News

Pregătiri pentru cod roșu de caniculă. Anunțul ANM: ”Va fi un vârf al căldurii”. Ce urmează în România

Directoare executivă a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a anunțat că în următoarele zile ar putea fi emis cod roșu de caniculă în România.
19.07.2022 | 21:15
Pregatiri pentru cod rosu de canicula Anuntul ANM Va fi un varf al caldurii Ce urmeaza in Romania
ANM estimează că în zilele următoare se va ajunge chiar și la 40 de grade Celsius. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

La emiterea acestui cod roșu de caniculă se poate ajunge în contextul în care valul de căldură sahariană va ajunge curând deasupra României. Experții ANM se așteaptă inclusiv la doborârea unor recorduri de temperatură.

În weekend am putea avea cod roșu de caniculă

Astfel, Florinela Georgescu a subliniat că de joi până duminică vom avea un vârf al căldurii în România. ”Vremea în zilele următoare se anunță a fi extrem de fierbinte, deoarece un val de căldură sahariană va ajunge deasupra României, putându-ne aștepta chiar și la cod roșu de caniculă”, a explicat directoarea Agenției Naționale de Meteorologie la TVR INFO.

ADVERTISEMENT

În continuare, cea care conduce ANM a explicat că în România vom înregistra temperaturi crescute și din cauza lipsei precipitațiilor, care agravează situația.

Cele mai mari temperaturi vor fi raportate sâmbătă și duminică, dar amenințarea caniculei va fi prezentă chiar și peste două săptămâni în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Traversăm o perioadă deosebită. Este o circulație intens sudică, pentru partea de vest a Europei, circulație care aduce un aer foarte fierbinte, generat deasupra părții de vest a deșertului Sahara.

Toată Europa este afectată de vremea fierbinte

Această circulație este întreținută de ceea ce se întâmplă deasupra Oceanului Atlantic, în largul costelor Peninsulei Iberice și ale Franței. Acolo sunt cicloni care, înainte să aducă ploaia, aduc această circulație intens sudică cu aer foarte fierbinte”, a mai spus Florinela Georgescu.

ADVERTISEMENT

Mai departe, specialista ANM a punctat că valul de căldură se va propaga și spre Europa Centrală. Practic, nicio țară din Europa nu va scăpa de caniculă.

Așadar, în zilele următoare, valul de aer fierbinte va reveni în Italia și în Peninsula Balcanică. Amintim că țări precum Spania, Portugalia, Franța și Marea Britanie au fost deja foarte afectate de secetă, caniculă și incendii de vegetație.

ADVERTISEMENT

Directoarea executivă a ANM a mai observat că în Europa sunt zone în care a plouat foarte puțin în ultimele luni și săptămâni. Situația este similară și în România, țară în care seceta s-a instalat toamna trecută.

 

ADVERTISEMENT
Tags: