News

Povestea stranie a copilului salvat, în urmă cu 5 ani, dintr-o peșteră inundată din Thailanda. Băiatul a murit misterios în Anglia

Duangpetch Promthep, unul dintre cei 12 băieți care au fost salvați dintr-o peșteră thailandeză în 2018, a murit în Marea Britanie.
15.02.2023 | 14:04
Povestea stranie a copilului salvat in urma cu 5 ani dintro pestera inundata din Thailanda Baiatul a murit misterios in Anglia
Duangpetch Promthep trăia în Marea britanie Foto: hepta, Daily Mail / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cauza decesului nu este clară, dar se pare că adolescentul a suferit un traumatism cranian. El s-a înscris la Academia de Fotbal Brooke House College din Leicestershire la sfârșitul anului trecut, când avea 17 ani. Promthep era căpitanul echipei de fotbal, care a rămas blocată împreună cu antrenorul lor timp de două săptămâni în timp ce explora în provincia Chiang Rai.

Salvat din peștera thailandeză inundată, Duangpetch Promthep moare în Marea Britanie

Mama sa a informat templul Wat Doi Wao din orașul său natal din Chiang Rai, pe care echipa îl frecventa, despre decesul tânărului. Unii dintre coechipierii săi din echipa salvată din peșteră au împărtășit, de asemenea, vestea tristă pe conturile lor de socializare.

ADVERTISEMENT

Templul a postat miercuri pe Facebook condoleanțe pentru Promthep – cunoscut și sub numele de Dom -. “Fie ca sufletul lui Dom să se odihnească în pace”, se arată în postare, care a fost însoțită de imagini ale echipei de fotbal alături de călugări. Fundația Zico, o organizație thailandeză non-profit care l-a ajutat pe Promthep să câștige o bursă pentru a studia în Anglia, și-a exprimat, de asemenea, condoleanțele pe Facebook.

Promthep făcea parte din echipa de fotbal Wild Boars (Moo Pa în thailandeză), care se aventurase în peștera Tham Luang la 23 iunie 2018 și care a fost prinsă ulterior în capcană de apele în creștere ale inundațiilor. El avea atunci 13 ani, în timp ce coechipierii săi aveau vârste cuprinse între 11 și 16 ani.

ADVERTISEMENT

Un muzeu dedicat operațiunii de salvare, un bazin cunoscut sub numele de Bazinul de Smarald, unde a fost pompată apa din peștera de salvare, și o statuie a unui fost SEAL al Marinei thailandeze, care a murit în mod tragic în timpul operațiunii de salvare de trei săptămâni, au fost de atunci promovate ca atracții turistice de către biroul de relații publice al provinciei Chiang Rai.

După ce a fost salvat din peșteră, Promthep a venit în Marea Britanie pentru a juca fotbal, înscriindu-se la Brooke House College Football Academy din Leicester.

ADVERTISEMENT

Povestea salvării dramatice din 2018

Calvarul a început pe 23 iunie 2018, când băieții din echipa de fotbal Wild Boars nu s-au întors acasă după antrenament. Părinții frenetici l-au sunat pe antrenorul principal al echipei, Nopparat Khanthavong, care l-a sunat apoi pe antrenorul secund, Ekapol Chanthawong.

Nici Chanthawong și nici jucătorii nu au răspuns la telefon – cel puțin până când antrenorul l-a sunat pe Songpol Kanthawong, în vârstă de 13 ani, a cărui mamă îl luase după antrenament. Restul băieților, a spus el, plecaseră să exploreze în peșteră.

ADVERTISEMENT

Ei mai vizitaseră peștera și înainte, iar ploile care i-au prins în cele din urmă în capcană nu ar fi trebuit să înceapă până în iulie. Khanthavong s-a grăbit să ajungă la fața locului, unde a văzut bicicletele băieților – și apa care curgea în pasajele peșterii, prinzându-i înăuntru.

Odată ce scafandrii britanici Rick Stanton și John Volanthen i-au găsit pe băieți în viață, a început adevărata salvare. Prinși în peșteră timp de mai bine de o săptămână, cu hrană și apă limitate, ei erau slăbiți. Nu știau să facă scufundări și nu era timp pentru a-i antrena.

Chiar dacă scafandrii de elită i-au condus prin tunelurile adânci și întunecate, scufundările în peșteri sunt solicitante din punct de vedere psihologic. Pe parcursul unei scufundări de câteva ore, prinși sub apă cu vizibilitate redusă, strecurându-se prin crăpături imposibil de înguste, băieții ar fi putut intra în panică.

