News

Predoiu, despre un Schengen cu drepturi depline pentru România. „Suntem relativ optimişti, dar lucrurile sunt în dinamică”

Predoiu, despre stadiul intrării României în spațiul Schengen. „Realităţile diplomatice ale dosarului sunt bune în acest moment”
11.07.2024 | 16:05
Predoiu despre un Schengen cu drepturi depline pentru Romania Suntem relativ optimisti dar lucrurile sunt in dinamica
Cătălin Predoiu se declară „relativ optimist” cu privire la calendarul intrării României în spațiul european de liberă circulație / Foto: Facebook, Cătălin Predoiu
ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a făcut joi, precizări privind stadiul integrării României cu drepturi depline în spațiul Schengen. Predoiu, care a spus că țara noastră trebuie să fie „demult” în spațiul european de liberă circulație, a spus că „nu există o dată precisă” când vor fi eliminate și frontierele terestre.

„Criteriile au fost îndeplinite demult”

Cătălin Predoiu a spus că România a îndeplinit demult criteriile de aderare la spațiul european de liberă circulație, deci trebuia să fie acum membru Schengen cu drepturi depline, nu numai în privința frontierelor aeriene și maritime, dar că eforturile diplomatice continuă pe toate liniile pentru atingerea acestui obiectiv.

ADVERTISEMENT

„România trebuia să intre demult în spaţiul Schengen. Nu există o dată precisă, din păcate, stipulată în tratate, ci există criterii care au fost stipulate. Criteriile au fost îndeplinite demult. După cum ştiţi, anul trecut a existat o decizie privind frontierele aeriene şi maritime şi anul acesta depunem eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul de Externe şi la alte instituţii de a reuşi ca în acest an să ne atingem acest obiectiv”, a spus Cătălin Predoiu, întrebat fiind când va intra România în Schengen și cu frontierele terestre.

„România în ultimele 12 luni a scăzut migrația ilegală cu 72%”

Ministrul de Interne a precizat că eforturile României se concentrează pe reducerea migrației ilegale, la acest capitlo țara noastră având importante realizări. „România în ultimele 12 luni a scăzut migrația ilegală cu 72%. Este din punct de vedere al migrației ilegale una dintre cele mai sigure țări din UE. Este un exemplu de bună practică și este baza demersului nostru diplomatic”, a subliniat ministrul.

ADVERTISEMENT

În pofida eforturilor de la București, intrarea României cu drepturi depline în spațiul Schengen se va lua, „conform tratatelor, cu unanimitate”, a spus Predoiu. „România este, din punct de vedere al migraţiei legale, una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană. În mod repetat şi deschis, în Consiliul JAI se recunoaşte acest lucru şi, de ce nu, este dat chiar exemplul cazul ţării noastre, de bună practică în privinţa combaterii migraţiei ilegale şi cooperării la frontiere cu toţi vecinii. Şi nu numai cu vecinii, avem o cooperare directă şi cu Austria pe această zonă. Asta este, dacă vreţi, baza demersului nostru diplomatic, pentru că doar pe vorbe e greu de făcut un progres. Trebuie să-l susţinem şi cu fapte şi noi o facem”, a spus ministrul de Interne.

„E un dosar într-o permanentă analiză”

Cătălin Predoiu a precizat și că, la toamnă, dosarul privind aderarea României la spațiul Schengen va fi pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). „Dacă vreţi să vorbim de realităţile diplomatice ale dosarului, ele sunt bune în acest moment şi au fost construite să fie bune şi sunt pe o direcţie bună. Deci suntem relativ optimişti cu privire la acest subiect, dar lucrurile sunt în dinamică. Există un pact nou privind migraţia şi azilul. Toată lumea trebuie să-l aplice acum”, a explicat Predoiu.

ADVERTISEMENT

„ Există o evaluare permanentă şi o monitorizare a acestui pact. Există o monitorizare permanentă cu privire la modul în care România şi Bulgaria aplică decizia din decembrie anul trecut cu privire la frontierele aeriene şi maritime. Deci e un progres, e o dinamică, e un dosar într-o permanentă analiză. La momentul la care vorbim, stăm bine, ca să spun aşa, dar să vedem în lunile următoare care va fi decizia”, a adăugat ministrul de Interne.

Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul 
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul "Beach, Please!"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Doliu la Hollywood. A murit idolul unei generații
Doliu la Hollywood. A murit idolul unei generații
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația