News

Precizări importante după moartea lui Bogdan Stanoevici. Ce s-ar fi întâmplat când a fost intubat

12.01.2021 | 17:16
Precizari importante dupa moartea lui Bogdan Stanoevici Ce sar fi intamplat cand a fost intubat
Intubarea și ventilarea unui pacient sporesc riscul de infecții nosocomiale. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că procedura de intubare și ventilare a unui pacient aflat în stare gravă crește riscul de contaminare cu bacterii nosocomiale. Cu toate acestea, este singura modalitate prin care se poate evita decesul.

Explicațiile sale vin în contextul în care actorul Bogdan Stanoevici s-a stins din viață, marți dimineață, la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din București, după ce în luna noiembrie fusese diagnosticat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Este evident că intubarea și ventilarea unui pacient cresc riscul de infecții nosocomiale, pentru că funcția respiratorie fiziologică este afectată prin prezența unui tub la nivelul traheei și prin faptul că toată respirația este, dacă vreți, artificială”, a afirmat specialistul la B1 TV.

Explicațiile medicului Radu Țincu, după moartea actorului Bogdan Stanoevici

În momentul în care funcția respiratorie este atât de afectată încât nu mai poate asigura oxigenarea pacientului și s-au epuizat toate celelalte proceduri de oxigenare pe mască, de ventilație mecanică non-invazive, se recurge și la această procedură a intubației, pentru că, în absența ei, pacientul va deceda.

ADVERTISEMENT

Procedura intubării este o procedură salvatoare de viață. Faptul că un pacient are nevoie de intubare și ventilare mecanică, asta înseamnă că funcția pulmonară este atât de afectată încât este necesară suplimentarea, supleerea funcției respiratorii. Din acest punct de vedere, un pacient care necesită intubație și ventilație mecanică are o stare gravă de sănătate”, a explicat medicul Radu Țincu.

În ceea ce privește prognosticul medicilor în astfel de cazuri, un factor extrem de important este patologia pentru care pacientul ajunge să fie intubat. Dacă discutăm de coronavirus, discutăm de o gravă pneumonie virală bilaterală care afectează pacientul.

ADVERTISEMENT

S-a discutat foarte mult despre infecțiile nosocomiale asociate. Este evident că intubarea și ventilarea unui pacient crește riscul de infecții nosocomiale pentru că funcția respiratorie fiziologică este afectată prin prezența unui tub la nivelul traheei și prin faptul că toată respirația este, dacă vreți, artificială. Acesta este un aspect.

Al doilea aspect, faptul că pacientul a ajuns să fie intubat, asta înseamnă și traduce o stare generală foarte gravă, care afectează capacitatea imunitară a pacientului. Dacă discutăm de asocierea cu coronavirusul, care este o boală infecțioasă virală, ea produce un dezechilibru imun.

ADVERTISEMENT

Sistemul imunitar luptă împotriva virusului și lasă loc, dă posibilitatea infectării cu alți germeni de altă categorie, cum ar fi bacteriile. Din acest punct de vedere, un pacient intubat, ventilat, în stare gravă, cu o infecție virală, are toate riscurile de a se contamina și cu infecții nosocomiale”, a mai spus medicul primar ATI de la Spitalul Floreasca.

ADVERTISEMENT