News

Poziția ASF în perioada epidemiei de COVID-19: “Am relaxat limitele de investiţii în titluri de stat pentru fondurile de pensii private”

25.03.2020 | 08:27
Pozitia ASF in perioada epidemiei de COVID19 Am relaxat limitele de investitii in titluri de stat pentru fondurile de pensii private
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus care afectează întreaga planetă are deja efecte negative asupra marilor economii mondiale. Nici România, un stat cu o economie nu foarte solidă, nu va scăpa de probleme, apreciază specialiștii.

Poziția ASF în perioada epidemiei de COVID-19: “Am relaxat limitele de investiţii în titluri de stat pentru fondurile de pensii private”

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Armeanu, avertizează că pandemia de COVID-19 va afecta creșterea economică pe termen scurt, prin reducerea generalizată a investiţiilor şi a producţiei de bunuri si servicii.

ADVERTISEMENT

În tot acest context sumbru, întreprinderile din țară vor fi nevoie să-şi reducă semnificativ activitatea. Armeanu anticipează faptul că această criză va genera un adevărat val de șoc pentru afaceri, gospodării și piețele financiare, dar măsurile luate de statele afectate, inclusiv de România vor permite o revenire rapidă atunci când pandemia se va sfârși.

”Pandemia COVID-19 afectează creșterea economică pe termen scurt, prin reducerea generalizată a investițiilor și a producției de bunuri si servicii, ceea ce forțează întreprinderile să-și reducă semnificativ activitatea.

ADVERTISEMENT

Mai mult, efectele pandemiei acționează simetric atât pe partea de cerere cât și pe partea de ofertă, ceea ce va alimenta spirala de scădere a activității economice, conducând spre o posibilă recesiune.

Pandemia generează un val de șoc pentru afaceri, gospodării și piețe financiare, rezultând o perturbare serioasă a funcționării acestora.

ADVERTISEMENT

În acest timp majoritatea statelor, inclusiv România, au decis să elaboreze diferite scheme de sprijin pentru întreprinderile aflate în dificultate, cât și pentru salariații care își pierd temporar slujbele, fiind pregătite să injecteze fonduri în economie sau să acorde garanții, astfel încât odată cu sfârșitul pandemiei, economia să își revină într-un timp cât mai scurt, în caz contrar costurile globale fiind greu de dimensionat”, spune Armeanu pentru money.ro.

ASF: ”Fondurile de pensii pot investi în titluri de stat peste pragul anterior de 70%”

Oficialul ASF spune că fondurile de pensii pot investi în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor sau de state membre UE într-un procent mai mare de 70%, modificarea limitei fiind una temporară pe o perioadă de 1 an, a anunţat astăzi vicepreşedintele ASF, Dan Armeanu.

ADVERTISEMENT

”Luând în considerare scăderile ample şi volatilităţile crescute ale pieţelor de capital, precum şi necesitatea de a proteja activele participanţilor la fondurile de pensii private de fluctuaţii mari de preţ ale instrumentelor de capital, A.S.F. a hotărât să ofere posibilitatea administratorilor de pensii private de a investi în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice sau de state membre ale UE sau aparţinând Spaţiului Economic European, într-un procent mai mare de 70%, modificarea limitei fiind una temporară pe o perioadă de 1 an”, a mai spus Armeanu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: