Fotbal intern

Povestea primului titlu de campioană a unei echipe din Craiova! Universitatea nici măcar nu se înființase

02.01.2021 | 14:04
Povestea primului titlu de campioana a unei echipe din Craiova Universitatea nici macar nu se infiintase
Povestea primului titlu de campioană a unei echipe din Craiova! U Craiova nici nu se înființase
ADVERTISEMENT

Primul titlu de campioană a unei echipe din Craiova nu a aparținut Universității, ci formației FC Craiova, născută din fuzionare altor două cluburi din Bănie. FANATIK îți prezintă povestea campioanei neoficiale a României.

Oltenii luptă pentru a căpăta gloria de altădată. În acest an, Știința a fost aproape de pune mâna pe titlul cu numărul cu numărul cinci din istoria clubului, însă CFR s-a dovedit prea puternică în jocul din finala campionatului trecut.

ADVERTISEMENT

Puțin știu că, oarecum, Universitatea Craiova a avut-o ca „precursoare” pe FC Craiova, iar unul dintre componenții lotului era Angelo Niculescu, selecționerul care a mers cu echipa națională la Mondialul din Mexic în 1970.

Povestea primului titlu de campioană a unei echipe din Craiova. FC Craiova, născută din dorința de face performanță

Până să ajungem la marile performanțe ale Craiovei Maxima, oltenii au mai trăit bucuria unui succes major. Mergem cu povestea în prima parte a secolului 20, atunci când România era o monarhie, iar fotbalul începea să prindă popularitate la noi în țară.

ADVERTISEMENT

În 1921, apar două cluburi de fotbal în Bănie și anume Craiovan Craiova și Rovine Craiova, devenită ulterior Rovine Grivița, după o fuzionare cu o grupare de gimnastică. Primul club a fost înființat de elevi și funcționari, conduși de Dr. Marcel Spanișteanu, iar Craiovan a evoluat în campionatul districtual și regional , în tim ce Rovine Grivița a parcursul drumul până în liga secundă, unde a jucat timp de cinci ediții.

Pasiunea pentru fotbal și dorința pentru performanță îi face pe oficialii celor două cluburi să fuzioneze pe 16 iulie 1939, cu doi ani înainte ca România să intre în Al Doilea Război Mondial, și să dea naștere clubului FC Craiova. Puiu Pleșa era cel care se ocupa de partea financiară.

ADVERTISEMENT

Din păcate, confruntările armate au afectat întreaga societate și nici fotbalul nu a fost ocolit. Promovarea echipei FC Craiova în prima ligă a venit pe fondul unor împrejurări cauzate și de război. Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, Universitatea Cluj s-a refugiat la Sibiu, Baia Mare nu a mai evoluat în campionatele românești, în timp ce CAM Timișoara nu a mai putut evolua din rațiuni politice.

La debutul în prima ligă, FC Craiova a terminat pe locul nouă! A urmat titlul neoficial la o distanță de patru puncte de… Rapid

Prima participare în cel mai puternic eșalon al fotbalului românesc a fost în sezonul 1940-1941, dar Craiova a terminat pe locul 9. Ei bine, cu câteva întăriri, Bănia fotbalistică a fost la înălțime în campionatul sezonului 1942-1943 și a câștigat titlul!

ADVERTISEMENT

FC Craiova a reușit un parcurs excelent și a terminat pe primul loc, la patru puncte distanță de Rapid București. Într-o formulă de 12 echipe, configurația finală a arătat așa:  FC Craiova (34 de puncte), Rapid Bucureşti (30 de puncte), Unirea Tricolor Bucureşti (27 de puncte). Urmau Venus Bucureşti (23 de puncte), CFR Turnu Severin (23 de puncte), Gloria CFR Galaţi (21 de puncte), FC Ploieşti (21 de puncte), Universitatea Cluj-Sibiu (20 de puncte), Sportul Studenţesc Bucureşti (20 de puncte), Carmen Bucureşti (19 puncte), Juventus Bucureşti (17 puncte), Aripile CFR Braşov (9 puncte).

Lotul campionilor îi cuprindea pe: Florin Popescu – Gh. Albu, Straja, Felecan, Iordăchescu, Angelo Niculescu, Mari, Nistor, Covaci, Hanegaru, Thierjung, Dunăreanu, Stoianovici, Al. Constantinescu, Ruicu, Mogoroaşă, Iosif Covacs, Henegar, Bătrân, R. Toth – Bedo.

Din păcate, titlul nu figurează oficial, deoarece, din cauza războiului, Federația Română de Fotbal a considerat că aceste campionate au fost neoficiale, însă amintirea că Bănia a mai avut o campioană la fotbal masculin (Nr. CFR Craiova a fost campioana României la fotbal feminin la începutul anilor 90) va dăinui în timp și nu poate fi ștearsă.

FC Craiova a continuat să existe în prima ligă până în 1947, evoluând ulterior timp de un sezon în liga a doua. Își schimbă denumirea în AS Doljul și dispare la puțin timp..

De remarcat că în palmaresul acestei echipe figurează și o impresionantă victorie cu Levski Sofia, pe 25 martie 1943, într-un turneu organizat de FRF. Scorul a fost 3-2 în favoarea oltenilor.


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Sepsi: 1,90 este cota pentru “ambele echipe înscriu”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT