News

Povestea tragică a Claudiei, străbunica Reginei Elisabeta a II-a, născută în Transilvania. Ce vrea să facă statul român din Castelul Rhédey, situat în Mureș

Castelul din Transilvania în care s-a născut străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii va fi reabilitat prin programul PNRR.
10.09.2022 | 09:30
Povestea tragica a Claudiei strabunica Reginei Elisabeta a IIa nascuta in Transilvania Ce vrea sa faca statul roman din Castelul Rhedey situat in Mures
Castelul din Mureș în care s-a născut Claudia Rhédey, străbunica Reginei Elisabeta a II-a / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Facebook Castelul Rhédey
ADVERTISEMENT

Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, va intra într-un circuit turistic format din 12 rute culturale, și va primi fonduri prin programul PNRR. Aici s-a născut Claudia Rhédey, străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Castelul Rhédey, locul în care s-a născut străbunica Reginei Elisabeta a II-a

Castelul Rhédey, situat la 60 de kilometri de Târgu Mureș, a fost inclus în programul ”România Atractivă”, care include peste 300 de obiective și în care se vor investi 103 milioane euro prin PNRR. Imobilul datează din secolul 17 și a fost construit pe ruinele unei mânăstiri medievale. În secolul 19, imobilul a fost renovat complet, în stil baroc.

ADVERTISEMENT

Claudia (Claudine) Rhédey, străbunica Reginei Elisabeta a II-a, s-a născut pe 21 septembrie 1812 la Sângeorgiu de Pădure într-o familie de nobili maghiari din clanul Aba (care l-a dat pe regele Samuel Aba al Ungariei). Potrivit unor istorici, familia avea descendență directă din Attila, puternicul conducător al hunilor în perioada 433-453.

Claudia Rhédey a fost fiica baronesei Agnes Inczedi și a contelui Ladislau Rhédey, iar copilăria și-a petrecut-o la castelul din Sângeorgiu de Pădure, după care s-a mutat la palatul cu același nume din Cluj (situat azi chiar în centrul orașului).

ADVERTISEMENT

Povestea tristă a Claudiei Rhédey: a murit la doar 29 de ani

În tinerețe, ea s-a îndrăgostit, în timpul unui bal, de ducele Alexandru de Wurttemberg, nepotul regelui Frederic I de Wurttemberg, cu care s-a căsătorit în anul 1835, după moartea tatălui ei, care se opunea mariajului.

Căsătoria a durat doar 6 ani, pentru că în 1841, Claudia Rhédey a murit în condiții misterioase, la doar 29 de ani. Conform unor surse, decesul a survenit în timpul unei călătorii în Austria. Femeia ar fi fost însărcinată, însă din cauza oboselii s-a declanșat nașterea prematură, iar ducesa a murit datorită hemoragiei.

ADVERTISEMENT

Înainte de asta, Claudia a fost numită contesă de Hohenstein, prin ordin direct al împăratului Ferdinand al Austriei.

Bunica Reginei Elisabeta a II-a a fost nepoata Claudiei Rhédey

Claudia a lăsat în urma ei trei copii, rezultați din căsătoria cu Alexandru de Wurttemberg: Claudine, Amalie și Francis. Aceștia au moștenit doar titlul mamei lor, nu și pe cel al tatălui, din cauza căsătoriei morganistice (un fel de contract prenupțial încheiat între doi soți de rang diferit).

ADVERTISEMENT

Francisc, fiul Claudiei, s-a născut pe 18 august 1837 la Esseg (în prezent, în Croația) și a deținut tilurile de Conte de Hohenstein și apoi Duce de Teck, după căsătoria cu Prințesa Mary Adelaide de Cambridge, membră a familiei regale britanice. Fiica lor, Mary de Teck, născută pe 26 mai 1867, s-a logodit cu Prințul Albert Victor, fiul cel mare al Prințului de Wales și moștenitorul tronului britanic.

La șase săptămâni după anunțarea logodnei, prințul moare pe neașteptate de pneumonie, însă în anul următor Mary de Teck își anunță logodna cu fratele acestuia, George. Astfel, ea poartă, succesiv, titlurile de Ducesă de York, Ducesă de Cornwall și Prințesă de Wales. În 1910, prințul urcă pe tron și devine Regele George al V-lea, în timp ce Mary, nepoata Claudiei Rhédey, regină a Regatului Unit și a dominioanelor britanice, precum și Împărăteasă a Indiei.

Regele George și Regina Mary sunt bunicii Elisabetei a II-a și străbunicii noului Rege Charles al III-lea.

Castelul Rhédey, cumpărat de statul român în perioada interbelică

Claudia Rhédey este înmormântată la Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure. În urmă cu câțiva ani, cu ocazia unei vizite în România, Charles de Wales a venit să se reculeagă la mormântul stră-străbunicii sale.

Castelul familiei Rhédey a fost cumpărat în 1885 de comerciantul Rudolf Schuller, care l-a vândut statului român în 1935. Până în 2009, clădirea a fost folosită ca școală, iar în prezent este folosit ca birou turistic, muzeu și spațiu expozițional.

Imobilul va face parte din ”ruta castelelor” transilvănene, promovate prin programul PNRR

Clădirea este administrată de Primăria din Sângeorgiu de Pădure și se află pe lista monumentelor istorice. În 2015, ea a fost renovată cu sprijinul Ministerului Culturii iar în 2019 a fost inaugurată, la etaj, expoziția ”Mysteria Residentiae Rhedey”, în care este prezentată viața familiei și destinul tragic al contesei Claudia, cu ajutorul tehnicii moderne. Imobilul se închiriază și pentru evenimente private, inclusiv nunți sau botezuri.

Castelul Rhédey va face parte din Ruta 1 – Ruta castelelor, alături de alte 29 de clădiri medievale din Transilvania, în cadrul programului ”România atractivă”, care va primi fonduri prin PNRR.

ADVERTISEMENT