News

Povestea primului vaccin din istorie. Cât de aproape suntem de găsirea unui antidot pentru COVID-19?

30.09.2020 | 12:59
Povestea primului vaccin din istorie Cat de aproape suntem de gasirea unui antidot pentru COVID19
ADVERTISEMENT

Varicela ucidea milioane de oameni până când o descoperire întâmplătoare a dus la inventarea primului vaccin și la o transformare a sănătății umane.

Variola a fost o boală teribilă. „Corpul te durea, aveai febră mare, dureri în gât, dureri de cap și dificultăți de respirație. În plus, aveai o erupție oribilă, desfigurantă, pe întregul corp – pustule umplute cu puroi pe scalp, picioare, gât, chiar și plămâni – în decurs de câteva zile, se uscau și începeau să cadă”, spune epidemiologul René Najera, editor al site-ului Istoria vaccinurilor, citat de BBC.

ADVERTISEMENT

Odată cu creșterea comerțului global și răspândirea imperiilor, variola a devastat comunități din întreaga lume. Aproximativ o treime dintre adulții infectați cu variolă nu aveau șanse să supraviețuiască, soartă pe care o aveau și 8 din 10 sugari. Se estimează că, la începutul secolului al XVIII-lea, boala a ucis aproximativ 400.000 de oameni în fiecare an numai în Europa.

Inocularea, singurul leac autentic pentru variolă

Tratamentele au variat de la inutile la bizare (și, de asemenea, inutile). Acestea includeau plasarea oamenilor în camere fierbinți sau, uneori, în camere reci, abținerea de la a mânca pepeni, învelirea pacienților în pânză roșie și – conform unui medic din secolul al XVII-lea – pacientului i se administrau „12 sticle mici cu bere” la fiecare 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, a existat un singur leac autentic. Cunoscută sub numele de inoculare sau variolare, aceasta presupunea recoltarea puroiului de la cineva care suferă de variolă și introducerea acestuia într-o zgârietură de pe pielea unui individ sănătos. O altă tehnică implica inhalarea cojilor leziunilor provocate de variolă.

Edward Jenner, un medic de țară din Anglia, este creditat drept inventatorul vaccinului contra variolei. În 1796, Jenner a decis să încerce un experiment. Bazându-se pe observația conform căreia persoanele care se vindecaseră de varicelă, nu se îmbolnăveau de variolă, a recoltat lichid din leziunile produse de varicelă de pe mâinile unei  tinere lăptărese și l-a inoculat lui James Phipps, în vârstă de 8 ani. După câteva zile de boală ușoară, James și-a revenit suficient pentru ca Jenner să inoculeze băiatul cu materie dintr-o pustulă produsă de variolă. James nu a dezvoltat variola și niciunul dintre oamenii cu care a intrat în contact strâns.

ADVERTISEMENT

Jenner nu cunoștea știința care stă la baza descoperirii. Nu știa că variola a fost cauzată de virusul variolei, iar funcționarea sistemului imunitar al corpului era încă un mister la acea vreme.

Cu toate acestea, Jenner și-a dat seama că vaccinul său împotriva variolei – denumirea derivată din termenul latinesc pentru varicelă, vaccinia – avea potențialul de a transforma medicina și de a salva vieți. Știa, de asemenea, că va opri boala doar dacă va putea vaccina cât mai mulți oameni posibil.

ADVERTISEMENT

Edward Jenner a transformat o casă de vară în Templul său de Vaccinia și a invitat oamenii locului să fie vaccinați după biserică duminica. Medicul le-a scris altor medici oferindu-le mostre din materialul vaccinal și încurajându-i să o facă singuri, astfel încât oamenii să fie vaccinați de propriul lor profesionist local de sănătate.

După ce Jenner și-a publicat concluziile, vestea descoperirii s-a răspândit în toată Europa. Și apoi, datorită sprijinului regelui Spaniei, din întreaga lume.

Regele Carlos al IV-lea a pierdut mai mulți membri ai familiei din cauza variolei, în timp ce alții – inclusiv fiica sa Maria Luisa – au rămas cu cicatrici după ce au supraviețuit bolii. Când a auzit de vaccinul lui Jenner, a însărcinat un medic să conducă o expediție globală pentru a-l livra în cele mai îndepărtate zone ale Imperiului Spaniol.

În 20 de ani de la descoperirea sa, vaccinul lui Jenner salvează deja milioane de vieți. În curând, vaccinarea împotriva variolei a devenit o practică obișnuită în întreaga lume. Variola fost complet eradicată în 1979.

A fost depășit pragul de 1 milion de decese cauzate de COVID-19

Numărul persoanelor care au murit din cauza COVID-19 a depășit 1 milion, potrivit bilanțului efectuat de Universitatea Johns Hopkins, relatează The Guardian.

Pragul a fost atins la nouă luni de când autoritățile din China au anunțat pentru prima dată detectarea unui grup de cazuri de pneumonie cu o cauză necunoscută în orașul Wuhan din centrul Chinei. Prima moarte înregistrată, cea a unui bărbat în vârstă de 61 de ani într-un spital din oraș, a venit 12 zile mai târziu.

Cifra oficială subestimează adevăratul bilanț, a declarat luni un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Cifrele raportate în prezent reprezintă probabil o subestimare a numărului persoanelor care au contractat COVID-19 sau au murit ca urmare a acestui fapt”, a declarat Mike Ryan, expert al OMS în situații de urgență.

40 de vaccinuri candidate contra COVID-19 se află în evaluare clinică

Rata globală a mortalității cauzată de COVID-19 nu dă niciun semn de încetinire și iar numărul infectărilor crește din nou în țările despre care se credea că își controlează focarele cu luni în urmă. Speranțele tuturor se îndreaptă către descoperirea unui vaccin.

Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății pe 28 septembrie, în prezent există un număr de 40 de vaccinuri candidate aflate în evaluare clinică, alte 151 fiind în faza de evaluare preclinică.

Vaccinurile candidate împotriva COVID-19, ca toate vaccinurile, își propun în esență să instruiască sistemul imunitar să construiască o apărare, care este uneori mai puternică decât ceea ce s-ar oferi prin infecția naturală și care are mai puține consecințe asupra sănătății, scrie National Geographic.

Publicația a întocmit o listă a prospecților care au atins sau au trecut de faza a treia a evaluării clinice:

Vaccinul JNJ-78436735, produs de Johnson&Johnson – Pe 23 septembrie, compania a anunțat lansarea unui studiu de faza a treia, care va evalua siguranța și eficacitatea vaccinului pe un eșantion de până la 60.000 de adulți din mai multe țări. Procesul va include „reprezentare semnificativă” de la populațiile mai în vârstă și le va include pe cele cu condiții de bază care le fac mai susceptibile la COVID-19.

Vaccinul mRNA-1273, produs de Moderna Therapeutics – Pe 27 iulie, Moderna a anunțat că a început a treia fază a studiilor sale clinice, chiar dacă monitorizarea rezultatelor celei de-a doua faze nu era finalizată. Rezultatele preliminare din prima fază au arătat că subiecții sănătoși – inclusiv pacienții vârstnici – au produs anticorpi la coronavirus și o reacție a celulelor T. Faza a treia va testa vaccinul pe 30.000 de participanți din SUA. Cu toate acestea, în septembrie, șeful Moderna, Stéphane Bancel, a declarat pentru New York Times că este puțin probabil ca vaccinul să fie disponibil pe scară largă în prima jumătate a anului 2021.

BNT162b2, vaccinul produs de Pfizer – Pe 27 iulie, Pfizer și BioNTech au lansat un studiu care combină faza a doua și a treia prin înscrierea unei populații diverse în zone cu transmitere semnificativă a SARS-CoV-2 și care va include 44.000 de persoane din mai multe țări. Rezultatele preliminare ale fazei unu/doi date arată că vaccinul produce anticorpi și răspunsuri ale celulelor T specifice la proteina SARS -CoV-2.

