Sport

Povestea zeului Kante, primul mijlocaş defensiv care poate cuceri Balonul de Aur. Video

Povestea lui N'Golo Kante, MVP-ul finalei Champions League. Francezul devine favorit la câştigarea Balonului de Aur
30.05.2021 | 16:37
Povestea zeului Kante primul mijlocas defensiv care poate cuceri Balonul de Aur Video
Povestea lui N'Golo Kante, MVP-ul finalei Champions League. Francezul a uimit o lume întreagă. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Kai Harvetz a marcat singurul gol al finalei Ligii Campionilor, Chelsea – Manchester City. Dar jucătorul meciului nu putea fi decât unul: N’Golo Kante. Francezul a dominat centrul terenului şi i-a blocat pe super jucătorii lui Pep Guardiola.

Tot mai mulţi specialişti îl văd pe Kante ca mare favorit la câştigarea “Balonului de Aur”. Acum câteva luni, părea doar o glumă. Francezul a fost şi MVP-ul semifinalei cu Real Madrid şi se simte din ce în ce mai bine în sistemul tactic gândit de Thomas Tuchel.

ADVERTISEMENT

Povestea lui N’Golo Kante, MVP-ul finalei Champions League. A fost cel mai bun şi în ambele manşe din semifinala cu Real Madrid

În plus, Kante are o şansă importantă să dea lovitura şi la Euro 2020, unde naţionala Franţei este printre marile favorite. Asta chiar dacă face parte dintr-o grupă infernală, cu Portugalia, Germania şi Ungaria. Cu o prestaţie bună şi o medalie la turneul continental, Kante ar fi de neoprit din drumul spre Balonul de Aur. Şi ar fi prima dată când distincţia se acordă unui mijlocaş defensiv.

Dar să revenim la prestaţia magistrală a lui N’Golo Kante din finala Ligii Campionilor. Cifrele francezului au fost absolut impresionante. A avut 53 de atingeri, cu o acurateţe a paselor de 85 la sută. A avut cele mai multe dueluri câştigate, 11, şi cele mai multe mingi recuperate, 10. Şi, incredibil pentru un jucător de 1,68, a câştigat patru dueluri aeriene!

ADVERTISEMENT

N’Golo Kante are toate datele pentru a fi anti-starul perfect. În afara terenului, este doar un tip obişnuit, care şi-a păstrat modestia. Continuă să conducă un Mini Cooper de 20.000 de lire sterline, deşi pentru mulţi este cel mai bun jucător din lume.

Povestea lui N’Golo Kante, MVP-ul finalei Champions League. În 2014, debuta în Ligue 1, un an mai târziu câştiga Premier League

Ajuns la 30 de ani, N’Golo Kante a avut un traseu foarte ciudat spre marea performanţă. În 2013, la 22 de ani, juca în liga a treia, la US Boulogne. Fusese promovat la prima echipă doar un an mai devreme. Avea o cotă de piaţă, conform Transfermarkt, de 50.000 de euro.

ADVERTISEMENT

În vara lui 2013, Kante era achiziţionat de Caen, care nu plătea o sumă de transfer. Şi astfel a ajuns să joace în Ligue 2. A avut prestaţii foarte bune şi şi-a ajutat echipa să promoveze. Sezonul 2014-2015, în care a împlinit 24 de ani, a fost primul pentru el în Ligue 1.

A fost remarcat de Leicester, care îl transfera pentru 9 milioane de euro în vara lui 2015. Sumă considerată cam mare la vremea respectivă, pentru un jucător anonim, care părea departe de nivelul Premier League. Dar ce surpriză avea să îi aştepte pe critici.

ADVERTISEMENT

N’Golo Kante a fost campion în Anglia doi ani la rând şi a fost desemnat de fiecare dată cel mai bun jucător al sezonului

Doar un an mai târziu, N’Golo Kante era campion în Premier League cu Leicester şi era desemnat cel mai bun jucător al sezonului. Una dintre cele mai mari surprize din istoria campionatului englez. Pe 25 martie 2016, Kante debuta pentru naţionala Franţei, într-un amical câştigat cu Olanda, scor 3-2.

Patru zile mai târziu marca şi primul său gol pentru “les bleus”, contra Rusiei. Ajungea şi în finala Euro 2016, pierdută de Franţa în faţa Portugaliei. În mod surprinzător, a fost lăsat pe banca de rezerve la partida din ultimul act. Nu a mai lipsit din campania de la Campionatul Mondial, pe care Franţa l-a câştigat în 2018.

În 2016, imediat după titlul cu Leicester, se transfera la Chelsea, pentru 35,8 milioane de euro. Şi reuşea să câştige titlul şi cu londonezii, în 2017. A fost desemnat pentru al doilea an consecutiv cel mai bun jucător din Premier League. În 2019 lua Europa League cu Chelsea, iar sâmbătă şi-a trecut în palmares şi trofeul Champions League. Din nou, ca MVP.

N’Golo Kante păstrează legătura cu foştii colegi de la juniori. Poveşti incredibile despre starul francez

Statutul de star în Premier League nu a schimbat prea mult viaţa lui N’Golo Kante, care şi-a păstrat acelaşi cerc de prieteni. Ţine în continuare legătura cu foştii colegi şi antrenori de la JS Suresnes, formaţia la care şi-a făcut junioratul.

“În viaţa de zi cu zi, Kante este la fel ca la televizor. Zâmbeşte, este un om simplu, timid. Câteodată prea timid. A fost la noi de la 9 la 19 ani. L-am văzut cum a crescut, însă din punct de vedere al temperamentului a rămas la fel. A fost mereu micuţ, iar multe cluburi l-au refuzat din această cauză. Putea sa renunţe, însă n-a facut-o. Acum este un exemplu pentru tineri, nu există un model mai bun decât el. Să reuşeşti în fotbal este dificil, însă este la fel de important să ştii şi cum să te comporti” (Sylvian Porthault, presedinte JS Suresnes)

N’Golo Kante, în braţele lui Kurt Zouma, sprijinit în lupta pentru Balonul de Aur

 

“Kante era mai mic decât toţi colegii săi, însa pe teren era o forţă a naturii, un adevarat spectacol! Prima oară am zis că este mut. Vorbeam cu el, se uita cu acei ochi mari şi nu zicea nimic. În cel mai bun caz făcea un semn. Ne întrebam dacă înţelege ce îi spuneam.

Însă la următorul antrenament punea în practică exact ce îi cerusem. Când a ajuns la Boulogne avea 19 ani şi începuse să aibă un salariu bun. Însă el venea în continuare pe scuter sau pe jos la antrenamente. I-am spus ca are nevoie de o masină.

I-am dat câteva sfaturi, însă el a zis că vrea un Clio. I-am spus că poate să îşi permită ceva mai bun. Nu neapărat un Ferrari, dar o maşină mai frumoasă, mai confortabilă. Părea că l-am convins. După câteva săptămâni a venit într-un Megane Scenic. M-a plimbat, iar când m-am uitat pe bord am văzut că avea 110.000 kilometri. Era la mâna a doua. M-a bufnit râsul” (Pierre Ville, fost presedinte la JS Suresnes)

ADVERTISEMENT