PPU-SL, anunț ferm despre Justiție. Ce planuri au umaniștii după alegerile parlamentare

Claudiu Ilie   
în HotNews
04/12/2020, 11:27
PPU-SL, anunț ferm despre Justiție. Ce planuri au umaniștii după alegerile parlamentare
Umaniștii vor să reformeze Justiția. Sursa foto - facebook

PPU-SL a făcut un anunț ferm despre Justiție și planurile pe care umaniștii le au în cazul în care ajung la guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

Aceștia au explicat că independența și credibilitatea sistemului de justiție sunt indispensabile unui stat de drept. În vederea asigurării unei funcționări optime a actului de justiție în România, umaniștii spun că au mai multe propuneri.

În primul rând alegerea magistraților de rang înalt, prin vot direct, de comunitățile în slujba cărora lucrează. În acest mod, se va înlătura posibilitatea apariției unor presiuni politice directe sau indirecte asupra deciziilor judecătorești.

PPU-SL, anunț ferm despre Justiție

De asemenea, umaniștii vor consolidarea independenței magistraților care nu vor mai răspunde decât în fața cetățenilor care i-au investit.

Umaniștii vor revenirea la sistemul Curților cu jurați, care a mai funcționat în România, fiind reglementat, inițial, în Constituția din 1864 și eliminat în 1938, în timpul dictaturii regale (tocmai pentru a permite presiunile politicului asupra justiției).

PPU-SL a explicat că aceste Curți cu jurați sunt folosite și în prezent, în cadrul unor democrații consacrate precum Franța, Belgia, Austria sau Statele Unite ale Americii.

„Fără a înlocui integral sistemul fără jurați, acestea funcționează, spre exemplu, în materie penală în cazurile cu o gravitate ridicată și și-au dovedit constant utilitatea”, au notat reprezentanții partidului.

Așadar, pe lângă eliminarea suspiciunilor referitoare la apariția unor erori judiciare determinate de intervenții asupra magistraților, umaniștii consideră că o reformă a justiției pe principiile enunțate ar asigura o implicare nemijlocită a cetățeanului, ar restabili încrederea în actul de justiție, ar reface legătura dintre justițiabil și autoritatea judecătorească.

„O justiție independentă și transparentă, din care s-au eliminat vulnerabilitățile create de orice dependență de politică sau alte structuri obscure, este fundamentul pe care se poate construi o societate echilibrată și prosperă”, au mai zis cei din PPU-SL

Închide ×