Sport

Povestea vieţii Sfântului Ioan Botezătorul, spusă de părintele Gamaliel Sima: “A avut o forţă deosebită!”

07.01.2021 | 07:00
Povestea vietii Sfantului Ioan Botezatorul spusa de parintele Gamaliel Sima A avut o forta deosebita
ADVERTISEMENT

Importanța Sfântului Ioan Botezătorul este mereu actuală. Dincolo de a deveni prilejul uneia dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, sfințenia și morala prorocului care l-a botezat pe însuși Iisus Hristos vine încă din Vechiul Testament. Părintele Gamaliel Sima a explicat, pentru FANATIK, care este importanța Sfântului Ioan Botezătorul în aceste vremuri de cumpănă.

Sărbătoarea Sfântului Ioan este parte primordială din seva Creștinătății. Învățăturile Sfântului Ioan Botezătorul, într-o perioadă plină de convulsii, sunt strâns legate de martirajul la care prorocul a fost supus de regele Irod și conduc la mentalitatea liderilor actuali. Părintele Gamaliel Sima, duhovnic la mănăstirea de maici Recea, din județul Vrancea și, în același timp, unul dintre clericii erudiți ai vremurilor noastre, este categoric: „În Vechiul Testament se afirmă: „Vai de poporul acela, ai cărui conducători mănâncă și beau de dimineață!”… Păi, după aceea ce fac? Se culcă iar, nu? Și treburile statului sunt amânate… Curățirea Sfântului Ioan este de o mare înălțime spirituală, încât, într-adevăr, el poate fi numit, la modul duhovnicesc, spiritual, „înger în trup”. Din acest motiv, inclusiv icoanele care îl reprezintă pe Sfântul Ioan îi plasează în spate aripi, în sensul curățirii sale trupești”.

ADVERTISEMENT

Părintele Gamaliel Sima consideră că, alături de importanța esențială a Botezului lui Isus Hristos, prorocul Ioan, cel numit de către însuși Mântuitorul drept „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, are și o altă semnificație. „Sfântul Ioan Botezătorul are, categoric, o dublă accepțiune, dacă ne referim la conducătorii lumii, și așa s-au petrecut lucrurile în toate perioadele istorice. În Vechiul Testament scrie că, din cauza păcatelor poporului, Dumnezeu i-a lăsat pe oameni să fie conduși de tineri și de femei. E ca o pedeapsă! Tinerii nu au experiență, ci doar elan. Iar femeile sunt mai mult viscerale, afective, au toane și dispun mai  puțin de voința de a duce totul până la capăt. Normal că, fiind dirijat de tineri și de femei, poporul nu dispune de o conducere ideală”, consideră interlocutorul nostru.

Părintele Gamaliel Sima: „De la sacrilegiul lui Irod, la scandalul Bill Clinton&Monica Lewinsky, învățătura Sfântului Ioan rămâne aceeași”

Părintele Gamaliel nu se sfiește să facă o paralelă istorică între contemporaneitate și perioada în care creștinismul era dezavuat, detestat și, mai mult decât atât, pedepsit „la sânge” și cu sânge.

ADVERTISEMENT

Pe Pământ, cea mai mare misiune a Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a-l fi botezat pe Însuși Domnul nostru Isus Hristos, în apa Iordanului. Dar, el a avut un final tragic, prin care a părăsit această lume. Practic, a murit pentru ce a făcut…  Sfântul Ioan l-a certat pe regele Irod, deoarece nu se cuvenea să trăiască alături de cumnata lui. Dar a făcut acest lucru la îndemnul lui Dumnezeu, nu de la sine citire… În plus, este necesar să repet, este foarte importantă conduita conducătorilor unui popor, dincolo de vremurile în care trăiesc. Amintiți-vă ce vuiet internațional a produs scandalul cu Bill Clinton și Monica Lewinski… Nu vreau să continui pe marginea acestui subiect, nu este momentul”,  a punctează părintele.

Părintele Gamaliel Sima, duhovnicul Mănăstirii Recea (sursa arhivă personală)
Părintele Gamaliel Sima, duhovnicul Mănăstirii Recea (sursa arhivă personală)

Evanghelistul Luca a dus mâna prorocului în Antiohia

În ziua următoare a botezului Domnului nostru Isus Hristos, Biserica a hotărât prăznuirea și pomenirea acestui proroc. Gamaliel Sima a explicat contextul în care s-au derulat evenimentele: „De această sărbătoare este legată și pomenirea mâinii înainte-mergătorului. Sfântul Evanghelist Luca a dorit să mute trupul Sfântului Ioan din Sevastia, unde sfântul proroc fusese omorât de Irod în Antiohia, care era patria lui Luca. Însă, el nu a reușit să aducă doar mâna dreaptă a Sfântului Ioan”.

ADVERTISEMENT

Mâna Sfântului Ioan Botezătorul a fost păstrată în Antiohia până în secolul al X-lea, când a fost mutată la Constantinopol. În timpul stăpânirii otomane, se pare că ar fi dispărut. „De-a lungul anului bisericesc, care începe și se încheie în luna septembrie, există multe pomeniri ale Sfântului Ioan Botezătorul. Însă, aceasta din ianuarie este cea mai slăvită, pentru că este legată de Botezul Mântuitorului”, continuă duhovnicul de la Recea.

Pe vremuri, la sărbătoarea Sfântului Ioan, în Antiohia se aducea în fața poporului mâna prorocului. Uneori, mâna apărea cu degetele desfăcute, iar alteori, împreunate. În primul caz, se arăta că anul va fi plin de roade. În al doilea, situația era contrarie…

ADVERTISEMENT

O parte dintre evrei l-au confundat cu Mesia

În Evanghelii, dintre persoanele care s-au aflat în jurul Mântuitorului, Sfântul Ioan Botezătorul are un loc cu totul aparte, iar părintele Gamaliel explică motivele: „Atât prin nașterea lui minunată (s-a născut din părinți bătrâni și sterpi…), cât și prin viața sa lumească, acest Sfânt este, dacă vreți, „special”. A trăit foarte retras și nu a socializat decât cu mama sa, alături de care a crescut o vreme, iar apoi a rămas singur. A copilărit dincolo de Iordan, undeva spre Siria. Chiar dacă noi spunem că a trăit izolat, a trăit în legătură cu Dumnezeu. Este această taină, în care numai Dumnezeu îți vorbește. El a botezat o mulțime de oameni. Vorbim despre botezul pocăinței. A avut o forță deosebită. Practic, nu era precum ceilalți oameni, iar poporul lui Israel era predispus să asculte de asemenea persoane, pentru că știa din vechime că Mesia va veni! Și o mare parte din evrei l-au confundat pe Sfântul Ioan Botezătorul cu Mesia…”

Sfântul Ioan Botezătorul se deosebește de prorocii de dinaintea sa: „Prin faptul că l-a arătat cu mâna pe cel care a prorocit, el este mai presus decât toți. Toți prorocii anteriori au avut misiunea divină de a trezi poporul, care făcuse un „angajament” cu Dumnezeu, pe Muntele Sinai, legământ pe care oamenii l-au uitat. Ei au fost influențați de neamurile străine și au început să se închine la idolii acestora, care sunt draci. Din acest motiv, prorocii au trezit poporul, iar Dumnezeu vorbea prin ei”.

Sacrificiul Botezătorului și Îngerul Maleahi, cel care… l-a prorocit pe Ioan

Majoritatea prorocilor au avut parte de martiraj. Și acest „amănunt” face parte din esența lucrurilor. Așa s-au petrecut evenimentele și cu Sfântul Ioan Botezătorul, după ce l-a mustrat pe regele Irod Antipa, care o luase de soție pe Irodiada, soția lui Filip, fratele său, aflat încă în viață. Potrivit legii ebraice, era interzis cu desăvârșire ca un bărbat să descopere goliciunea soției fratelui lui, deoarece ea echivala cu descoperirea goliciunii fratelui. Mai mult, o asemenea practică era considerată o preacurvie, care se pedepsea cu moartea ambilor păcătoși.

În schimb, Irod l-a condamnat la moarte pe Sfântul Ioan, după celebrul dans al Salomeei, fiica Irodiadei, care i-a cerut capul prorocului, pentru că regele avusese naivitatea și frivolitatea de a-i promite orice. Lui Ioan i-a fost tăiat capul, iar ulterior, ucenicii săi i-au ridicat trupul și l-au așezat în mormânt. Scena decapitării Botezătorului este descrisă în Noul Testament (Marcu, cap.6, 17-29) și a constituit tema multor creații artistice.

„Poporul, încăpățânat în prostia și în păcătuirea lui, pe unii dintre proroci i-a decapitat, pe alții i-a tăiat cu fierăstrăul, ca pe Isaia… Fiecare proroc a murit jalnic. Numai unul singur, Maleahi, n-a pățit așa ceva. El a fost ultimul proroc care a vorbit despre Mesia și despre Sfântul Ioan, cu vreo 500 de ani înaintea nașterii acestuia din urmă. „Maleahi” înseamnă „înger”, pentru că se spune că era un bărbat atât de frumos, de parcă era un înger. Și el chiar vorbea cu un înger. Ceilalți auzeau când el vorbea cu respectivul înger, dar nu puteau vedea. Ca să revenim la subiectul nostru, Ioan a fost prorocit că va veni și că va fi ca un înger întrupat. El se deosebește de ceilalți proroci prin faptul că a pus mâna pe creștetul Mântuitorului. El l-a botezat pe Isus Hrisos, să nu uităm niciodată acest lucru”, adaugă părintele Gamaliel.

„A pregătit oamenii pentru întâmpinarea lui Hristos!”

În Noul Testament, există o referire la Sfântul Ioan Botezătorul, despre care se spune că ar fi fost urmașul prorocului Ilie. La final, părintele Sima amintește și acest subiect: „Ioan Botezătorul a îndeplinit lucrarea lui Dumnezeu, de a pregăti oamenii pentru întâmpinarea lui Hristos și de a arăta adevărata credință. Ilie a făcut exact același lucru…”

Sfântul Proroc Ilie nu a trecut la cele veșnice. El a fost ridicat la cer, fiind considerat demn de a vedea în fața sa slava Dumnezeului întrupat. Sfântul Ioan Botezătorul este, însă, cel prin care veșnicia se împletește cu vestirea și cu martirajul.

 

ADVERTISEMENT