Povestea Verei, o mamă căreia medicii nu i-au mai dat mult timp de trăit, a impresionat opinia publică. Tânăra a luptat și a riscat mult pentru a se face bine, iar ambiția ei a avut succes.
În urmă cu câteva luni, neurochirurgii ieșeni i-au descoperit unei femei de 37 de ani, din Târgu Mureș, o tumoră de peste cinci centimetri situată într-o zonă greu operabilă. Intervenția chirurgicală a fost una extrem de dificilă și s-a încheiat cu succes.
Până să ajungă pe masa de operație, Vera, mamă a patru copii, a primit lovitură după lovitură. Disperată, aceasta a încercat să obțină verdicte de la mai mulți medici din țară și străinătate în legătură cu starea ei de sănătate.
Nu mai puțin de 10 medici i-au spus că nu mai are mult de trăit. A făcut drumuri la mai mulți medici din centre medicale renumite din ţară şi din Ungaria. Toți i-au spus se află într-o situație dificilă, iar tumoarea pe care o are nu se poate opera pentru că astfel i-ar pune în pericol viaţa.
”Am fost la zece profesori din Târgu Mureş, Cluj, Bucureşti, şi în Ungaria am fost. Peste tot medicii mi-au spus că sunt un caz dificil şi că nu se poate opera, iar dacă mă operez pot să mor sau să rămân ca o legumă. Am văzut pe internet ce operaţii se fac la Iaşi şi am venit aici.
Am fost primiţi repede şi întrebată dacă vreau să mă operez. Eu am spus că da, vreau să mă operez ca să trăiesc. Am avut o tumoră de 5 centimetri. Medicii au scos cât o jumătate. Ce mi-a rămas rămâne să se intervină cu Gamma Knife”, a declarat Vera Baranic pe pagina oficială de Facebook a Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Salvarea Verei s-a numit echipa de doctori de la Spitalul de Neurochirurgie “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. Managerul spitalului ieşean, dr Lucian Eva, a declarat că în urma investigaţiilor efectuate unei paciente în vârstă de 37 de ani, din Târgu Mureş, mamă a patru copii, au descoperit că aceasta avea o tumoră de circa 5 centimetri localizată la baza craniului.
Medicul a recunoscut că intervenția chirurgicală a fost foarte dificilă. Exista riscul ca pacienta să moară sau să îi fie afectat iremediabil creierul. ”Pacienta are o tumoră foarte mare situată la baza craniului, ceea ce se numeşte meningiom petroclival.
Posibilitatea de tratament cu bazat pe tratament de radiochirurgie stereostatică de tip Gamma Knife era exclusă pentru că era prea mare volumul tumoral. Am decis să intervenim chirurgical, să reducem volumul tumoral şi ulterior să facem tratamentul Gamma Knife.
La controalele repetate nu am obţinut rezultatul scontat pentru că tumora nu s-a strâns suficient încât să putem interveni cu radiochirurgia stereotactică şi deja avea din nou semne clinice pentru că i-au fost afectaţi diverşi nervi cranieni. Şi atunci am decis să reintervenim, să scoatem şi mai mult din tumora respectivă, lucru care s-a şi întâmplat. Pacienta este bine, fără niciun deficit”, a declarat dr Lucian Eva.