News

Practici ilegale la 11 bănci din România. ANPC a găsit probleme la modul în care erau calculate ratele românilor

Au fost descoperite practici ilegale la 11 bănci din România, în urma unor controale desfășurate de ANPC. Modul în care erau calculate ratele românilor, principala problemă
16.05.2023 | 13:25
Practici ilegale la 11 banci din Romania ANPC a gasit probleme la modul in care erau calculate ratele romanilor
ANPC a găsit probleme la modul în care erau calculate ratele românilor Colaj: Fanatik.ro/ Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Au fost controale desfășurate de ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) la mai multe bănci din România, privind modul în care instituțiile bancare au încheiat contractele pe termen mediu și lung cu persoanele fizice.

Modul în care erau calculate ratele românilor, principala problemă

Anunțul referitor la verificările care au avut loc la bănci a fost făcut chiar de către directorul general al ANPC, Paul Anghel. Totodată, instituția a transmis un comunicat de presă în care se precizează ce nereguli au fost descoperite cu prilejul acestor acțiuni.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, controalele au fost făcute la 11 bănci din România, la care s-au descoperit nereguli, mai exact practici ilegale în ceea ce privește calculul ratelor. Potrivit ANPC, au fost găsite probleme la modul în care erau calculate ratele românilor.

„Până în acest moment, au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care #ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă”, se arată în comunicatul transmis de ANPC.

ADVERTISEMENT

Care sunt băncile amendate de ANPC

Prin urmare, în urma acestor practici ilegale, românii plăteau preponderent dobândă, așa cum arată ANPC. În urma verificărilor au fost date amenzi de 550.000 de lei, iar cele 11 bănci vizate sunt următoarele: BCR, Patria Bank, BRD Groupe Societe Generale, Unicredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Alpha Bank, ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank.

Totodată, comisarii ANPC au recomandat instituțiilor bancare vizate să fie emise grafice noi de rambursare pentru românii care au credite în curs, dar și pentru cei care doresc să acceseze un credit în viitor, propunând ca „principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.”, arată ANPC.

ADVERTISEMENT

„Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător”, au adăugat reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Horia Constantinescu: „Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume”

Horia Constantinescu, președintele ANPC, susține că foarte mulți români au devenit, în cazul de față, „susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși” și că din această cauză foarte mulți consumatori au ajuns să treacă prin drame financiare. Președinele ANPC adaugă faptul că, băncile par să aibă anumite interese de grup.

ADVERTISEMENT

Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânşii o analiză a întregii situații. Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume”, susține Horia Constantinescu, potrivit Digi24.ro.

ADVERTISEMENT
Tags:
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Un nou scandal tip
Un nou scandal tip "sextape" în fotbal: interzis la echipa națională, după ce și-ar fi filmat prietena pe ascuns
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi...
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi s-a mutat din România! Detalii de ultimă oră
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
A MURIT VIOREL Stegaru?! Şoc cu fostul soţ al Vulpiței: Să-i fie țărâna...
A MURIT VIOREL Stegaru?! Şoc cu fostul soţ al Vulpiței: Să-i fie țărâna ușoară
Viața lui Dorian Popa s-a întors pe dos. A ajuns să se blesteme
Viața lui Dorian Popa s-a întors pe dos. A ajuns să se blesteme
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română