News

Prefectura Prahova insistă că lucrările la rețeaua de gaze ar fi cauza surpării de la Slănic Prahova. A făcut sesizări la Poliție și Curtea de Conturi

Rețeaua de gaze este o cauză probabilă a surpării de la Slănica Prahova. Prefectura cere verificarea lucrărilor și face sesizări la Poliție și Curtea de Conturi.
07.05.2024 | 14:20
Prefectura Prahova insista ca lucrarile la reteaua de gaze ar fi cauza surparii de la Slanic Prahova A facut sesizari la Politie si Curtea de Conturi
Rețeaua de gaze, posibilă cauză a surpării de la Slănica Prahova. Prefectura cere verificarea lucrărilor. Sursa foto: Prefectura Prahova / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prefectura Prahova consideră că rețeaua de gaze ar fi posibila cauză a surpării de la Slănic Prahova și cere verificarea lucrărilor. Au fost făcute sesizări la Poliție, Curtea de Conturi și la alte instituții abilitate să efectueze verificări.

Rețeaua de gaze, posibilă cauză a surpării de la Slănica Prahova. Prefectura cere verificarea lucrărilor

Într-un comunicat emis marți, 7 mai, prefectul județului anunță că a solicitat mai multor instituţii cu atribuţii de control să verifice modul în care CJ Prahova şi firma contractată de această instituţie au respectat prevederile legale în momentul realizării unei lucrări destinate alimentării cu gaz natural a oraşului Slănic.

ADVERTISEMENT

”Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a dispus urgent Inspectoratului de Stat în Construcţii, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Curţii de Conturi, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului Teritorial de Muncă să verifice, în limita competenţelor legale:

(…) să informeze Corpul de Control al Prim-Ministrului asupra următoarelor aspecte: respectarea de către beneficiarul lucrărilor (Consiliul Judeţean Prahova) şi a firmei care s-a ocupat de execuţia lucrărilor a condiţiilor şi obligaţiilor din certificatul de urbanism, din autorizaţia de construire, precum şi legalitatea semnăturilor din autorizaţii şi certificate de urbanism, în contextul în care în materie de urbanism acestea trebuie să fie doar ale preşedintelui Consiliului Judeţean, ele neputând fi delegate”, se arată în comunicatul Prefecturii Prahova.

ADVERTISEMENT

În acest context, Prefectura Prahova reclamă public ”atitudinea ostilă” a conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Prahova. Instituţia Prefectului a ţinut să precizeze faptul că, deşi i-au fost cerute, Consiliul Judeţean Prahova a refuzat să pună la dispoziţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova studiile geotehnice aferente localităţii Slănic şi informaţii privind modul în care se desfăşoară lucrările la reţeaua de gaze pe Valea Slănicului.

Prefectura solicită şi verificarea legalităţii contractului de execuţie

În același comunicat, Prefectura mai cere şi verificarea legalităţii contractului de execuţie, a documentaţiei de atribuire a procedurii de achiziţie, dar şi a actelor adiţionale ulterioare. Din datele oficiale, contractul a fost suplimentat cu 5 milioane euro, cu acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu.

ADVERTISEMENT

Solicitarea Prefecturii Prahova vizează şi verificarea respectării termenelor contractuale de către executant. ”În ciuda înştiinţărilor că lucrările au fost finalizate, în localitatea Slănic şi nu numai, încă se lucrează la înfiinţarea reţelei de gaze”, se afirmă în comunicatul Prefecturii Prahova.

În comunicatul de presă al Prefecturii Prahova. vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Dumitru Tudone (desemnat preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, în urma suspendării preşedintelui Iulian Dumitrescu) este acuzat că a absentat de la toate şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

ADVERTISEMENT

În speranța ca cei răspunzători pentru această situație vor face diligentele necesare pentru remedierea situației iar cei răspunzători pentru eventualele încălcări ale legii vor răspunde conform normelor în vigoare”, se încheie comunicatul.

ADVERTISEMENT