News

Poziția lui Cătălin Predoiu în Guvern, tot mai șubredă. PSD ar urma să ceară demisia ministrului justiției

Gafele făcute de Cătălin Predoiu în ultimele zile l-ar putea costa poziția în Guvern. PSD ar putea cere, în ședința Coaliției de miercuri, demisia ministrului justiției.
31.01.2023 | 23:21
Pozitia lui Catalin Predoiu in Guvern tot mai subreda PSD ar urma sa ceara demisia ministrului justitiei
Ședință importantă a Coaliției. PSD ar putea cere demisia lui Cătălin Predoiu de la Ministerul Justiției. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 1 februarie, liderii coaliției PNL-PSD-UDMR se întrunesc într-o ședință extrem de importantă. Pe ordinea de zi a evenimentului s-ar putea afla un subiect extrem de sensibil în această perioadă: situația ministrului Cătălin Predoiu.

Ședință importantă a Coaliției. PSD ar putea cere demisia lui Cătălin Predoiu de la Ministerul Justiției

Cele mai noi informații legate de ședința Coaliției de guvernare indică faptul că liderii social-democrați vor aduce în discuție cazul Predoiu.

ADVERTISEMENT

PSD ar dori să ceară explicații premierului și ministrului în legătură cu declarațiile făcute de titularul de la Justiție despre ”achitarea” soțului fostei șefe DIICOT, Dan Hosu.

Conform Știrile ProTV, lui Predoiu i s-ar putea cere chiar demisia. Pe lângă subiectul legat de soțul fostei șefe DIICOT, social-democrații sunt nemulțumiți de faptul că Predoiu a refuzat, până în prezent, să înceapă procesul de recalculare a pensiilor speciale ale magistraților.

ADVERTISEMENT

Ce gafă a comis Cătălin Predoiu

Pe 18 ianuarie 2023, într-o emisiune la Europa FM, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a declarat despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu că ştie din ”surse neoficiale” că acesta a fost achitat. Problema e că sentința definitivă nu s-a dat, ci urmează a fi dată pe 7 februarie.

La o zi după această gafă impardonabilă, Predoiu a transmis că a comis o ”eroare fără intenţie”.

ADVERTISEMENT

”Miercuri (n.r. 18 ianuarie), în cadrul emisiunii Piaţa Victoriei, difuzată de postul ‘Europa FM’, am făcut o afirmaţie eronată pe care doresc să o corectez, de asemenea, public. În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soţul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.

Eroarea comisă a fost fără intenţie, de bună credinţă am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informaţia pe care o aveam din surse neoficiale”, a scris Predoiu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Declarațiile ministrului Justiției nu au rămas însă fără ecou în spațiul public. Au existat numeroase reacții venite, în special din partea societății civile.

Chiar marți, 31 ianuarie, Asociația de procurori Inițiativa pentru Justiție (AIJ) i-a cerut demisia ministrului justiției, Cătălin Predoiu (PNL).

”(…) având în vedere prejudiciul adus de domnul Cătălin Predoiu imaginii justiției, îi solicităm acestuia ca, într-un gest de onoare, să își prezinte demisia din funcția de ministru al Justiției.

De asemenea, solicităm respectarea independenței justiției de către toți membrii clasei politice și, ca o minimă dovadă în sensul că la nivelul puterii politice se dorește descurajarea practicilor de amestec în justiție, luarea de măsuri pentru îndepărtarea din funcțiile politice de decizie în domeniul justiției a oricăror persoane care, prin acțiunile lor, contribuie la decredibilizarea justiției și subminarea independenței sale”, precizează cei de la AIJ.

ADVERTISEMENT