Dacă Anglia a ajuns până în semifinalele EURO 2020, un mare merit îl are Raheem Sterling, care a adus 6 puncte din cele 7 în faza grupelor şi a deschis drumul spre victorie în optimea cu Germania. Până la succes, mijlocaşul ofensiv al lui Manchester City a trebuit să treacă peste multe hopuri.
Cartierul Maverley din Kingston, capitala Jamaicăi, este cunoscut ca unul dur, unde pumnul şi arma fac legea. Aici s-a născut Raheem Sterling, iar primii ani din viaţă nu au fost deloc uşori.
1996, Anglia era cu gândul la Campionatul European pe care îl organiza, iar în Jamaica, o familie era distrusă de violenţa care domnea pe străzile din Kingston. Phillip Slater, tatăl lui Raheem Sterling, era împuşcat mortal într-un cartier vecin cu Maverley, dar în care trăia o bandă rivală.
Bărbatul, în vârstă de 29 ani, se îndrepta spre locul unde erau comemoraţi trei copii ucişi într-un accident auto. Asta era realitatea din Kingston, moartea bântuia la orice colţ de stradă. Tatăl lui Raheem Sterling a fost lăsat într-o baltă de sânge, iar crima nu a fost elucidată nici până în prezent.
“Îşi iubea enorm de mult copiii. Moartea lui l-a devastat pe Raheem, iar familia nu este împăcată cu gândul nici azi”, spunea un prieten de familie într-un interviu pentru The Sun din 2014. Raheem Sterling avea doar 2 ani atunci când şi-a pierdut tatăl.
În 1999, familia lui Raheem Sterling a ajuns în Anglia, pe când viitorul fotbalist avea 5 ani, şi s-a stabilit în Neasden, un cartier din apropierea centrului Londrei. Aici a făcut şi primii paşi pe terenul de fotbal, la echipa Alpha & Omega.
Trecutul şi-a pus imediat amprenta pe Raheem Sterling, care avea un comportament din ce în ce mai agresiv în copilărie. A fost şi motivul pentru care a ajuns la Vernon House, o şcoală de corecţie din Londra, iar acolo a primit un avertisment care l-a trezit.
“Dacă vei continua aşa, la 17 ani o să joci în naţionala Angliei sau vei ajunge la închisoare”, a povestit peste ani Chris Beschi, profesoară la Vernon House, că i-a spus lui Sterling. În acelaşi timp, puştiul din Jamaica a făcut pasul de la Alpha & Omega la QPR.
La QPR a petrecut 7 ani, între 2003 şi 2010, iar scouterii marilor cluburi din Premier League erau cu ochii pe el. Arsenal, Chelsea, Fulham, Liverpool sau Manchester City erau atente la progresele jucătorului şi în culise se pregăteau banii pentru licitaţie.
Aici a intervenit mama lui Raheem Sterling. Femeia i-a spus să aleagă orice echipă, dar să plece departe de Londra. Îi era teamă ca băiatul să nu fie cucerit de mirajul vieţii infractorilor. Liverpool a pus pe masă 450.000 de lire şi Raheem îşi continua cariera pe “Anfield”. Era a doua cea mai mare sumă plătită pentru un fotbalist de 15 ani.
Pe 14 noiembrie 2012, cu mai puţin de o lună înainte să împlinească 18 ani, Raheem Sterling debuta în naţionala Angliei, aşa cum îi spusese profesoara de la Vernon House. S-a întâmplat într-un amical pierdut cu Suedia, scor 2-4, meci care va rămâne în istorie datorită golului fabulos marcat de Zlatan Ibrahimovic.
Roy Hodgson l-a titularizat încă de la primul meci şi l-a lăsat pe teren timp de 85 de minute. Următoarea selecţie a venit abia pe 5 martie 2014, când a fost ales omul meciului Anglia – Danemarca 1-0. Un an mai târziu, Raheem Sterling pleca de la Liverpool la Manchester City, după ce actuala campioană din Premier League a plătit 57.330.000 de lire sterline.