Sport

Poveștile amuzante petrecute de Boxing Day. Portarul care nu și-a dat seama că meciul fusese oprit

26 decembrie este cunoscută drept Boxing Day, deoarece în a doua zi de Crăciun echipele din Marea Britanie revin pe gazon. În 1937, portarul lui Charlton nu a realizat că meciul a fost oprit.
26.12.2021 | 18:00
Povestile amuzante petrecute de Boxing Day Portarul care nu sia dat seama ca meciul fusese oprit
ADVERTISEMENT

Boxing Day este, fără îndoială, cel mai aşteptat moment din timpul unui sezon în fotbalul englez. Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, echipele din Marea Britanie se înfruntă pe gazon, iar fanii umple până la refuz tribunele stadioanelor.

Boxing Day a luat naștere în 1860, dar a devenit oficial după 1888

Numele de Boxing Day a fost împrumutat de la o sărbătoare din Marea Britanie, când servitorii primeau liber în această zi pentru a-şi vizita rudele. În epoca victoriană, Boxing Day a devenit, cu timpul, o sărbătoare a fotbalului.

ADVERTISEMENT

Startul a fost dat în 1860, când FC Sheffield şi FC Hallam au fost adversare în ceea ce se consideră a fi primul meci oficial de fotbal jucat vreodată. Sheffield, cel mai vechi club din istorie, în condițiile în care a fost înființat în 1857, s-a impus cu 2-0.

Boxing Day
FC Sheffield a fost înființat în 1857

În 1888 s-au jucat primele meciuri din campionatul Angliei, iar Boxing Day a devenit o zi obişnuită pentru fanii fotbalului englez. De-a lungul timpului, s-au consumat multe evenimente amuzante în această a doua zi de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Episod comic cu Sam Bartram petrecut de Boxing Day în 1937

Sam Bartram, care de-a lungul carierei a evoluat pentru o singură echipă Charlton, între anii 1934 și 1956, bifând 579 de meciuri, a descris, în cartea autobiografică, un episod comic petrecut de Boxing Day în 1937, relatat de espn.com.

Charlton a întâlnit Chelsea, iar Bartram și-a amintit. „La scurt timp după lovitura de start, ceața devenea tot mai groasă. Se forma la celălalt capăt al terenului, trecea pe lângă Vic Woodley (n.r. – portarul lui Chelsea) și se rostogolea constant spre mine.

ADVERTISEMENT

Arbitrul a oprit de câteva ori jocul, dar, pe măsură ce vizibilitatea era tot mai bună, îl relua. Însă, o dată cu trecerea timpului, vedeam tot mai puține lucruri care se petreceau pe teren.

Mă plimbam încoace și încolo pe linia porții, fiind mulțumit că Chelsea era prinsă în propria jumătate de teren”, a descris el momentele.

ADVERTISEMENT

Sam Bartram a fost condus la cabine de un polițist

Totul s-a terminat cu apariția unui polițist pe gazon. „Eram mulțumit că nu am ce să fac, așa că băteam din picioare ca să nu îmi înghețe. Știam că nu marcăm, pentru pentru că nu venea niciun coleg să mă felicite, așa cum se întâmpla de fiecare dată.

Timpul trecea, mă mai duceam spre linia careului de 16 metri, dar tot nu vedeam mare lucru. Ceața devenea tot mai groasă cu fiecare minut care trecea. Dar eram mulțumit, pentru că mă gândeam că apărarea lui Chelsea are mult de lucru.

După ceva timp, o siluetă a apărut din perdeaua de ceață exact în fața mea. Era un polițist, care a rămas șocat că m-a văzut pe teren.

‘Ce naiba cauți aici?’, m-a întrebat el, gâfâind. ‘Meciul a fost oprit acum un sfert de oră. Nu mai este nimeni pe teren’, mi-a mai spus el.

După aceea m-a condus, bâjbâind, spre vestiare. Când am ajuns, ceilalți colegi ai mei de la Charlton terminaseră de făcut dușul și erau îmbrăcați în civil. Când m-au văzut au început să râdă în așa hal încât aveam senzația că au convulsii”, a scris Bartram în cartea autobiografică. Fostul portar a decedat în iulie 1981.

Roy Parlor a vrut să „dribleze” Boxing Day din 2001, dar a ieșit mai rău decât a planificat

De-a lungul timpului, s-au consumat și alte întâmplări amuzante. În 2001, Ray Parlor, mijlocașul lui Arsenal, a vrut să fenteze Boxing Day, așa că a încercat să ia încă un cartonaș galben pentru a fi suspendat. Dar lucrurile au ieșit mai rău decât își dorea.

Îmi amintesc că avea patru cartonaşe galbene şi a încercat să primească un cincilea avertisment împotriva lui Newcastle, în decembrie 2001, pentru a atinge limita de suspendare.

Dar s-a trezit să ia două cartonaşe galbene şi să fie eliminat, ceea ce nu încerca să facă”, a povestit fostul lui coleg, Martin Keown, pentru Daily Mail, conform telekomsport.ro.

Nani a dezvăluit că Alex Fergusson nu-și stresa elevii de Boxing Day

Mijlocașul englez Lee Bowyer a jucat o singură dată de Boxing Day între 2002 și 2009, dar susține că niciodată nu a căutat suspendarea. „Nu intenţionam să ‘cosesc’ un adversar ca să ratez Boxing Day. Poate am avut ghinion. Nu trebuie să credem tot ce se spune”, a spus el.

Nani, care a evoluat la Manchester United între 2007 și 2015, a dezvăluit că nu erau niciun fel de probleme cu managerul Alex Fergusson, dacă era vorba ca petrecerile să se prelungească. „Dacă era momentul potrivit, aveam o zi liberă a doua zi, de exemplu, ca să mă pot distra.

Sau în zile speciale precum Crăciunul sau Anul Nou, nimănui în Anglia nu-i pasă. De Anul Nou, puteam chiar să mergem beţi la antrenament şi antrenorului nu-i păsa”, a spus el pentru publicaţia portugheze Tribuna Expresso.

Lui Ionel Ganea nu i-a fost dificil să joace de Crăciun și de Anul Nou

Una dintre cele mai speculoase etape jucată de Boxing Day a fost cea din 1963. Pe 26 decembrie s-au jucat zece meciuri, în care s-au marcat, în total, 66 de goluri. Iată care sunt rezultatele consemnate atunci: Blackpool – Chelsea 1-5, Burnley – Manchester United 6-1, Fulham – Ipswich 10-1, Leicester – Everton 2-0, Liverpool – Stoke 6-1, Nottingham Forest – Sheffield United 3-3, Sheffield Wednesday – Bolton 3-0, WBA – Tottenham 4-4, West Ham United – Blackburn Rovers 2-8 și Wolverhampton – Aston Villa 3-3.

De-a lungul timpului, au fost implicați în Boxing Day și fotbaliști români, unul dintre ei fiind Ionel Ganea, care a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre senzația pe care o avea când juca pe 26 decembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: