Life

Povestea uluitoare a florii mexicane devenită simbol al Crăciunului. Se găsește în casele multor români

Crăciunița, floarea care este nelipsită din casele românilor în această perioadă, are o poveste impresionantă. Este, de fapt, de origine mexicană.
26.12.2024 | 21:40
Povestea uluitoare a florii mexicane devenita simbol al Craciunului Se gaseste in casele multor romani
Cum a devenit Crăciunița simbol al Crăciunului. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În aproape toate casele românilor, Crăciunița stă la loc de cinste în această perioadă. Frumoasa floare mare și roșie atrage privirile oricui și a devenit, în timp, simbolul sărbătorii Nașterii lui Iisus. Cum s-a întâmplat, de fapt acest lucru.

Cum a devenit Crăciunița o floare atât de populară

Dacă de Crăciuniță a auzit toată lumea, denumirea de cuetlaxóchitl este, cu siguranță, mult mai puțin cunoscută.  Această floare superbă este prezentă în casele din America de Sud, America de Nord și Europa, în perioada sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Denumirea sa științifică este Euphorbia Pulcherrima, iar în multe state din America de Nord și Europa este cunoscută sub numele Poinsettia. Denumirea este inspirată de la Joel Roberts Poinsett, un fost ambasador SUA în Mexic, care a călătorit la Taxco, la începutul secolului al XIX-lea.

Floarea l-a cucerit cu frumusețea sa și a decis să o planteze în sera sa din Carolina de Sud. După aceea, le-a oferit câte un exemplar în dar apropiaților, care au rămas impresionați de cât de bine arată planta în apropierea Crăciunului.

ADVERTISEMENT

Robert Buist, un proprietar de sere din Pennsylvania, a comercializat-o la scară și, astfel, a ajuns să se răspândească și în Europa. De menționat este, însă, că floarea care crește în sălbăticie nu este nici pe departe la fel de pretențioasă ca cea care se găsește la noi. 

Aztecii foloseau floarea pentru mai multe scopuri

Înainte de colonizarea Americii, aztecii foloseau deja Crăciunița atât pentru decorare, cât și pentru producerea de coloranți roșii și violet, dar și pentru medicamente derivate din seva albă lăptoasă a plantei.

ADVERTISEMENT

Momentul în care planta înflorește a condus la asocierea sa cu Crăciunul, în secolul al XVI-lea. La vremea aceea, misionarii au dus mai departe credința catolică în comunitățile indigene din Mexic.

În Taxco, oraș din sud-vestul Mexicului, călugării au folosit pentru prima dată această plantă în decorul ieslei din scena venirii pe lume a lui Hristos. De asemenea, există și o legendă mexicană care explică felul în care floarea ar fi devenit simbolul Crăciunului.

ADVERTISEMENT

Se spune că Pepita, o tânără săracă ce mergea spre biserică în Ajun, a adunat un pâlc de buruieni de pe marginea drumului pentru a-l oferi în dar pruncului Iisus, iar atunci când a așezat buchetul lângă iesle, cuetlaxóchitl a și înflorit.

Așa a ajuns să fie numită „floarea din Ajunul Crăciunului” sau „floarea de Crăciun”. Totodată, datorită formei florilor și a frunzelor, este asociată și cu Steaua de la Betleem, notează omofon.com. 

ADVERTISEMENT
Tags: