News

Praful saharian va ajunge din nou în România. Care vor fi zonele afectate

Un nou val de praf saharian va traversa România în perioada următoare. ANM a transmis un avertisment cu zonele care vor fi vizate
25.06.2024 | 13:34
Praful saharian va ajunge din nou in Romania Care vor fi zonele afectate
România este lovită de praf saharian din nou. În ce zone se va depune cel mai mult. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O cantitate de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge deasupra teritoriului României începând de miercuri, iar consecințele pot fi observate în regiunile vestice ale țării în perioadele în care va ploua.

Praful saharian lovește din nou România

Administrația Națională de Meteorologie anunță că masa de aer cu praf saharian se va retrage din țara noastră până joi seară. Persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, sunt cele mai vulnerabile în fața acestui fenomen.

ADVERTISEMENT

Vânturile predominante din sud favorizează avansul unei mase de aer încărcate cu particule de praf provenit din Sahara către sud-estul Europei și deasupra României.

„În perioada 26 iunie, ora 3 – 27 iunie, ora 21, circulaţia aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua”, a spus marţi ANM într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Cine este cel mai afectat

Persoanele afectate cel mai mult de această situație sunt cele care suferă de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul și bronșita, conform managerului Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler. Ea a subliniat că masca de protecție nu reprezintă o soluție eficientă în acest caz.

„Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări.

ADVERTISEMENT

Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic. Masca nu e o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru.”, a spus Beatrice Mahler, potrivit Digi24.

România a fost lovită de un val și în weekendul precedent

În zilele recente, o masă densă de praf provenit din Sahara a acoperit o mare parte din Europa Centrală și de Sud. Vineri, 21 iunie, au fost înregistrate depuneri de particule în Italia, Slovenia și Croația.

ADVERTISEMENT

Aceste particule dense de praf suspendat din norul contaminat au provocat dificultăți respiratorii semnificative în regiunile afectate, locuitorii raportând un disconfort accentuat.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un comunicat precizând că o masă de praf saharian va acoperi România începând de sâmbătă la prânz și până în a doua parte a zilei de luni. Norul se va deplasa din direcția vest-nord-vest către est-sud-est.

În jumătatea de nord a țării, zonele sunt sub avertismente de cod portocaliu și galben pentru furtuni și ploi abundente, unde va fi observată o depunere mai semnificativă a prafului saharian.

ADVERTISEMENT