciuda scorului uriaș, Teodor Florin a fost remarcat cu un joc defensiv foarte bun, reușind să împiedice mai multe atacuri ale francezilor.

10 zile mai târziu, pe 10 mai 1924, România întâlnea Statele Unite. Din nou un adversar prea tare pentru noi, scorul fiind 37-0 pentru americani. De altfel, SUA a reușit să învingă Franța în finala mare și să devină campioană olimpică. Însă a fost competiția la care România a urcat în premieră pe podiumul olimpic.

ADVERTISEMENT

În 2012, IRB a introdus echipa României din 1924 în Hall of Fame

Echipa României a fost selecționată din trei cluburi existente, Stadiul Român, Sportul Studențesc și Tenis Club Român. Majoritatea rugbyștilor au provenit de la clubul Stadiul Român, club promovat cu 10 ani mai devreme de Nicolae Mărăscu, după modelul Stade Francais.

Primii medaliați ai României din istoria Jocurilor Olimpice au fost: 1. Dumitru Armăşel, 2. Eugen “Gogu” Sfetescu, 3. Sorin Mihăilescu, 4.Teodor Marian, 5 Soare Sterian, 6. Iosif A Nemeş, 7. Paul Nedelcovici, 8. Mihai Vardala, 9. Atanasie Tănăsescu, 10 Dumitru ‘Puia’ Volvoreanu, 11 Paul Vidraşcu, 12 Mircea Sfetescu, 13. Nicolae ‘Nae’ Mărăscu (Capitan), 14. Gheorghe Benția, 15. Teodor Florian. Rezerve: 16. Nicolae Anastasiade, 17. Constantin Cratunescu, 18. Ion Gîrleşteanu, 19. Constantin Ionescu, 20. Petre Ghiţulescu, 21. Octav Luchide, 22. Henry Manu, 23. Ion Cociocianu.

Echipa României de rugby din anul 1924 a mai primit o distinție importantă, aproape 100 de ani mai târziu. Federația Internațională de Rugby a introdus în “Hall of Fame” în anul 2012 naționala care a câștigat bronzul la JO de la Paris.

  • 97 de ani au trecut de la prima medalie olimpică din istoria României
  • 3 puncte a marcat România în meciurile cu Franța și SUA

 

ADVERTISEMENT