Stanton a întocmit un nou plan care se baza în întregime pe un singur om: scafandrul australian Richard Harris. Conform podcastului “Beyond Today” de la BBC, Stanton știa că Harris este unul dintre cei doar trei oameni din lume care sunt atât scafandri de elită, cât și anesteziști. Băieții, a decis Stanton, vor trebui să fie sedați.

Inițial, Harris nu a crezut că planul va funcționa, a declarat Vernon Unsworth, un alt scafandru implicat în salvare, pentru BBC în 2019: “Rick Stanton i-a spus [lui Harris]: ‘Aș vrea să te mai gândești peste noapte’. ‘Ce se întâmplă dacă mă decid să nu o fac?’, a întrebat Harris. ‘Toți mor’, a răspuns Rick”.

Salvarea a depins de un scafandru de elită care era și anestezist

Harris a fost de acord să continue. Guvernul thailandez i-a acordat imunitate, astfel încât să nu poată fi pedepsit în cazul în care operațiunea de salvare ar fi eșuat – un rezultat pe care îl considera probabil.

“Mă așteptam ca primii doi copii să se înece și apoi să trebuiască să facem ceva diferit”, a declarat Harris pentru National Geographic în 2019. “Am pus șansele lor de supraviețuire la zero.”

Pe 8 iulie, cu doar câteva zile înainte de sosirea ploilor musonice, primul grup de băieți a îmbrăcat costumele de neopren. Salvatorii le-au administrat doze de ketamină și Xanax, care îi vor face inconștienți și îi vor menține calmi; în mod crucial, spre deosebire de alte sedative, acestea nu vor afecta respirația.

În cele din urmă, băieții au fost sigilați în măști de oxigen și legați de targă flexibilă. În acest fel, scafandrii îi puteau manevra, după cum a spus National Geographic, “ca pe niște genți umane”.

Pe tot parcursul călătoriei – inclusiv secțiuni lungi care au fost în întregime sub apă – scafandri de elită au manevrat cu grijă tărgile pe care se afla băieții. Și-au continuat drumul cu ajutorul unei frânghii de ghidare deoarece vizibilitatea era redusă. Cu toate acestea, salvatorii au putut vedea cum băieții emiteau bule de aer, ceea ce indica faptul că încă respirau.

Odată ce au ajuns la secțiuni mai uscate, mai aproape de intrare, echipe de salvare mai mari s-au adunat pentru a-i aduce pe băieții, încă inconștienți, pe restul drumului. Mai întâi, salvatorii i-au alunecat pe o pantă abruptă, deasupra unor furtunuri care fuseseră amplasate pentru a pompa apa din peșteră.

Doi scafandri thailandezi și-au pierdut viața în timpul operațiunii

Apoi, într-o secțiune cu podele stâncoase, au atașat targă băieților la o tiroliană improvizată, astfel încât aceștia să poată aluneca în siguranță prin aer. Într-o altă secțiune inundată, i-au așezat pe băieți pe plute, iar scafandrii i-au tras înot până pe partea cealaltă. În cele din urmă, salvatorii i-au transportat prin ieșire.

Din perspectiva fotbaliștilor, călătoria a fost mult mai simplă: s-au pregătit să intre în apă, iar când s-au trezit în afara peșterii Tham Luang calvarul se încheiase.

Membrii echipelor SEAL ale Marinei thailandeze au fost printre primii care au ajuns la fața locului și au făcut parte din marea echipă care, în cele din urmă, i-a adus pe băieți în siguranță. Patru dintre ei au înotat pentru a-i ajuta pe băieți și au rămas cu ei până la salvare. Au fost ultimii care au părăsit peștera.

Și, în timp ce toți băieții au supraviețuit, doi scafandri thailandezi și-au pierdut viața în timpul operațiunii de salvare. La 6 iulie, în jurul orei 1.00, Saman Kunan, un SEAL în retragere care s-a oferit voluntar pentru salvare, a murit asfixiat în timp ce plasa rezervoare de aer în peșteră. Un alt SEAL, Beirut Pakbara, a contractat o infecție a sângelui în timpul operațiunii de salvare și a murit la sfârșitul anului 2019.

La periferia eforturilor de salvare, o armată de voluntari a menținut operațiunea în funcțiune, pregătind mese și spălând haine. Inginerii au lucrat pentru a devia apa de ploaie din peșteri pentru a câștiga timp.

Apele deviate au inundat câmpurile de orez din zonă, dar mulți dintre fermieri au declarat reporterilor că au fost fericiți să facă acest sacrificiu dacă acest lucru ar fi ajutat la salvarea vieților băieților.

ADVERTISEMENT