Vaccinul ChAdOx1 nCoV-19, produs de Oxford – Rezultatele preliminare din primele două faze ale studiului clinic ale acestui candidat au arătat că vaccinul a declanșat un răspuns imun puternic – inclusiv anticorpi și răspunsuri crescute de la celulele T – cu efecte secundare minore, cum ar fi oboseala și cefaleea. Se află în faza a treia a studiilor clinice, având ca scop recrutarea a până la 50.000 de voluntari în Brazilia, Regatul Unit, Statele Unite și Africa de Sud. Pe 8 septembrie, AstraZeneca a întrerupt studiile pentru o revizuire a siguranței din cauza unei reacții adverse la un participant din Marea Britanie. Detaliile rămân neclare, deși compania a descris pauza drept o „acțiune de rutină”. După o anchetă a autorităților de reglementare independente, studiile au fost reluate în Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și India.

CoronaVac, produs de Sinovac – Pe 3 iulie, agenția de reglementare din Brazilia a acordat acestui candidat vaccin aprobarea pentru a trece la faza a treia, deoarece continuă să monitorizeze rezultatele studiilor clinice de faza a doua. Rezultatele preliminare la maimuțele macac, publicate în Science, au arătat că vaccinul a produs anticorpi care neutralizau 10 tulpini de SARS-CoV-2. Sinovac a publicat, de asemenea, rezultatele studiului său de fază a doua pe om, care a arătat, de asemenea, că vaccinul produce anticorpi fără reacții adverse severe. Faza a treia va recruta aproape 9.000 de profesioniști din domeniul sănătății în Brazilia. Sinovac va desfășura, de asemenea, teste de fază a treia în Indonezia și Bangladesh.

Vaccinul produs de Sinopharm – Pe 22 august, China a dezvăluit că a început să inoculeze lucrătorii medicali și alte grupuri cu risc ridicat cu vaccinurile din studiile Sinopharm în iulie, făcându-l primul vaccin experimental disponibil civililor dincolo de voluntarii clinici. De asemenea, în iulie, Sinopharm a lansat primul său studiu de fază trei în 15.000 de voluntari – cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, fără boli preexistente grave – în Emiratele Arabe Unite. Compania a selectat Emiratele Arabe Unite, deoarece are o populație diversă formată din aproximativ 200 de naționalități, făcându-l un teren de testare ideal. Sinopharm va întreprinde, de asemenea, faza a treia studii în locații precum Peru și Bahrain.

Vaccinul Bacillus Calmette-Guerin BRACE trial, produs de Murdoch Children’s Research Institute – În aprilie, cercetătorii de la Institutul de cercetare pentru copii Murdoch au început o serie de studii controlate randomizate care vor testa dacă BCG ar putea funcționa și pe coronavirus. Aceștia își propun să recruteze 10.000 de lucrători din domeniul sănătății în cadrul studiului.

Vaccinul Ad5-nCoV, produs de CanSino Biologics – Deși compania era încă din punct de vedere tehnic în faza a doua a studiului său, pe 25 iunie, CanSino a devenit prima companie care a primit aprobare limitată pentru a-și folosi vaccinul la oameni. Guvernul chinez a aprobat vaccinul numai pentru uz militar, pentru o perioadă de un an. Pe 15 august, compania rusă biofarmaceutică Petrovax a anunțat că a lansat primul studiu clinic de fază trei cu Ad5-nCoV.

Sputnik V, vaccinul produs de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya – În ciuda lipsei de dovezi publicate, Rusia a aprobat  vaccinul Sputnik V pentru utilizare pe scară largă și l-a revendicat drept primul vaccin COVID-19 înregistrat pe piață. Rusia raportează că a început faza trei a studiilor clinice pe 12 august.

ADVERTISEMENT