News

Povestea statuilor de bronz de 5 tone furate de români din Bruges în 2018. Le-au tăiat, topit și vândut la fier vechi

06.06.2020 | 16:30
Povestea statuilor de bronz de 5 tone furate de romani din Bruges in 2018 Leau taiat topit si vandut la fier vechi
Povestea statuilor de bronz de 5 tone furate de români din Bruges în 2018. Le-au tăiat, topit și vândut la fier vechi. Foto: romanianjournal.ro
ADVERTISEMENT

Povestea statuilor de bronz de 5 tone furate de români din Bruges în 2018 a captat atenția presei din Belgia. În urmă cu doi ani, o bandă de români a șocat o comunitate din această țară, după ce a lăsat centrul unui oraș important fără o operă de artă importantă.

Povestea statuilor de bronz de 5 tone furate de români din Bruges în 2018. Le-au tăiat, topit și vândut la fier vechi

Pe 1 iunie 2018, locuitorii din orașul belgian Bruges s-au trezit cu un adevărat șoc vizual. În dimineața acelei zile, aceștia au constatat, uluiți, că statuile din bronz din centrul cultural al orașului, grele de 5 tone, au dispărut în numai câteva ore.

ADVERTISEMENT

Pentru o perioadă bună de timp, nici locuitorii şi nici autoritățiile nu au reuşit să priceapă cum, în decursul a doar câteva ore, pe timp de noapte, cineva furase un întreg grup statuar.

Potrivit presei din Belgia, monumentul urma să fie mutat în zilele următoare în parcul King Albert I, abia renovat. Nu a mai apucat să prindă mutarea, pentru că a urmat furtul.

ADVERTISEMENT

Ulterior, poliția din Belgia urma să afle, în urma unei anchete extinse, că autorii ”iscusitului” jaf sunt câțiva hoți de fier vechi din România.

Din Belgia, statuile au fost mutate în Olanda, unde s-a acționat asupra lor

Dată fiind greutatea operelor de artă furate, acestea nu au ajuns foarte departe, fiind transportate de hoții români doar până în vecinătatea Belgiei, în Olanda.

ADVERTISEMENT

Aici, înainte de a fi vândute, statuile au fost tăiate și topite. Surpriza polițiștilor a fost și mai mare când au descoperit că românii nu s-au limitat la această lovitură.

Pentru o perioadă de doi ani, conaționalii noștri ar fi dat o serie de lovituri în Bruges şi în împrejurimile oraşului, iar patru furturi au fost comise chiar în zona pieţei Zand, scrie presa din Belgia citată de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Despăgubiri de 1 milion de euro cerute de belgieni

Pe lângă anii de grei de închisoare, românii vor trebui să plătească și sume importante de bani. Presa belgiană mai relatează că autoarea sculpturii, artista Livia Canestraro a reclamat în instanță despăgubiri de un milion de euro. ”Hoţii au distrus o parte din moştenirea oraşului Bruges”, a spus fiica artistei, Livia Depuydt.

Totodată, și Primăria Bruges, proprietara statuilor, a solicitate daune de 125.000 de euro.

  • 13 dintre cei 28 de membri ai bandei au fost arestaţi pe 1 martie 2019, inclusiv liderul grupării din Bruxelles şi şeful celor din Anvers.
ADVERTISEMENT
Tags: