Sport

Povești de neuitat de la România – Finlanda 9-0 cu unul dintre ”tricolorii” care au marcat: ”Îi băteam la orice oră”

Au trecut aproape 50 de ani de la partida România - Finlanda 9-0 și fostul internațional Dumitru Marcu rememorează momente geniale de la acel joc.
23.09.2022 | 14:50
Povesti de neuitat de la Romania  Finlanda 90 cu unul dintre tricolorii care au marcat Ii bateam la orice ora
Au trecut aproape 50 de ani de la partida România - Finlanda 9-0 și fostul internațional Dumitru Marcu rememorează momente geniale de la acel joc
ADVERTISEMENT

Cele două reprezentative s-au întâlnit de 13 ori în istorie, iar nordicii nu au obținut nicio victorie. S-au înregistrat 9 succese ale ”tricolorilor” și 4 rezultate de egalitate.

Poveștile lui Dumitru Marcu despre meciul România – Finlanda 9-0 din 1973

Înaintea partidei de vineri de la Helsinki, din penultima etapă a Grupei 3 din Divizia B a Ligii Națiunilor, fostul atacantul Dumitru Marcu a povestit câteva întâmplări haioase de la întâlnirea România – Finlanda 9-0, din 1976, în care a marcat două goluri.

ADVERTISEMENT

”Aveam o echipă foarte bună, am jucat acel meci cu 3 sau 4 atacanți fiindcă aveam nevoie să dăm 9 goluri. Noi așteptam mai mult să facă egal RDG în Albania. Țin minte că federația l-a trimis pe Valentin Stănescu o săptămână în Albania să îi ajute să aibă o șansă în plus în acel meci.

Din păcate nu au reușit, a fost la un moment dat 1-1, dar nemții au bătut cu 4-1 în final. Am pierdut totul la un punct. În meciul tur din Finlanda am făcut 1-1. Conduceam, iar pe final Rică Răducanu a stat pe minge câteva secunde și arbitrul a dat lovitură liberă indirectă, din care ne-au egalat. Nici nu prea voiau arbitrii să mergem noi în Germania”, a declarat Marcu, conform eurosport.ro.

ADVERTISEMENT

”Cadouri” pentru finlandezi la București

În ciuda faptului că România avea o echipă fantastică la acel moment, cu Rică Răducanu, Lajos Sătmăreanu, Cornel Dinu, Liţă Dumitru, Mircea Sandu, Florea Dumitrache sau Dudu Georgescu, s-a zvonit că jucătorii finlandezi au fost scoși în oraș cu o seară înainte de partidă și s-au ”înfruptat” din frumusețile Bucureștiului.

”Nu cred, noi nu am auzit nimic. Eram în cantonament la Snagov, ei veneau cu 1-2 zile înainte. Cred că pur și simplu au venit relaxați, nu mai aveau nicio miză. Și noi dacă eram conduși cu 5-0 la pauză probabil că nu am fi tratat restul meciului atât de serios”, a mărturisit Marcu, dublu campion cu Universitatea Craiova în 1974 și 1980.

ADVERTISEMENT

Marcu vrea victoria la Helsinki

Fostul internațional este de părere că vremurile s-au schimbat foarte mult, nivelul s-a mai echilibrat și din această cauză se așteaptă la un meci dificil la Helsinki, însă așteaptă o reacție de orgoliu a ”tricolorilor” după rezultatele modeste din vară.

”Noi îi băteam la orice oră pe scandinavi, sau vikingi cum le spuneam, nu se punea problema. Nici Finlanda nu era la nivelul de astăzi, dar noi formam o echipă bună. Acum lucrurile s-au mai echilibrat, ori jucăm noi prea slab, ori au avansat ei foarte mult.

ADVERTISEMENT

Asta e ultima șansă ca să te mai agăți de ceva în această grupă. Deși va fi greu, sperăm totuși să învingem. Până la urmă nu cred că ne-au bătut niciodată, dar au crescut mult în ultima vreme”, a mai spus Dumitru Marcu.

DEian Sorescu, surpriza lui Edi Iordănescu

Meciul Finlanda – România, din penultima etapă a Grupei 3 a Diviziei B din Liga Națiunilor, va avea loc vineri, de la ora 21:45, pe stadionul Olimpic din Helsinki. Partida va fi transmisă în direct de postul Antena 1.

Pentru meciul de la Helsinki, selecționerul Edi Iordănescu pregătește o surpriză prin care își dorește să pună pe picior greșit adversarul. FANATIK a aflat că Deian Sorescu va fi forțat titular împotriva nordicilor, el fiind un jucător polivalent.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,75 este cota pentru „total faulturi: peste 25,5” la meciul Finlanda – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT