Există o tradiție conform căreia, în fiecare an, pe 1 sau 2 ianuarie se mănâncă prăjitura grecească Vasilopitta. Aceasta nu doar că este delicioasă, dar se spune că aduce și noroc în casă.
Pentru toți creștinii ortodocși, Sfântul Vasile, sărbătorit pe 1 ianuarie, este unul foarte important. Și pe lângă tradițiile și obiceiurile pe care le cunoaștem cu toții, există și obiceiul consumului unei prăjituri pe 1 și 2 ianuarie.
Este vorba despre Vassilopita sau plăcinta Sfântului Vasile, închinată acestui sfânt și gătită după o rețetă originară din Grecia. Se spune că aduce mult noroc în casa celui care o mănâncă la început de an.
În plus, este delicioasă și are o aromă deosebită. Astfel că, dacă vrei să o încerci, fie pentru că ești curios dacă este atât de bună sau pentru superstiție, poți încerca următoarea rețetă.
Pentru blat, vei avea nevoie de 375 g unt, 600 g zahăr, 6 ouă, coaja a 2 portocale, 1/2 cană suc de portocale, 200 g iaurt grecesc, 1 lingurita esență de vanilie, 750 g făină albă, cernută.
În plus, mai sunt necesare: praf de copt, un praf de sare și un bănuț învelit în hârtie de copt. De asemenea, pentru glazură îți trebuie: 450 g zahăr pudră, 5 linguri de apă fierbinte sau lapte, 2 linguri esență de vanilie.
Pentru început, gălbenușurile se separă de albușuri. Acestea din urmă se bat spună, cu un praf de sare, până când amestecul devine asemănător cu cel folosit pentru bezele.
Separat, untul și zahărul se bat pentru 20 de minute, până când amestecul devine cremos, precum frișca. În acest punct, se pun și gălbenușurile, pe rând, amestecând continuu.
Ulterior, în rețeta de Vasilopitta se adaugă sucul de portocale, extractul de vanilie, coaja de portocală, iaurtul și se încorporează. Se toarnă peste 1/3 din făina cernută, praful de copt, se amestecă cu o spatulă se încorporează 1/3 din spuma de albușuri, folosind mișcări circulare de jos în sus.
Procesul se repetă până când toate ingredientele sunt încorporate. Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Dacă este acesta este unul cu ventilator, se setează temperatura la 180°C.
Un pas important este ascunderea bănuțului în prăjitură înainte de a fi gătită. Se coace într-o formă rotundă, antiaderentă, de aproximativ 30-35 cm în diametru. Se lasă în cuptor timp de o oră, până când este uniformă și trece testul cu scobitoarea.
Cuptorul nu trebuie deschis timp pentru jumătate de oră, altfel blatul nu va crește. De asemenea, se lasă la răcit complet, timp în care se pregătește și glazura pentru desert.
Se amestecă toate ingredientele într-un vas, cu o spatulă, până când glazura are consistența unui lipici și este netedă. Se pune apoi peste blatul rece și Vasilopitta este gata de servit.