Povestea soților nepalezi care s-au mutat în România și câștigă de trei ori mai mulți bani decât în țara lor. Aceștia se ocupă cu îngrijirea unei ferme și au venit în țară de trei ani.
În ultimii ani, în România au venit mulți angajați din India, Nepal sau Filipine, fiind în prezent peste 140.000. Aceștia lucrează în diverse domenii, în timp ce peste șase milioane de români au plecat în Occident la muncă.
Binda (34 de ani) și Subas (36 de ani), doi soți din Nepal, s-au mutat în urmă cu trei ani în România. Cei doi se ocupă cu îngrijirea unei mici ferme în apropiere de Buzău, din care câștigă mai mulți bani decât în țara natală.
Subas a fost croitor în Nepal, într-o fabrică de confecții, iar partenera sa de viață a avut un post de funcționară în biroul unui om politic. Ajunși în România, cei doi spun că au găsit un trai mai bun, inclusiv în privința muncii.
Cei doi spun că aici câștigă de trei ori mai mulți bani decât în Nepal și se ocupă de îngrijirea câtorva sute de animale, precum și de grădinărit. Subas a spus că grădinăritul este mult mai ușor în România. El a venit primul în țară, după care a chemat-o și pe soția lui.
“Ce fac acum, aici, e puțin diferit de ce e în Nepal, mai asemănător un pic cu fermele din India. Aici este un sistem foarte bine pus la punct, cu utilaje moderne.
La noi e multă muncă manuală. Am găsit condiții foarte bune de adăpare, de hrănire a animalelor. Aici agricultorul are tractoare, utilaje, totul se face cu mașina, nu manual.
Acolo lucram trei luni de zile ca să câștig cât într-o lună aici, în România. Nu este nici muncă grea, iar traiul la fermă ne permite să facem economie și să putem trimite rudelor.
Acolo avem părinții, copiii, frații, și au nevoie de bani pentru mâncare, pentru medicamente, pentru școala copiilor. Suntem bucuroși că ne putem ajuta familiile”, a relatat Subas Darnal, potrivit stiridebuzau.ro.
Locuința celor doi este o anexă a fermei, cu un dormitor și o bucătărie. Camerele sunt mobilate și utilate, iar Binda are grijă de aprovizionare și de gătit, seara sau în pauzele de la lucru.
Pentru ei, programul de lucru începe de la 6 și jumătate dimineața, iar pauza este de la 11.30 până la 13. La ora 18, cei doi termină munca.
“Aici este mereu de făcut câte ceva. Unul mulge caprele, altul hrănește animalele și păsările, apoi trebuie făcută curățenie în grajduri. Acum este de muncă și cu legumele”, a spus Binda pentru sursa citată.
După ce au ajuns în țară, cei doi soți au învățat destul de repede limba română. Lui Subas i-a fost mai ușor, lucru care a ajutat-o foarte mult și pe soția sa. Deși era obișnuită cu munca de birou în Nepal, pe Binda nu o sperie nici cea fizică, mai ales că salariul este pe măsură.
Ferma la care lucrează cei doi va avea, în viitorul apropiat, încă trei angajați din Asia. Binda și Subas au programat venirea legală în România a unuia dintre copiii lor.