News

Prefecții, zero oameni noi în politică! Florin Cîțu a semnat pentru nume cu ștaif în partide

08.03.2021 | 11:57
Prefectii zero oameni noi in politica Florin Citu a semnat pentru nume cu staif in partide
ADVERTISEMENT

Numirea celor 36 de prefecți în România a adus zero oameni noi în politică! Deși s-a bătut monedă multă pe schimbarea unor cadre, prea puține au fost partidele și județele unde alte nume și-au făcut apariția pe scenă. În rest, la o atentă documentare, am descoperit că mulți dintre ei reprezintă, de fapt, politicieni cu trecut și încrengături serioase în domeniu. 

De exemplu, Albu Nicolae, prefect de Alba. Soția lui, Mihaela Albu a ocupat și ea această funcție, doar că a făcut-o în timpul guvernării Cioloș. Mai mult de atât, și el a mai fost prefect peste Alba.

ADVERTISEMENT

Mateescu Emilia a preluat funcția de prefect în Argeș,  însă despre ea s-a spus că nu este la prima încercare de a ajunge într-o instituție publică. În urmă cu 5 ani, aceasta ar fi participat la un concurs pentru funcția de secretar al județului Argeș, unde a obținut doar nota 5,50.

Prefecții, zero oameni noi în politică!

Guvernul a numit mai mulți prefecți și subprefecți din tot arcul guvernamental. Astfel, cei de la USR au primit prefecții din 9 județe și subprefecți în 21 de județe. În județul Bacău a fost numit avocatul Ioan Bulai, nimeni altul decât fostul șef de cabinet al primarului, Lucian Viziteu.

ADVERTISEMENT

Considerat omul lui Ilie Bolojan, Dumitru Ţiplea, în vârstă de 46 de ani, este noul prefect al judeţului Bihor. Bine, noul e mult spus, având în vedere că liberalul a mai ocupat această funcție și la propunerea premierului Ludovic Orban în 2019.

Sursa foto – facebook

Dolha Nechita-Stelian a mers pe aceleași coordonate – și el a mai fost prefect în Bistrița doar că s-a intersectat într-o altă modalitate cu Ludovic Orban. S-a spus despre fostul premier că ar fi transmis presei detalii picante din interiorul partidului, dar, în cele din urmă, s-a constatat că cel care a făcut-o era Dolha Stelian care nu a ezitat și a înregistrat o ceartă a liberalilor.

ADVERTISEMENT

Rămânem la PNL unde descoperim că Dan Nechifor, noul prefect de Botoșani, este un nume familiarizat cu funcția. Una pe care, surpriză sau nu, o mai ocupase și în guvernul Orban.

Reconfirmări în funcție și readuceri în prim plan

Văsii Mihai-Cătălin a ajuns prefect la Brașov după ce presa a scris că ar fi prieten bun cu Mihai Veștea, secretar de stat și unul dintre cei mai bogați politicieni.

ADVERTISEMENT

Liberalii au pierdut postul de prefect al județului Brăila în cadrul negocierilor din coaliția guvernamentală, acesta revenind Alianței USR-Plus. Reamintim faptul că prefecții sunt demnitari și pot fi membri de partid, potrivit unei decizii a actualului guvern. Așa că Nicușor Ciocan este vicepreședinte USR Brăila și a candidat pentru un mandat de senator la alegerile parlamentare din 2020.

Sursa foto – facebook

În ce îl privește pe Cristian Gâfu, acesta doar a fost reconfirmat oficial în funcţia de prefect al judeţului Caraş-Severin. Valentin Barba a fost răsplătit și el cu funcția de prefect al Călărașiului după ce, în trecut, a candidat pentru cea de șef al Consiliului Județean împotriva social democraților.

Coșa Silviu-Iulian nu este nici el un nume nou în politica românească. Acesta a mai ocupat funcția de prefect al Constanței și la finalul anului 2020.

Politicieni „noi”, legături serioase cu cei vechi

Aurelian Popa este și el obișnuit cu biroul de prefect în Dâmbovița – a mai condus instituția preț de trei ani de zile până în 2008. Nicușor Roșca nu face altceva decât șă-și continue mandatul de prefect în Dolj, el fiind numit încă de anul trecut în post.

Inspectorul guvernamental Gabriel Aurelian Panaitescu a fost învestit în funcţia de prefect al judeţului Galaţi, propus de USR, şi revine pentru a treia oară în această demnitate publică.

Acesta a mai fost prefect al judeţului Galaţi în perioada mai 2008 – februarie 2009, octombrie 2016 – decembrie 2017, iar în perioada 2012 – 2014 a fost subprefect, în toate aceste funcţii fiind susţinut de PNL.

Sursa foto – facebook

Aneta Matei conduce județul Giurgiu din partea PNL. Toate bune și frumoase dacă nu am băga în seamă faptul că aceasta a fost racolată din rândurile ALDE.

Corneliu Răducan Morega a fost propus de USR PLUS pentru funcția de prefect al județului Gorj. Nici în cazul său nu a ieșit fum fără foc – presa locală a notat că acesta este, de fapt, ginerele lui Ilie Morega, fostul baron local din anii 2000.

La vremuri noi, tot noi

Marian Călin-Petru nu este nici el o noutate în Hunedoara. Acesta a ocupat și în trecut funcția de prefect al județului. Tănăsescu Mihai-Andrei s-a trecut în fruntea listei de Ialomița pentru alegerile parlamentare, dar nu a reușit. Acum a fost uns prefect al județului, deși nu puțini sunt cei care îi contestă calitățile politice.

Grigoraș Marian și-a păstrat funcția de prefect al județului Iași. A mai condus instituția și în alte două rânduri. Zamfir Daniel-Tudorel a ajuns al 14-lea prefect în Ilfov în 2019. Acolo a rămas și după ultimele negocieri. Vlad Emanuel Duruș este cel mai tânăr prefect din țară, având doar 31 de ani. A participat activ la înființarea filialei USR/Plus.

Pavel Cristinel a mai condus județul Mehedinți de două ori. Mara Togănel, în vârstă de 40 de ani, ocupa înainte de numirea ca prefect, mai multe funcții: vicepreședinte al PNL Mureș, președinte al OFL Mureș, totodată cea de consilier județean din partea PNL. Și George Lazăr a condus județul Neamț în mai multe rânduri.

Sursa foto – facebook

Nici Homorean Florin-Constantin nu este o noutate în Olt. De asemenea, Ionescu Cristian în Prahova este obișnuit și el cu această funcție de prefect. Altfatter Tamás- Ferenc a mai fost subprefect, în trecut, în Satu Mare, în timp ce Crețu Mircea-Dorin a mai condus și el Sibiul.

Auditor public intern de carieră, de loc din Videle, Emilia Paraschivescu, noul prefect de Teleorman a lucrat, de-a lungul timpului, în instituții publice locale, dar și centrale. Astfel, aceasta a activat chiar la Primăria Videle, de unde a plecat la Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului București, pentru ca mai apoi să ajungă la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Fârtat Sebastian a mai condus Vâlcea din postura de prefect, același lucru făcându-l și Berbece Gheorghiță în Vrancea.

ADVERTISEMENT