News

Cum a ajuns partidul lui Dan Voiculescu să se aboneze la banii statului, cu un scor de doar 1% la alegeri. PPU-SL va primi legal o sumă importantă

PPU-SL, formațiunea politică fondată de Dan Voiculescu, va primi peste un milion de lei de la stat printr-o derogare de la Legea partidelor propusă chiar de parlamentarii săi.
27.12.2021 | 10:07
Cum a ajuns partidul lui Dan Voiculescu sa se aboneze la banii statului cu un scor de doar 1 la alegeri PPUSL va primi legal o suma importanta
Partidul lui Dan Voiculescu va primi peste un milion de lei de la stat, deși a obținut 1% la ultimele alegeri. Foto; Hepta
ADVERTISEMENT

Partidul fondat de Dan Voiculescu va primi de la stat o sumă de bani importantă, după ce a fost adoptată o derogare de la Legea partidelor, deși la alegeri a luat un scor de 1%.

Partidul lui Dan Voiculescu va primi peste un milion de lei de la stat, deși a obținut 1% la ultimele alegeri

Ceea ce este chiar mai interesant de atât este că derogarea a fost propusă chiar de cei patru parlamentari ai partidului format de Dan Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost acceptat de majoritatea parlamentară, astfel că PPU-SL va primi în 2022 nu mai puțin de un milion de lei.

Acest lucru se va întâmpla în condițiile în care PPU-SL a obține procente similare, de 1%, la alegerile din 2020.

ADVERTISEMENT

Cât a obținut PPU-SL la ultimele alegeri

Mai precis, formațiunea a obținut 1% la Camera Deputaţilor şi 1,19% la Senat.

Era nevoie de un prag de 5% pentru ca PPU-SL să intre în Parlament și în consecință să primească subvențiile desemnate partidelor.

Dar iată că acum nu mai este nevoie de acest prag.

Mai trebuie precizat și faptul că, în 2022, subvențiile care vor fi acordate partidelor politice sunt în valoare de 234 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Ce arată propunerea celor patru parlamentari ai PPU-SL

Propunerea de la PPU-SL arată că subvenția partidelor, începând de la anul, va fi proporțională cu numărul parlamentarilor și a celor înscriși în partide politice, la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021.

Această prevedere vizează un singur partid, anume PPU-SL, deoarece toate celelalte formațiuni politice aveau peste pragul de 5% necesar pentru a primi subvenții de la stat.

ADVERTISEMENT

„În anul 2022, subvenţia împărţită unui partid politic va fi proporţională cu raportul dintre numărul parlamentarilor înscrişi în acesta şi afiliaţi unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021 şi numărul total al parlamentarilor înscrişi în partide politice şi afiliaţi grupurilor parlamentare, cu excepţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021, conform informaţiilor furnizate de secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului”, este amendamentul care a fost acceptat de coaliția de la guvernare.

Cei patru parlamentari ai PPU-SL sunt: Steluţa Cătăniciu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Vlad Popescu-Piedone şi Loredana Predescu.

ADVERTISEMENT