În acest an se împlinesc 18 ani de la decesul lui Nicolae Dobrin, fostul sportiv fiind considerat de mult voci din sportul românesc drept „cel mai mare fotbalist român din toate timpurile”. „Prințul din Trivale” a fost dorit de Real Madrid, la care a și jucat un meci, dar transferul a picat, iar Andrei Vochin dezvăluie care a fost motivul.
În cadrul „Oldies but Goldies”, Andrei Vochin a povestit că Nicolae Dobrin a fost dorit în 1972 de Real Madrid, după un meci disputat de FC Argeș în Cupa Campionilor. Președintele clubului spaniol, Santiago Bernabeu, a făcut o ofertă extrem de mare la acea vreme, însă Nicolae Ceaușescu a fost cel care s-a opus mutării. În cele din urmă, „Gâscanul” a evoluat într-un meci pentru „Los Blancos”, în 1979, dar și atunci nu a putut rămâne în capitala Spaniei.
„L-a dorit foarte mult Real Madrid pe Nicolae Dobrin. Este o poză din meciul de retragere al lui Gento, Dobrin nu a marcat, dar a fost cel mai bun de pe teren. Meciul acela s-a jucat împotriva unei echipe portugheze, Belenenses, în poarta căreia se afla tatăl lui Mourinho. La meciul acesta de gală, în poartă se află un anume Mourinho, care era tatăl actualului antrenor Jose Mourinho.
E o poză cu Dobrin alături de Eusebio la meciul acesta. FC Argeș avea un rând singur de echipament și purtau un set de echipament Adidas, care era făcut la Călărași. Au fost nevoiți la acel moment să joace și un amical cu Călărași, asta pentru a primi tricourile. Călărași, pe vremea aia, lucra pentru mari firme internaționale, așa cum se întâmplă și acum, doar că banii respectivi intrau în fondurile statului român.
Legătura dintre Real Madrid și Nicolae Dobrin a început în 1972, după ce câștigă primul titlu din istoria clubului. În cupele europene, în Liga Campionilor, FC Argeș cade cu Real Madrid. Real Madrid vine în Trivale, și nu vine oricum, vine însoțită de președintele ei, nimeni altul decât Santiago Bernabeu. Le-a fost președinte între 1943-1978, când a murit.
În ’72, omul vine la Pitești, Dobrin joacă senzațional în meciul respectiv, atrage atenția. Bernabeu avansează o ofertă uluitoare pentru vremea respectivă, anume 2 milioane de dolari. 2 milioane de dolari în 1972 cred că însemnau vreo 200 de milioane de dolari din ziua de astăzi. Mai mult decât atât, pentru că meciul s-a jucat ziua, pentru că stadionul nu avea nocturnă, a zis că ‘Plătește 2 milioane plus instalația de nocturnă’.
Evident că toate deciziile la vremea respectivă erau luate de o singură persoană, iar aceea era Nicolae Ceaușescu. Nici nu a vrut să audă de așa ceva, spune că ‘Nu e cazul de acest transfer’, Santiago Bernabeu, ca un om de afaceri, înțelege că e oferta prea mică, iar atunci spune ‘Ok, am înțeles, o să vin eu în România’. Revine în România, cere o întâlnire chiar cu Nicolae Ceaușescu în care mărește oferta de la 2, la 4 milioane de dolari la vremea respectivă.
Realitatea era aceea că Nicolae Ceaușescu avea acea regulă impusă, anume că fotbaliștii care erau încă în putere nu aveau voie să părăsească țara, pentru că ei trebuiau să bucure poporul și să creeze plus valoare sportului românesc. Asta era situația. Când aveau în jur de 30 de ani era jucătorii lăsați să plece, după ce-și îndeplineau treaba, dar noi vorbim de 1972, când Dobrin era în floarea vârstei fotbalistice la 25 de ani.
Bernabeu nu se lasă nici atunci, iar cu ocazia acestui meci de retragere îl atrage acolo, el sperând că jucătorul va veni cu familia, însă autoritățile române nu permiteau românilor care plecau din țară să plece cu toată familia, pentru că mulți nu se mai întorceau.
Pleacă singur, fără Gica, iar acolo, după meciul respectiv, iar i se pune în față un contract, încearcă să-l ademenească. El întreabă ‘Când îi vine soția, cum va face’, iar ei îi spun că ‘O să o aducă și pe ea’. Când a văzut că lucrurile nu sunt clare, a decis să se întoarcă”, a povestit Andrei Vochin.