Life

Povestea tragică a Elenei, fiica lui Ștefan cel Mare, și a fiului ei, Dimitrie. Au fost acuzați de minciună și au murit în temniță la Moscova

Povestea tragică a Elenei, fiica lui Ștefan cel Mare, și a fiului ei, Dimitrie, acuzați de minciună. Au fost închiși și au murit în temniță la Moscova.
12.05.2024 | 18:04
Povestea tragica a Elenei fiica lui Stefan cel Mare si a fiului ei Dimitrie Au fost acuzati de minciuna si au murit in temnita la Moscova
Elena, fiica lui Ștefan cel Mare, și fiul ei, Dimitrie, au avut un destin tragic. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea tragică a Elenei, fiica lui Ștefan cel Mare, și a fiului ei, Dimitrie, care au fost acuzați de minciună și închiși. Care a fost motivul și cine și-a dorit eliminarea lor?

Povestea tragică a Elenei, fiica lui Ștefan cel Mare, și a fiului ei, Dimitrie. Au ajuns să fie închiși după ce au fost acuzați de minciună

Domnița Olena (Elena, Ilinca), fiica lui Ștefan cel Mare și a Evdochiei de Kiev, s-a căsătorit cu Ivan Ivanovici cel Tânăr, fiul lui Ivan al III-lea Vasilievici cel Mare, suveranul Rusiei.

ADVERTISEMENT

La numai șapte ani de la căsătorie, aceasta a rămas văduvă cu un copil, Dimitrie. Olena a avut un destin tragic la Moscova, din cauza Sofiei Palaiologhina, descendenta lui Constantin al XI-lea Paleologul, ultimul împărat bizantin.

Născută la 14 mai 1466, Olena a avut o copilărie fericită, plină de iubire. După aproape 14 ani, Ștefan cel Mare se gândea la o căsătorie dinastică pentru fiica lui, așa cum se obișnuia la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

Domnitorul l-a ales pe cneazul Moscovei, Ivan Ivanovici cel Tânăr și a dat vorbă Teodosiei, sora Evdochiei, mama Olenei, care a murit când ea avea doar un an. Teodosia era rudă cu familia princiară de la Moscova.

Logodna a avut loc în 1482, fără ca mireasa să-l cunoască pe ales. Olena urma, apoi, să plece spre Moscova, prin Polonia, însă regele acestei țări nu își dorea o astfel de uniune.

ADVERTISEMENT

Cazimir al IV-lea Iagello era de părere că Ștefan cel Mare ar fi trebuit să-i fie vasal și se temea de o relație atât de strânsă cu Rusia. Din acest motiv, nu a permis trecerea alaiului.

ADVERTISEMENT

În final, datorită inițiativei lui Ivan al III-lea Vasilievici cel Mare, regele Cazimir al IV-lea Iagello a lăsat-o pe Olena să traverseze țara. La începutul lui noiembrie 1482, aceasta a pornit la drum, însă atunci a fost ultima dată când și-a văzut tatăl și locurile unde a crescut.

Nunta a avut loc în ianuarie 1483. Toamna, Olena l-a adus pe lume pe Dimitrie, fiul ei și al lui  Ivan cel Tânăr. După ce mama acestuia a murit, în 1467, tatăl lui s-a căsătorit cu Zoe Palaiologhina, care a trecut la catolicism cu numele de Sofia. Era fiica lui Tomas Palaiologos, despotul Moreii., potrivit ferratumbank.ro.

Ce plan ar fi pus Sofia la cale pentru a-l elimina pe fiul Olenei

Sofia nu își dorea ca atenția marelui cneaz să fie îndreptată către nora și nepotul lui. Aceasta a vrut ca Vasile, primul ei fiu, să moștenească tronul. Din acest motiv, voia ca Elena și Dimitrie să cadă în dizgrație. Era un lucru greu de realizat, din moment ce Ivan cel Tânăr avea deja 21 de ani atunci când s-a născut fiul ei.

În plus, relațiile diplomatice dintre tatăl Olenei, Ștefan cel Mare, și Ivan al III-lea Vasilievici cel Mare, socrul ei, erau foarte bune. Atunci când soțul ei s-a îmbolnăvit, în 1490, lucrurile s-au schimbat.

Potrivit cronicilor, Ivan cel Tânăr suferea de gută (artrită) sau “camciug la picioare”, așa cum era numele rusesc al afecțiunii. Maestrul Leon, un medic evreu, a promis că îl va vindeca, astfel că i-a dat să bea un medicament.

Pe trup i-a pus vase de sticlă și a turnat în ele apă fierbinte. Tratamentul nu a funcționat, însă, iar starea lui Ivan cel Tânăr s-a agravat. Acesta a decedat pe 7 martie 1490, la numai 32 de ani.

Unele legende spun că a fost vorba despre otrăvire, iar Sofia a fost în spatele acestei tragedii. Alții au spus că nu putea suferi de gută la 32 de ani, ci doar de dureri articulare, însă nu ar fi trebuit să-și piardă viața din această cauză.

A mai existat și varianta ca Ivan cel Tânăr să fi suferit de o răceală iarna. Boala ar fi progresat rapid și nu ar fi fost tratată corect. De atunci, Sofia și-a dorit și mai mult la Olena să dispară.

În 1497, Ivan al III-lea Vasilievici cel Mare a anunțat că-l va încorona pe Dimitri. Astfel, dreptul la succesiune al lui Vasile, fiul Sofiei, a fost amânat. Urmașul ei avea deja 18 ani și, fiind susținut de mai mulți boieri, a încercat să-l detroneze pe tatăl său în 1497.

S-a dorit asasinarea lui Dimitrie, fiul Olenei, și îndepărtarea de pe tron a lui Ivan al III-lea Vasilievici cel Mare. A fost plănuită și atacarea rezervelor monetare ale statului. Complotul nu a avut succes, în cele din urmă.

Cum au ajuns să fie închiși Elena și fiul ei

Sofia a ajuns să fie exilată, iar Vasile a fost plasat în arest la domiciliu. Boierii Afanasie Eropkin, Skriabin și Gușev și acoliții lor au ajuns să fie executați. Dimitrie a fost încoronat la 15 ani, pe 4 februarie 1498, în Catedrala Adormirii (Uspenskii Sobor). A fost prezent și Mitropolitul Moscovei.

A devenit atunci “mare cneaz”, iar Olena era foarte încântată. În atelierul ei a fost confecționat giulgiul “Ceremonie bisericească”, care era țesut cu fire de aur și argint.

La finalul secolului al XV-lea, au ajuns în Rusia ideile în privința reformei religiei. Teologul ceh Jan Hus, care nu accepta ideea că “Papa nu greșește”, a inițiat mișcarea, dar a fost ars pe rug.

La această mișcare ar fi aderat Olena și fiul ei, iar Sofia și Vasile au început să-și pună din nou planurile în aplicare. Vasile a reușit, într-o mică măsură, să câștige încrederea țarului. După ce a dat dovadă de curaj în cadrul unei bătălii, Ivan al III-lea și-a schimbat părerea față de el.

Lupta dinastică s-a terminat pe 15 aprilie 1502. Olena și Dimitrie au fost acuzați de erezie, pe motiv că făceau parte din “Mișcarea Novgorod-Moscova”. Astfel, a fost interzisă pomenirea lor în slujbele bisericești.

Vasile a ordonat, atunci, arestarea Olenei și a fiului ei, Dimitrie. Deși Ștefan cel Mare a fost anunțat despre ceea ce se petrecea la Moscova, domnitorul nu a putut face nimic.

“Marea cheaghină Elena Voloșanca, soția marelui cneaz Ivan Ivanovici, a murit la 18 ianuarie (1505 – la 39 de ani), duminică, și a fost îngropată în Catedrala Înălțării din Moscova”, arată Cronica de la Liov.

Dimitrie, fiul Olenei, a murit în 1509, la închisoare. Unii spun că decesul s-a produs din cauza, alții că a fost intoxicat cu fum. Sofia a murit pe 7 aprilie 1503.