News

Poziția OMS privind tratamentul cu dexametazonă împotriva Covid-19. Ce pacienți trebuie să primească medicamentul

18.06.2020 | 08:20
Pozitia OMS privind tratamentul cu dexametazona impotriva Covid19 Ce pacienti trebuie sa primeasca medicamentul
ADVERTISEMENT

OMS a luat poziție privind tratamentul cu dexametazona împotriva celor infectați cu Covid-19.

Prin vocea președintelui său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Organizația Mondială a Sănătății vine cu recomandări de ultim moment.

Forul mondial din Sănătate îndeamnă la precauție și spune că doar o parte dintre cei infectați ar trebui să primească tratamentul.

ADVERTISEMENT

Ce spune OMS despre tratamentul cu dexametazonă contra Covid-19

La începutul acestei săptămâni, rezultatele unor studii clinice din Marea Britanie au arătat că dexametazona, un medicament generic utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamaţia în boli precum artrita, a redus cu aproximativ o treime rata de deces dintre cei mai grave bolnavi de coronavirus internaţi la spital.

Pe acest subiect, preșdintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că cercetările au furnizat în cele din urmă mici speranțe în tratarea virusului, care a ucis peste 400.000 de oameni în întreaga lume şi a infectat peste 8 milioane, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

La rândul său, conducătorul programului de urgenţă al OMS, Mike Ryan, a afirmat că medicamentul trebuie utilizat numai în cazurile pacienților cu forme grave de Covid-19, care au nevoie urgentă de ajutor.

”Este deosebit de important în acest caz ca medicamentul să fie utilizat doar pentru pacienţii grav bolnavi şi în stare critică, care pot beneficia în mod clar de acest medicament”, a spus el la o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Dexametazona, rezultate bune în vindecarea pacienților ventilați

La scurt timp după studiile legate de utilitatea sa, steroidul a fost introdus în practica standard după ce s-a dovedit eficient la un pacient cu coronavirus care nu prezenta semne de recuperare cu alte tratamente. Cercetătorii implicaţi în studiul dexametazonei sugerează că medicamentul ar trebui să devină un tratament standard pentru pacienţii în stare gravă.

Până acum, pentru pacienţii ventilaţi mecanic s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ o treime, iar pentru pacienţii care necesită doar oxigen, decesele au fost reduse cu aproximativ o cincime, conform descoperirilor preliminare împărtăşite cu OMS.

ADVERTISEMENT

“Acesta este primul tratament care se arată reducerea mortalităţii la pacienţii cu COVID-19 care necesită oxigen sau ventilaţie”, a spus șeful OMS, în această săptămână.

”OMS va coordona o metaanaliză pentru a spori înţelegerea generală a acestui tratament. ÎRecomandările clinice ale OMS vor fi actualizate pentru a reflecta cum şi când să fie utilizat medicamentul pentru tratarea COVID-19”, a adăugat Organizația.

ADVERTISEMENT