Fotbal international

Povestea sfâşietoare din viața lui Cesare Prandelli. Scrisoarea emoţionantă după drama prin care a trecut

20.08.2019 | 12:20
Povestea sfasietoare din viata lui Cesare Prandelli Scrisoarea emotionanta dupa drama prin care a trecut

Cesare Prandelli, unul dintre cei mai admirați tehnicieni italieni a împlinit ieri, 19 august, 62 de ani.

Antrenorul care a pregătit de-a lungul timpului și câțiva români precum Adrian Mutu, Cristi Chivu și Ionuț Radu a fost sărbătorit în Italia pentru toate performanțele sale din fotbal. Totuși, în spatele succesului omului care ducea Italia în finala Campionatului European din 2012 se ascunde o poveste sfâșietoare, o adevărată dramă trăită de el în 2007.

Povestea emoționantă a lui Cesare Prandelli

Toată suferința lui Cesare Prandelli pornește din perioada în care o antrena pe Venezia.

La începutul anilor 2000, în urma unui control medical, soția sa a fost diagnosticată cu cancer mamar. Șapte ani a reușit să lupte cu boala, șapte ani în care fiecare secundă a avut povestea ei mai tristă decât orice dramă scrisă sau ecranizată. Și timpul a fost un inamic care a trecut nedrept de repede, nelăsând-o să-și vadă soțul pe culmile gloriei la naționala Italiei sau copiii ajunși fiecare pe propriul drum.

Tehnicianul a oferit mai multe detalii intime din viața sa și a Manuelei în presa din Italia imediat după decesul ei, în 2007, scrisoare readusă în faţă ieri în presa italiană: „Scumpa mea soţie, Manuela, s-a stins la ora prânzului, pe 26 noiembrie 2007. Avea patruzeci şi cinci de ani. Ziua respectivă era luni, iar cu o zi înainte, duminică, pe 10, a fost foarte lucidă. Copiii mei şi cu mine am fost la spital alături de ea în ultimele ore. Am îmbrăţisat-o, am mângâiat-o, am vorbit cu ea tot timpul. Îi port cuvintele cu mine, dar nu am putut să-i spun la revedere, a fost prea greu…”

„Se îmbolnăvise cu şapte ani înainte, pe vremea când o antrenam pe Venezia. Un banal nodul la sân, ce părea doar un caz pentru un control de rutină. După o operaţie la Brescia, doi ani mai târziu, a apărut o problemă a ganglionilor limfatici. A fost nevoie de o nouă operaţie, urmând mai multe metastaze şi chimioterapie. Un dezastru… Când a suferit ultima recidivă, o antrenam pe AS Roma. Manuela a insistat să meargă acasă, aşa că am făcut un acord. Dacă tratamentul va fi invaziv, voi fi alături de ea în fiecare minut. Aşa că am demisionat de la echipă doar ca să pot fi lângă ea în orice moment… Viaţa ei a reprezentat prioritatea mea”

  • 50 de ani avea Cesare Prandelli când a primit teribila veste a decesului soției lui
Cesare Prandelli
Cesare Prandelli

„Fotbalul se teme uneori de normalitate”

„Mulţi s-au arătat surprinşi de alegerea făcută, însă pentru mine a fost o alegere firească. Fotbalul se teme uneori de normalitate. În oraşul Orzinuovi, în provincia Brescia, există o piaţă numită Vittorio Emanuele. Am întâlnit-o prima dată pe Manuela acolo, într-o duminică după-amiază când jucam în Serie B, la Cremonese. După un joc al echipei, am mers în piaţă să îmi iau o ciocolată caldă. Ea era cu prietenul ei acolo… dar a fost ceva mai presus de noi… doar din priviri am simţit un sentiment de iubire reciproc la prima vedere. Aveam doar 18 ani, iar ziua următoare am mers să o iau de la şcoală. Pe atunci ea nu avea nici măcar 15 ani. Și de atunci nu ne-am lăsat niciodată unul pe celălalt” „În treizeci de ani ne-am certat o singură dată… şi atunci din cauza unei amărâte de rachete de tenis. Dacă aveţi dubii în privinţa faptului că mint, vă asigur că nu e cazul. Dacă prin trădare înţeleg eşecul de a împărtăşi o alegere şi o idee, atunci spun da, lucru pe care l-am făcut uneori. Spre exemplu, în educaţia copiilor”

Cesare Prandelli
Cesare Prandelli
  • 12 echipe a antrenat Cesare Prandelli printre care: AS Roma, Fiorentina, Parma, Valencia și naționala Italiei

Experiența lui Cesare Prandelli cu fotbaliștii români

În cariera sa, Cesare Prandelli i-a antrenat pe Adrian Mutu, Cristi Chivu și Ionuț Radu la Fiorentina, AS Roma și Genoa.

De altfel, tehnicianul italian a fost întrebat de jurnaliștii La Stampa care este cel mai puternic jucător pe care l-a antrenat, el a răspuns „Adrian Mutu este cel mai bun fotbalist pe care l-am pregătit”. Sentimentul este reciproc, Cesare Prandelli este mentorul lui Adrian Mutu.

Cesare Prandelli și Mario Balotelli
Cesare Prandelli și Mario Balotelli după finala Campionatului European

„Vreau să ajung ca Prandelli. Și din punct de vedere didactic, și ca antrenor. În opinia mea, Prandelli te invață să joci fotbal. Bineînțeles, am avut și alți antrenori, dar au un alt stil, eu îl prefer pe Prandelli”, declara „briliantul” în urmă cu doi ani. Cesare Prandelli a condus naționala Italiei spre finala Campionatului European din 2012, unde a fost învins de Spania, dar și pe un loc 3 la Cupa Confederațiilor desfășurată cu un an mai târziu.

  • 62 de ani a împlinit Cesare Prandelli pe 19 august