News

Poziția AUR față de Holocaust devine dosar penal. George Simion va fi audiat de Parchetul General

Procurorii Parchetului de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au deschis un dosar penal privind comunicatul de presă emis de AUR în legătură cu predarea Holocaustului în școli.
10.01.2022 | 18:02
Pozitia AUR fata de Holocaust devine dosar penal George Simion va fi audiat de Parchetul General
ADVERTISEMENT

“La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR”, au transmis procurorii.

Din același comunicat de presă aflăm faptul că acest dosar a fost deschis in rem, vizând doar fapta, și vizează realizarea infracțiunilor prevăzute de Ordonanța de Urgență 31/2002, articolul 6, alineatul 1.

ADVERTISEMENT

Această prevedere legală vizează infracțiunea de minimalizare în spațiul public a evenimentelor legate de Holocaust sau de efectele pe care acesta le-a avut.

George Simion va fi chemat la audieri

În urma deschiderii dosarului pe tema comunicatului de presă, procurorii au început o serie de anchete și de audieri. Informațiile din acest moment indică faptul că George Simion, unul dintre președinții AUR, urmează să fie chemat săptămâna viitoare la Parchet.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe pagina sa personală de Facebook, George Simion a reacționat la ultimele evoluții în cazul dosarului deschis pe baza declarațiilor asumate de către partidul său.

Simion se întreabă în mesajul său dacă sesizarea din oficiu a Parchetului pe tema comunicatului AUR nu reprezintă o coincidență cu acuzațiile aduse la adresa fraților Muraru.

ADVERTISEMENT

Co-președintele AUR i-a acuzat pe Alexandru și Andrei Muraru de activități de legionare. Trebuie precizat faptul că Alexandru Muraru, reprezentant al guvernului pentru combaterea antisemitismului, a fost cel care a susținut în spațiul public scoaterea în afara legii a Alianței pentru Unirea Românilor.

Comunicatul care a dus la deschiderea unui dosar penal

Procurorii de pe lângă Parchetului de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție explică faptul că au deschis acest dosar penal pornind de la o serie de declarații făcute de către AUR într-un comunicat de presă din 3 ianuarie pe tema situației învățământului românesc.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestui comunicat, AUR a solicitat ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, includerea Istoriei, Limbii Române și a Limbii Engleze pe lista disciplinelor școlare pentru care urmează să se organizeze olimpiade în 2022.

Reprezentanții AUR au susținut că teme “minore” ca Holocaustul sau educația sexuală fac parte dintr-un efort de subminare a educației românești. De asemenea, aceștia au susținut că sistemul educațional ar trebui să se concentreze pe Limba Româna, științele exacte și istorie pentru formarea noilor generații.

ADVERTISEMENT