Fotbal intern

Precedentul care o poate face pe CFR Cluj campioana României! UEFA i-a dat titlul lui Partizan Belgrad în 1999

16.03.2020 | 15:44
Precedentul care o poate face pe CFR Cluj campioana Romaniei UEFA ia dat titlul lui Partizan Belgrad in 1999
ADVERTISEMENT

Fotbalul european este blocat din cauza pandemiei de coronavirus, iar cluburile încă nu ştiu cum va arăta viitorul. Marţi, UEFA va anunţa ce decizii va lua, pe lista scenariilor fiind şi amânarea Campionatului European din vară, dar şi “înghţarea” campionatelor. Pe lista de priorităţi se afla şi viitorul ligilor, printre care se află şi România, iar CFR Cluj poate fi ajutată de un precedent, petrecut în sezonul 1998-1999, şi să fie din nou campioana României.

CFR Cluj poate fi ajutată de precedentul UEFA şi să devină campioana României

CFR Cluj aşteaptă cu înfriguarare decizia UEFA de marţi, care o poate apropia de al treilea titlu consecutiv de campioană a României. FANATIK a analizat deciziile luate de forul continental în situaţii de urgenţă, când campionatul a fost “îngheţat”, şi există un singur precedent când titlul a fost acordat din oficiu.

ADVERTISEMENT

Pentru asta trebuie să ne întoarcem în timp, în sezonul 1998-1999. După 24 de etape scurse din prima ligă a Iugoslaviei, Partizan Belgrad era pe primul loc în campionat, însă competiţia a fost amânată şi apoi “îngheţată” din cauza bombardamentelor NATO.

Lennart Johansson, preşedintele UEFA de atunci, a decis ca Iugoslavia să aleagă modul în care va arăta ierarhia finală. Astfel, cu largul concurs al forului continental, Partizan Belgrad a câştigat titlul, fiind echipa care se afla pe primul loc după 24 de etape, zece runde înainte de finalul sezonului.

ADVERTISEMENT

LPF a explicat pentru FANATIK care sunt scenariile luate în calcul acum

Justin Ştefan, secretarul general al LPF, a explicat pentru FANATIK care sunt scenariile luate în calcul acum, mai ales că pandemia de coronavirus pare să nu se apropie prea curând de final. Oficialul Ligii a susţinut că varianta luată în calcul este terminarea sezonului pe teren.

“Primul scenariu este să terminăm sezonul, chiar dacă reluăm meciurile mai târziu. Acest lucru va depinde foarte mult și de Campionatul European. Dacă UEFA îl amână sau ne permite să jucăm în același timp cu turneul final, e OK.

ADVERTISEMENT

Mai sunt 8 etape de play-off. Într-o lună le terminăm, dacă jucăm și intermediare. Mai e posibilitatea să se amâne și începerea cupelor europene. Primul tur preliminar e azi fixat pentru 7-9 iulie. Dacă reluăm competiția în mai, e timp suficient. Play-out-ul mai are 12 etape. Îl putem prelungi și în iulie, în ultimă instanță, dacă nu se poate altfel”, a declarat Justin Ştefan pentru FANATIK.

Care sunt echipele care ar reprezenta România în cupele europene dacă prima ligă ar fi “îngheţată”

Sorin Cârţu, preşedintele Universităţii Craiova, a susţinut că cea mai bună variantă ar fi ierarhia finală să fie stabilită în funcţie de clasamentul final al sezonului regulat. Cel mai probabil, dacă o astfel de măsură drastică va fi luată, echipele calificate în cupele europene vor fi stabilite după clasamentul de la finalul etapei a 2-a din play-off.

ADVERTISEMENT

Astfel, CFR Cluj ar câştiga titlul şi ar merge în turul 1 preliminar al Ligii Campionilor. FCSB, U Craiova şi Astra Giurgiu s-ar califica în turul 1 preliminat din Europa League. Chiar dacă sunt pe locul 4, care nu duce în cupele europene, giurgiuvenii ar face pasul spre cupele europene din moment ce nici Cupa României nu s-ar mai disputa în cazul “îngheţării” competiţiei interne.

ADVERTISEMENT
Tags: