Sport
notix pixel id

Pregătire spartană 7 zile pe săptămână pentru îndeplinirea unui vis! Alex Ion vrea să concureze la JO din 2024 de la Paris

Cel mai bun triatlonist din generația lui, Alex Ion, 22 de ani, vrea să se califice la ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice, motiv pentru care și-a pus la punct un program de antrenament foarte dificil.
05.11.2021 | 08:21
Pregătire spartană 7 zile pe săptămână pentru îndeplinirea unui vis! Alex Ion vrea să concureze la JO din 2024 de la Paris
Alex Ion este deținătorul Triple Crown în România
ADVERTISEMENT

Triatlonul a devenit sport olimpic de la JO de la Sydney din 2000, an în care Alex Ion abia învăța să meargă. „În 2024, vreau să fiu la Jocurile Olimpice de la Paris! Pentru asta mă pregătesc. Am în fiecare zi câte trei antrenamente, nu am nicio zi liberă de luni până duminică. Mă antrenez câte șase ore zilnic.

Sâmbăta am o tură de bicicletă care durează minim 5 ore, iar duminica o alergare de vreo două ore”, a declarat campionul național de triatlon, deținător al recordului național.

Alex Ion a făcut un Half IronMan pe o căldură de 32 de grade Celsius

De când s-a apucat de triatlon, Alex a concurat pe toate continentele și povestește că a avut concursuri unde condițiile meteo au fost foarte grele.

ADVERTISEMENT

Am fost la un Half IronMan, pe o distanță în care am avut de înotat 1,9 km, de pedalat 90 și de alergat 21. Eram în Dubai, pe o vreme de 32 de grade, dar se simțeau 38.

Mi-aduc aminte că am ieșit printre primii din apă, la bicicletă deja simțeam valurile de căldură și la alergare abia puteam să mă mișc de cât era de cald. Iar în Coreea, tot la un Half IronMan, temperatura apei era de 14 grade, iar afară erau 12. Când am intrat în apă, nu îmi mai simțeam fața și degetele”, își amintește Alex Ion.

ADVERTISEMENT

La început de drum, Alex Ion a fost ținta ironiilor

În 2017, Alex era înotător, dar nu avea rezultatele pe care și le dorea. Drept urmare, profesorul lui de înot i-a sugerat să treacă la triatlon. În primă fază, sportivul nu a fost prea încântat de propunere, dar o accidentare l-a făcut să stea pe bară 6 luni.

Atunci am zis ‘ok’, aș putea să fac și trecerea aceasta și am început să mă antrenez cu un prieten care practica acest sport.

ADVERTISEMENT

El mi-a inspirat dorința de a face triatlon, m-a îndrumat, iar acum pot să fac acest sport la un nivel înalt pentru România, ajungând să fiu campion national”, povestește sportivul.

În primă fază, a fost foarte greu. La primele mele competiții eram ultimul la două-trei minute de penultimul. Oamenii care strângeau articolele de pe margine așteptau după mine, ‘hai mai terminăm și noi’. Și auzeam de pe margine ‘ce caută băiatul ăsta aici?’”, povestește Alex Ion.

ADVERTISEMENT

Alex Ion este triplu campion național consecutiv

Alex Ion a început triatlonul în 2016, iar din 2017 îl practică la nivel de performanță. În 2018 a devenit campion național în proba olimpică, în fața mult mai titratului Ciprian Bălănescu. Au urmat încă două titluri pe aceeași distanță, ultimul venind chiar în acest an.

Acest Triple Crown semnifică 3 ani consecutivi în care am obținut titlul de Campion Național pe distanța Standard (n.r. – olimpic, 1,5km înot, 40 km bicicletă și 10km de alergare). Primul titlu a fost cel mai greu, dar și cel mai frumos!”, povestește sportivul.

ADVERTISEMENT

În 2019 am câstigat chiar după o accidentare care m-a ținut indisponibil mai bine de șase săptămâni. M-am bucurat mult că anul acesta federația a reușit să organizeze o asemenea competiție”, a mai precizat Alex Ion.

După 36 de ani, Alex Ion vrea să concureze la Full IronMan

El este și cel mai rapid român din istorie pe distanța Half IronMan. „În 2018 am una dintre cele mai bune performanțe ale mele, primul român care s-a calificat la campionatul mondial de triatlon și care a reușit să îl și termine cu un rezultat foarte bun.

Pe lângă asta, am reușit să fac și un record național. M-am antrenat foarte mult, antrenorul meu a avut foarte mare grijă de mine, pot să ajung la acest nivel și acum am ajuns să fac triatlon de performanță, să fiu triatlet profesionist”, explică triplul campion național.

Alex vrea să practice triatlonul ca sportiv de performanță până la 36 de ani, după, să treacă la cea mai grea probă a acestui sport, cea de Full IronMan. „Este același triatlon, doar că pe distanțe mult mai mari, 2,5 km înot, 90 km bicicletă și 21 km alergare”, spune el.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 116 pagini de emoții + poster GRATUIT, la NUMAI 10 lei
A apărut noua revistă Fanatik