News

Povestea primului nevăzător licențiat în informatică de după Revoluție: “Lumea încă se mai miră cum un orb poate folosi un calculator”

15.02.2020 | 14:49
Povestea primului nevazator licentiat in informatica de dupa Revolutie Lumea inca se mai mira cum un orb poate folosi un calculator
ADVERTISEMENT

Radu Vasile are 36 de ani și este primul nevăzător din România care s-a licențiat în Informatică. Se întâmpla în 2006. Acum trăiește în Constanța și a reușit să facă exact ce îi place. Totodată, a devenit și doctor în științele matematicii.

Primul contact cu lumea virtuală

Primul contact cu un computer l-a avut în 1998, la începutul liceului atunci când a făcut parte, alături de alți trei elevi, dintr-un proiect de informatică destinat copiilor nevăzători.

ADVERTISEMENT

În cadrul proiectului am fost instruiți să utilizăm calculatorul cu o sinteză vocală. Practic, sinteza vocală redă verbal tot ce apare pe ecran sub forma de text, mai puțin pozele. La momentul respectiv, am văzut ce perspective deschide un calculator unei persoane nevăzătoare și am zis că vreau să mă fac programator.

Mi s-a spus că pentru a fi unul bun trebuie să învăț matematică, iar eu, deși învățam matematică, nu prea îmi plăcea. Așa că la început am fost puțin descurajat. Dar în clasa a XI-a am hotărât că aia e ce vreau să fac”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Radu Vasile.

ADVERTISEMENT

Dar până a ajunge la acest nivel, drumul a fost lung

Tânărul informatician măturisește că drumul pentru a-şi îndeplini visul a fost destul de greu, dar foarte frumos, iar faptul că suferea de o dizabilitate l-a ținut, încă de la o vârstă extrem de fragedă, departe de părinți și rude.

Din cauza dizabilității, am fost nevoit să plec de mic de acasă, de la șapte ani, să fac o școală cu internat special, destinată persoanelor nevăzătoare. Acolo am stat 12 ani. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt în mod independent și să învăț să îmi rezolv singur problemele.

ADVERTISEMENT

A fost o provocare pentru mine, deoarece eram la liceu de limbi străine, Franceză – Engleză, mai tot timpul mă pregătisem pentru a merge mai departe pe Filologie, la liceu se făcea foarte rar spre deloc matematică. Dar cu perseverență am reușit”, mai spune el.

Drumul anevoios până la facultate

Nici drumul lui Radu Vasile până să ajungă la facultate nu a fost unul ușor, mai ales din cauza faptului că este nevăzător. Spre deosebire de copiii obișnuiți, cei cu dizabilități sunt de foarte multe ori în școală agresați, discriminaţi sau marginalizați de societate.

ADVERTISEMENT

„Dacă pentru un om fără dizabilități procesul este unul de la sine înțeles, pentru mine a însemnat o luptă cu discriminarea și o mulțime de renunțări. Pentru o persoană fără dizabilități totul e ușor.

Pentru mine, având în vedere dizabilitatea, a însemnat contactarea facultăților la care voiam să merg, prezentarea situației, moment în care am primit refuzuri pe bandă rulantă pe motiv că sunt orb și unde s-a mai auzit ca un orb să facă informatică.

Motivul oficial pentru care am fost respins a fost acela că nu există metodologie de examinare pentru un asemenea caz. Locuri pentru nevăzători nu existau și nici la momentul de față nu știu dacă există pe undeva. Poate doar câteva locuri pentru persoane cu dizabilități la Cluj, la Psihologie. Dar în rest, nu”, spune informaticianul.

Mai mult, tânărul declară că nevăzătorii nu vor condiții speciale, ci doar o luptă corectă cu ceilalți contracandidați: Eu voiam, la acel moment, să fiu lăsat să concurez cot la cot cu ceilalți. Nu am cerut nici măcar timp în plus la examen. Am dat examen în aceleași condiții ca toți ceilalți”.

Salvat de o facultate din Constanța

Refuzat de marile centre universitare, mai precis de secretarele facultăților de Matematică – Informatică sau de Informatică ale acestora, a încercat să vorbească și la Universitatea Ovidius, la Facultatea de Matematică și Informatică și a avut parte de o surpriză.

„Aici am primit un răspuns favorabil, foarte drăguț, care spunea: «Nu știm cum îl vom examina, dar până la data examenului vom găsi o procedură de examinare». Și au făcut tot posibilul să o găsească (…). Şi cu perseverență am reușit și am intrat la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Ovidius Constanța cu nota 9,44 la admitere, în urma unui examen de admitere”, mai spune el.

La masterat au apărut aceleași probleme, dar pentru că învățase din experiențele anterioare, a decis să acționeze în mod diferit. După facultate, am vrut să dau la masterul Managementul Informatizat al Proiectelor din cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică de la A.S.E.

Se dădea examen de admitere. În primă instanță, am fost refuzat, spunându-mi-se că nu pot face acel master, deoarece master-ul presupune utilizarea calculatorului, iar eu, orb fiind, nu am cum să îl utilizez.

Am făcut un memoriu la Ministerul Educației și apoi m-am prezentat din nou la înscriere, unde mi s-a spus că trebuie să aduc o adeverință de la medical de familie cum că sunt apt să utilizez calculatorul. Asta deși eu eram licențiat în informatică”, mai povestește Radu.

Ajută necondiționat copiii

Și nu în ultimul rând, Radu Vasile a înființat anul trecut un ONG prin care va încerca, alături de colegii săi, să intervină în sistemul educațional și să aducă un plus valoare acestuia.

„Practic, vreau să fac activități cu elevii și studenții, activități prin care să îi motivez înspre studiu, în care să îi ajut să își ia propriile decizii privitoare la carieră, în care să îi învăț că nu tot ce zboară se mănâncă.

Practic, acel «real» din denumire, vine de aici, de la faptul că am văzut promovate, inclusiv în școli, așa-numite activități de dezvoltare personală, activități prin care, de fapt, li se inoculează copiiilor tot felul de convingeri neadevărate.

Un accent deosebit va fi pus pe copiii defavorizați, aflați în risc de sărăcie, deoarece suntem convinși că din cauza sărăciei se pierd foarte mulți copii inteligenți, obligați să lupte pentru supraviețuire, în loc să fie preocupați de construirea unui viitor”, mai adaugă Radu Vasile.

Despre planuri și vise

Întrebat de FANATIK ce idealuri are, Radu spune că își dorește să ajute cât mai mulți oameni. „Nu aș putea spune că am un cel mai mare vis. Îmi place să am mai multe visuri, mai mici și pe care să le îndeplinesc pe rând.

Îmi place să fac programare pe calculator, îmi place să lucrez cu oamenii în dezvoltarea lor personală și fac asta în viața de zi cu zi, deci pot să zic că îmi trăiesc visurile. Când eram mic, îmi doream foarte tare să ajung agent secret și să sparg coduri cryptografice. Nu am ajuns agent secret, dar e bine și așa”, a conchis Radu Vasile.

Din ce în ce mai mulți oameni cu dizabilități

Potrivit ultimul raport emis de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), în primul semestru al lui 2019 numărul de persoane cu dizabilități din România ajunsese la de 833.131.

Aceștia suferă, conform legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, de handicap fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare, iar gradele de handicap sunt grav, accentuat, mediu și ușor.

ADVERTISEMENT
Tags: